
14 Νοέ …μια πρόταση για ζωή σαν παραμύθι…
«Σύμφωνα με τον Winnicott (2003), τα παραμύθια αποτελούν ένα μεταβατικό χώρο ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική πραγματικότητα.
Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα ανάλογα με το στάδιο της ψυχο-συναισθηματικής ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται να συνδέσουν τη βιωμένη εμπειρία με αυτό που διαβάζουν, ανακαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το κρυφό νόημα του παραμυθιού (Bettelheim, 2010). Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μέσα από τα παραμύθια:
* Αναπτύσσουν τη συμβολική τους σκέψη και διεγείρουν τη φαντασία τους.
* Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους και τον τρόπο έκφρασης τους.
* Κατασκευάζουν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων.
* Δομούν τον εσωτερικό τους κόσμο, καθώς τα παραμύθια μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή.
* Αναγνωρίζουν και κατανοούν το αντίθετο ανάμεσα στο καλό και στο κακό.
* Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι η πόλωση αυτή, ανάμεσα δηλαδή στο κακό και στο καλό υπάρχει και στο μυαλό των παιδιών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να κατανοήσουν μία ενδιάμεση κατάσταση, η οποία θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Την ιδιαιτερότητα αυτή των παιδιών εξυπηρετεί και η δόμηση των χαρακτήρων στα παραμύθια.
* Αποκτούν μία θετική προοπτική για τη ζωή αλλά και καλλιεργούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης, κατά κύριο λόγο μέσα από τη θετική κατάληξη που επιφυλάσσουν οι ιστορίες για τους «καλούς» πρωταγωνιστές.
* Τοποθετούν πολλές φορές τους εαυτούς τους στη θέση των πρωταγωνιστών, γεγονός που συμβάλλει στη δόμηση της ταυτότητας και της αυτοαντίληψης τους.
* Εμπλουτίζουν το ρεπερτόριο των συναισθημάτων ερχόμενα σε επαφή με το συναίσθημα της χαράς, της αγωνίας, της απογοήτευσης αλλά και της προσμονής, γεγονός που προάγει τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.
* Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αλλά και να διαχειρίζονται αυτά τα περίπλοκα και έως εκείνη τη στιγμή ίσως ανοίκεια συναισθήματα, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συναισθηματική αυτορρύθμιση.
Η ανάγνωση των παραμυθιών αποτελεί μία αμοιβαία συγκινησιακή διαδικασία συνδιαλλαγής, καθώς τις περισσότερες φορές εμπλέκεται σε αυτήν τόσο ο ένας από τους δύο γονείς όσο και το παιδί.
Οι γονείς μετατρέπονται αυτόματα σε καθρέφτες αντανάκλασης του κόσμου και τα παιδιά μαθαίνουν για την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια αυτών.
Έτσι λοιπόν, η διαδικασία αυτή δε θα μπορούσε να μην ενισχύει τη σχέση ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, καθώς αποτελεί μία στιγμή στοργικής έκφρασης και ζεστασιάς ενώ παράλληλα προσφέρει μία σημαντική ευκαιρία για μία από κοινού αλληλεπίδραση, ειδικότερα όταν γονείς και παιδί προσπαθούν να «χτίσουν» μία ιστορία μαζί.»
(Bettelheim, 2010).
Οι Εκδόσεις Παρασκευαδάκη επιστρέφουν δυναμικά στο χώρο του παιδικού βιβλίου…
…με μια πρόταση για ζωή, σαν παραμύθι!
Τα παραμύθια παρέχουν έναν μοναδικό τρόπο για τα παιδιά να γνωρίσουν τα διλήμματα της εσωτερικής τους ζωής.
Οι Εκδόσεις Παρασκευαδάκη βρίσκονται στο χώρο του βιβλίου από το 1979 και ασχολούνται με τη διασκευή παραδοσιακών παραμυθιών από την Ελλάδα και τον κόσμο, σε μορφή κατάλληλη για μικρά παιδιά. Οι σειρές παιδικών παραμυθιών του εκδοτικού οίκου αποτελούν συλλεκτικά, πλέον, έργα ιδιαίτερης αξίας, προς τιμήν της κληρονομιάς των πολιτισμών που αποτέλεσαν τη ρίζα του Ευρωπαϊκού σύγχρονου πολιτισμού.
Στόχος-Όραμα
Η νέα γενιά εκδοτών έχει ως στόχο την αναβίωση των κλασσικών αυτών εκδόσεων, αλλά και την έκδοση νέων τίτλων παραμυθιών από όλο το κόσμο. Πλαισιώνει τα παραμύθια με πρακτικές συμβουλές και ενημέρωση σχετικά με ζητήματα ανατροφής των παιδιών, καθώς και υλικό για την αξιοποίηση του παραμυθιού στην εκπαίδευση, τη κοινωνική και τη συναισθηματική ανάπτυξη του.
Πάνω από όλα όμως, οι Εκδότες οραματίζονται το παραμύθι ως τρόπο ζωής, σε ένα πλαίσιο που αντιστέκεται σθεναρά στους γρήγορους ρυθμούς της εποχής. Προτρέπουν τους νέους γονείς να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, να ρίξουν τους ρυθμούς και να απολαύσουν τη μαγεία των παραμυθιών. Γιατί το κλασικό παραμύθι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μοναδικές εμπειρίες.
Γιατί παραμύθια;
Ως λαϊκή ή έντεχνη διήγηση, το παραμύθι αποτελούσε πάντα ένα εργαλείο παρακίνησης, άτυπης κοινωνικής εκπαίδευσης, παρηγοριάς, ανακούφισης και ψυχαγωγίας.
Το πάθημα του ήρωα προκαλεί άλλες φορές γέλιο και άλλες φορές προβληματισμό. Στο τέλος, το καλό θριαμβεύει και ο ακροατής ανακουφίζεται από το αίσθημα της αδικίας. Αναδεικνύονται οι πράξεις και οι στάσεις που είναι αποδεκτές από τη κοινωνία και τιμωρούνται αντίστοιχα εκείνες που παραβιάζουν τις κοινωνικές αξίες.
Τα παραμύθια μπορεί να μην αναφέρονται σε πραγματικά περιστατικά, αλλά οι ιστορίες είναι εμπνευσμένες από τη πραγματικότητα του ανθρώπου. Ακούγοντας ένα παραμύθι, ο ακροατής πάντα βρίσκει το σημείο ταύτισης, νιώθει ότι είναι μέρος του συνόλου και παρηγορεί τη μοναξιά του.
Στο πνεύμα του, το παραμύθι συνδέεται με το φανταστικό, το ονειρικό, το εξωπραγματικό και το ιδανικό. Γι’ αυτό, όλες οι κοινωνίες ανά τους αιώνες, εμπιστεύονταν το παραμύθι για την ανατροφή των πολυτιμότερων μελών τους.
Έτσι, το παραμύθι συμβολίζει την επιθυμία να ζούμε με ενθουσιασμό την κάθε μέρα και να αντιμετωπίζουμε ότι προκύπτει χωρίς να κλονίζεται η αίσθηση του εαυτού μας. Μας μαθαίνει να εστιάζουμε στις καλές πράξεις, στους προσωπικούς στόχους που προσπαθούμε να επιτύχουμε και στην κληρονομιά που αποφασίζουμε να αφήσουμε πίσω μας.
Συλλεκτικές εκδόσεις
Ο εκδοτικός οίκος καθιερώθηκε με τη σειρά “Ελληνικά Παραδοσιακά Παραμύθια“, η οποία ήταν αποτέλεσμα βαθιάς αγάπης και εκτίμησης της λαϊκής μας παράδοσης. Η πρώτη έκδοση έγινε το 1991 και από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν αρκετές επανεκτυπώσεις με μεγάλη επιτυχία.
Παράλληλα, το 2001 οι Εκδόσεις Παρασκευαδάκη προχώρησαν σε εμπλουτισμό της συλλογής των παραδοσιακών παραμυθιών με τη νέα σειρά “Παραμύθια της Μεσογείου“, έχοντας ως στόχο τη γνωριμία με την πλούσια παράδοση των λαών της Μεσογείου. Οι γονείς και τα παιδιά, καλωσόρισαν θερμά τη νέα σειρά παραμυθιών.
Οι σειρές παραμυθιών δημιουργήθηκαν συλλέγοντας και διασκευάζοντας παραδοσιακά παραμύθια από την Ελλάδα και άλλες Χώρες της Μεσογείου, με την επιμέλεια σημαντικών επιστημόνων και καλλιτεχνών, όπως η Άννα Λαουτάρη –Γκριτζάλα, ο Δημήτρης Ποταμίτης, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Ηρώ Σουγιούλ και η Ελένη Ξιγκάκη.
Εκδόσεις Παρασκευαδάκη
Instagram: @paramythianet
Facebook: @EkdoseisParaskevadaki