Κατοικίδια ζώα: Οι πιστοί φίλοι της οικογένειας και τα οφέλη τους!

Τα οφέλη της συμβίωσης με κατοικίδια ζώα είναι πολλαπλά τόσο για το παιδί όσο και για όλη την οικογένεια. Ποιος δεν θα ήθελε έναν πιστό φίλο που αντιλαμβάνεται την αγάπη και την αφοσίωση μας, και μας την επιστρέφει ανιδιοτελώς! Παρακάτω θα αναλύσουμε αρκετά από τα θετικά στοιχεία που μπορεί να προσφέρει η καθημερινή συμβίωση με ένα ζώο συντροφιάς, μέσα από τη σωματική επαφή και τη σύνδεση με το παιδί τόσο στη ψυχολογία του όσο και στην προσωπικότητα του. 

Μέσα από την καθημερινή συμβίωση το κατοικίδιο γίνεται ο πιο πιστός προστάτης του παιδιού, το διδάσκει την αξία του αλτρουισμού αλλά και την ασφάλεια μίας σχέσης στοργής!

Τα παιδιά αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα από την βρεφική τους ηλικία. Τα δωμάτια τους είναι διακοσμημένα με λούτρινα ζωάκια και φανταστικούς ήρωες παραμυθιών. Τα ρουχαλάκια τους έχουν εικόνες από ζώα, ακόμα και τα παραμύθια που διαβάζουν  έχουν πρωταγωνιστές ζώα στις περισσότερες περιπτώσεις και οι πρώτες τους μιμητικές εμπειρίες είναι ήχοι από ζώα.  Μέσα από αυτές τις πρώιμες εμπειρίες ο στόχος είναι να καλλιεργηθούν στα παιδιά οι αξίες του σεβασμού, της ευθύνης, της αποδοχής και της συνύπαρξης με τον διαφορετικό άλλο. Μέσα από τη συμβίωση  με τα κατοικίδια τα παιδιά, αλλά και η οικογένεια ως σύνολο έχουν να κερδίσουν πολλά οφέλη. Αν το παιδί σας ζητάει επίμονα τη συντροφιά ενός ζώου, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε!

Ευθύνη και ενσυναίσθηση

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, είναι σε θέση να αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης. Αναλόγως την ηλικία του παιδιού, μπορούμε να το εμπλέκουμε στη φροντίδα του μικρού μας φίλου. Μπορούμε μαζί να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για το φαγητό του, τη βόλτα του και τη φροντίδα του, μέσα από το οποίο σιγά σιγά το παιδί θα αρχίσει να νιώθει ικανό. Με τον τρόπο αυτό του δείχνουμε και εμείς το πόσο το εμπιστευόμαστε και το βοηθάμε να χτίσει την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση του και να δομήσει μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. 

Δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να βιώσει μία τέτοια εμπειρία, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τις ανάγκες του άλλου, να είναι ευγενικό και φροντιστικό. Κατανοεί πως οι συμπεριφορές του έχουν αντίκτυπο στους άλλους και σιγά σιγά ενισχύεται η ενσυναίσθητική του ικανότητα. 

Η οικογένεια υποδέχεται ένα νέο μέλος!

Αν ρωτήσετε φίλους σας που έχουν κατοικίδιο, θα σας απαντήσουν πως το σκυλάκι ή το γατάκι τους είναι πλέον μέρος της οικογένειας τους. Ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς, την επικοινωνία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της. Τα μέλη μαθαίνουν την αξία της εμπερίεξης και της αποδοχής του άλλου. Επικοινωνούν καλύτερα και αποκτούν έναν ακόμη κοινό στόχο. Μαθαίνουν να υπολογίζουν τις ανάγκες του άλλου και να λειτουργούν σαν σύνολο. Οργανώνουν μαζί κοινές δραστηριότητες, μοιράζονται εμπειρίες και παίζουν σαν μία ομάδα.

Μέσα από την καθημερινή συμβίωση το κατοικίδιο γίνεται ο πιο πιστός προστάτης του παιδιού, το διδάσκει την αξία του αλτρουισμού αλλά και την ασφάλεια μίας σχέσης στοργής!

Ένα ζώο συντροφιάς έρχεται στο σπίτι λοίπον ως ένα νέο μέλος της οικογένειας. Είναι σημαντικό η απόφαση αυτή να είναι συνειδητή και να είμαστε έτοιμοι και διαθέσιμοι να το φροντίσουμε και να το αγκαλιάσουμε. Είναι μία απόφαση που θα πρέπει να αποκτηθεί και οριοθετηθεί εξ αρχής μέσα στην οικογένεια. Οι ευθύνες που έχει, η φροντίδα και ο χρόνος που χρειάζεται θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και να είναι όλα τα μέλη διαθέσιμα να συμμετέχουν και να προσφέρουν. Ιδανικά πριν από αυτό το βήμα, χρειάζεται μία προετοιμασία των μελών, συζήτηση, εκπαίδευση και οργάνωση για την υποδοχή του νέου μέλους. Αν το παιδί είναι μικρό σε ηλικία, χρειάζεται επίβλεψη από το γονέα και ενεργή συμμετοχή και παρουσία. 

Να θυμάστε πως εμείς είμαστε οι καθρέφτες της συμπεριφοράς των παιδιών μας και οι πρώτες τους εικόνες. Το παιδί πάντα θα μιμείται το τρόπο που εμείς φερόμαστε και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Για να μπορέσουμε να χαρίσουμε απλόχερα στο παιδί μας τα οφέλη ενός κατοικίδιου, πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε εμείς έτοιμοι και προετοιμασμένοι για αυτό. Μέσα από τη δική μας αφοσίωση και συμπεριφορά το παιδί θα μάθει να φροντίζει τον εαυτό του και τους άλλους και να είναι υπεύθυνο. 

Μέσα από το παιχνίδι και τη φροντίδα του νέου μέλους, το παιδί βρίσκει ένα νέο σημείο αναφοράς. Μαθαίνει να επικοινωνεί και να μοιράζεται τα συναισθήματα του. Το ζωάκι του, γίνεται ο φίλος που το κατανοεί και το αποδέχεται απόλυτα, δεν το κρίνει και δεν το απορρίπτει. Μπορεί να παραβλέπει τις “λάθος” συμπεριφορές του και να του δείχνει καθημερινά πόσο σημαντικό είναι για εκείνο! Του δίνει τον χώρο και τον χρόνο να επεξεργάζεται τα συναισθήματα και τις ανάγκες του χωρίς να φοβάται ότι θα “τιμωρηθεί” για αυτά και θα τον χάσει!

Ξέρει πως θα είναι πάντα εκεί να του προσφέρει μία ζεστή αγκαλιά, ακριβώς όπως η μαμά!

Φούντα Μαρία

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου

Ιδρυτικό Μέλος του www.allaboutparents.gr

Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

6945494044

mariafounda.com

foundam@outlook.com

Περισσότερα άρθρα