

Στην ψυχαναλυτικού τύπου ψυχοθεραπεία πολλές φορές ταξιδεύουμε με τους θεραπευόμενούς μας στα παιδικά τους χρόνια και διερευνούμε τις θετικές και αρνητικές αποτυπώσεις των ατόμων που τους περιέβαλλαν στα τρυφερά αυτά χρόνια. Δεν είναι σπάνιο το γεγονός της αναφοράς και της ανάλυσης της συμβολής της γιαγιάς και του παππού στη διαμόρφωση της προσωπικότητα τους, τις περισσότερες φορές με αίσθημα ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους και άλλοτε με παράπονο για την απόμακρη θέση τους.
Μιλώντας με γονείς, κατά τη διάρκεια συνεδριών συμβουλευτικής ή και σεμιναρίων, προκύπτει συχνά το ερώτημα:
Η απάντηση συχνά είναι περίπλοκη και μοιραία οδηγεί στη διερεύνηση της σχέσης των γονέων με τους δικούς τους γονείς (γιαγιάδες & παππούδες).
Δεν είναι σπάνιο όμως και το γεγονός πλέον της αναζήτησης της ψυχοθεραπείας από παππούδες και συνηθέστερα από γιαγιάδες. Τότε, η θεματολογία που πρωταγωνιστεί είναι η «έννοια» τους για τα εγγόνια τους, οι δυσκολίες τους στη σχέση τους με τα παιδιά τους ή τους συντρόφους αυτών και η σωματική και ψυχική τους κόπωση. Και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται λόγος για τα όρια, τις λεπτές ισορροπίες, την ανταπόκριση σε απαιτήσεις, αλλά και στη διαχείριση των ενοχών.
Η επίδραση της γιαγιάς και του παππού μπορεί να είναι άμεση, ως αποτέλεσμα της ευθείας επικοινωνίας, πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδρασης. Αυτή μπορεί να αφορά στην στενή σχέση τους, τη συντροφιά, τον κοινό χρόνο που περνούν όταν οι γονείς απουσιάζουν, τη φύλαξη τους, την προσφορά δώρων, την παροχή συναισθηματικής στήριξης, την απορρόφηση συναισθηματικών εντάσεων της οικογένειας, την εισαγωγή στην οικογενειακή ιστορία και τις πολιτισμικές παραδόσεις της χώρας καταγωγής.
Επιπρόσθετα, γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια συχνά περνούν χρόνο μαζί προσφέροντας ο ένας στον άλλον συνεργατικά τις γνώσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν οι παππούδες μπορεί να μαθαίνουν στα εγγόνια τη γλώσσα και την πολιτισμική κληρονομιά και τα εγγόνια τη χρήση της τεχνολογίας.
Η επαφή τους όμως μπορεί να είναι και έμμεση. Η προσφορά χρημάτων, η συμπεριφορά των ίδιων των γονέων, η οποία έχει διαμορφωθεί από τους τους παππούδες, οι αναφορές των γονέων σε εμπειρίες τους σχετικές με τους δικούς του γονείς, ακόμα κι αν οι παππούδες δεν είναι εν ζωή και η λειτουργία τους ως πρότυπα καθώς και της λειτουργίας τους ως πρότυπα είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα της διαμόρφωσης της έμμεσης σχέσης παππούδων – εγγονών.
Συμπεραίνουμε όμως ότι και στις δύο περιπτώσεις, άμεσης και έμμεσης επικοινωνίας, η γιαγιά και ο παππούς μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για την διατήρηση των οικογενειακών αξιών, ο οποίες είναι ικανές να διασφαλίσουν την οικογενειακή συνέχεια. Η έξαρση ορισμένων κοινωνικών φαινομένων έχει οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις στην αποσταθεροποίηση της δομής της οικογένειας. Συχνά, λοιπόν, οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι αυτοί που επαναφέρουν τη σταθερότητά της. Αναδεικνύονται έτσι σε στυλοβάτες της, αναλαμβάνοντας συχνά γονεϊκό ρόλο.
Ο γονεϊκός ρόλος των παππούδων αφορά είτε μονογονεϊκές οικογένειες, είτε οικογένειες στις οποίες οι γονείς δεν είναι φυσικά, πρακτικά ή ψυχικά διαθέσιμοι να αναλάβουν εξολοκλήρου την ανατροφή των παιδιών. Σε αυτήν την περίπτωση η γιαγιά και ο παππούς αναπληρώνουν σημαντικά κενά και απουσίες, «μαλακώνοντας» έτσι συναισθηματικά τις απώλειες των παιδιών, αλλά δίνοντας και πρακτικά ουσιαστική βοήθεια.
Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής μοιραία οδηγούν τους γονείς στο να εκχωρούν μέρος ή όλο το ρόλο τους στους παππούδες. Αυτό δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ενός σημαντικού κομματιού της ανατροφής των παιδιών τους. Η προετοιμασία για το σχολείο την επόμενη μέρα, το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής, η συνοδεία σε εξωσχολικές δραστηριότητες, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών. Ο ποιοτικός καθημερινός χρόνος είναι υψίστης σημασίας για την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Οι παππούδες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ασπίδα προστασίας για τα παιδιά, μπροστά στους κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονέων. Δεν μπορούμε όμως να μη συμπεριλάβουμε και τους «αυταρχικούς» παππούδες με πεπαλαιωμένες απόψεις, που μπορούν να τρομάξουν ή και να θυμώσουν τα παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση, οι παππούδες και οι γιαγιάδες συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη των παιδιών. Είτε ως απόμακρες φιγούρες, είτε ως τυπικοί μέσω της αποφυγής της υπερβολικής ανάμειξης, είτε ως διασκεδαστές, είτε ως πάροχοι συνασιιθηματικής ασφάλειας, είτε ως βασικοί ή συμπληρωματικοί φροντιστές, είτε ως φύλακες των οικογενειακών αξιών, ο παππούς και η γιαγιά μαθαίνουν στα παιδιά να συναναστρέφονται με όλες τις ηλικίες, να αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και να κατανοούν την ιεραρχία, βάση της οποίας λειτουργεί η κοινωνία μας.
Ο ουσιαστικός διάλογος, η αλληλοκατανόηση, οι καλές προθέσεις, η τοποθέτηση ορίων και η συνεννόηση μπορούν να συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη των τριών γενεών, ώστε όλες οι πλευρές να απολαύσουν τα μεγάλα οφέλη της αλληλεπίδρασης τους. Είμαστε όλοι μέρος του οικογενειακού μας δέντρου και οι ρόλοι μας εναλλάσσονται στο πέρασμα των χρόνων.
Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Δόκιμο Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής
Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
& της Αμερικάνικης Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (AGPA)