

Στην χώρα μας, όλο και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο του να κοιμούνται οι γονείς μαζί με τα παιδιά. Το ζήτημα αυτο ειναι αρκετά αμφιλεγόμενο. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν και τις δύο απόψεις. Επιπλέον κάθε ειδικότητα όπως παιδίατροι, ψυχολόγοι, νευρολόγοι εκφράζει μία διαφορετική άποψη, όπου και πάλι υπάρχουν αντικρουόμενα επιχειρήματα. Σήμερα θα εξετάσουμε το ζήτημα, ως προς τα οφέλη ή μη για το παιδί σε ένα ψυχικό κομμάτι. Φυσικά η απόφαση είναι στο χέρι κάθε οικογένειας ξεχωριστά και δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους.
2. Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει το νούμερο 1, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την σοβαρότητα του προβλήματος και να αποφασίσουμε ότι πράγματι θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος.
3. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως το παιδί θα αντισταθεί σθεναρά και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ακόμη και ιδιαίτερα χειριστικούς. Θα πρέπει να μείνουμε πιστοί στην απόφασή μας και να αντέξουμε και τα κλάματα και οποιαδήποτε άλλη αντίδραση.
4. Αν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που το παιδί εμπιστεύεται, καλό είναι αρχικά να το βάζει αυτός για ύπνο, καθώς οι γονείς βιώνονται ως κακά αντικείμενα. Θα πρέπει να αντέξουμε πως το παιδί θα έχει αρνητικά συναισθήματα για εμάς για κάποιο διάστημα. Αλλά έπειτα η σχέση θα επανέλθει με πιο δυνατές βάσεις.
5. Χρησιμοποιήστε ένα μοντέλο εκμάθησης συμπεριφοράς με τη σταδιακή αφαίρεση της γονικής άνεσης και της παρουσίας στην ώρα του ύπνου που αντικαθίσταται με την ενασχόληση των γονέων και τη φροντίδα πριν και μετά τον ύπνο.
6. Συζητήστε! Εξηγείστε στα παιδιά την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής αρχικά για τα ίδια και έπειτα για εσάς. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν τα παιδιά το γιατί. Μια διακοπή χωρίς εξήγηση θα είναι βίαιη και τρομαχτική για τα παιδιά, τα οποία πιθανότατα θα βιώσουν αισθήματα ενοχής.
Σε κάθε περίπτωση, η κάθε οικογένεια παίρνει τις δικές της αποφάσεις ζυγίζοντας τα οφέλη ή μη της συγκοίμησης. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αρκει να είμαστε ενήμεροι ψυχικά για τους λόγους που επιλέγουμε ή όχι να κοιμόμαστε με τα παιδιά και να είμαστε ενημερωμένοι από διαφορετικές πλευρές.
Αρχική δημοσίευση: Teacher’s Blog
Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια,
Ψυχολογία BSc, MSc
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
6985810793