Γιατί γκρινιάζει το παιδί & τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό

«Το παιδί μου γκρινιάζει συνέχεια, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να σταματήσει». Πολλοί γονείς κουρασμένα και απηυδισμένα αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να διαχειριστούν και να μειώσουν την γκρίνια του παιδιού τους. Είναι δύσκολο να ακούς το παιδί σου να γκρινιάζει «θέλω λίγο παγωτό» όταν περπατάτε στον δρόμο ή «με χτύπησε» από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ενώ οδηγείς.

Οι γονείς μπορεί να χάσουν εύκολα την υπομονή τους και να εκνευριστούν πολύ, ειδικά αν τα παιδιά τους είναι μεγαλύτερα. Μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα «συμπεριφέρεται σαν μωρό, τι κάνω λάθος και δεν εκφράζεται με πιο ώριμο τρόπο»; Άλλες φορές, οι γονείς αισθάνονται ότι το παιδί τους χειραγωγεί και ανησυχούν μήπως είναι  κακομαθημένο.

Διαβάστε επίσης

Γιατί όμως γκρινιάζει ένα παιδί;

Τα μωρά κλαίνε όταν πεινάσουν ή χρειάζονται αλλαγή πάνας. Δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα να εκφράζονται με λόγια. Γύρω στα δύο έτη αρχίζουν να συνδυάζουν λέξεις και κάνουν προτασούλες. Τότε είναι που συνήθως ξεκινά η γκρίνια. Για την ακρίβεια, είναι ένας συνδυασμός κλάματος και λόγου. «Θέλω, χρειάζομαι, στενοχωριέμαι»! Στη συνέχεια μεγαλώνοντας, ξεκινά μια διαδικασία εκμάθησης πώς να εκφράζουν τα πιο περίπλοκα συναισθήματά τους με πιο ώριμο τρόπο.

Λάβετε υπόψη σας και ότι τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά παλινδρομούν σε παλιότερες, πιο «μωρουδίστικες» συμπεριφορές, όταν αισθάνονται αναστατωμένα ή θέλουν κάτι πολύ έντονα, οπότε μπορούν και αυτά να γκρινιάζουν.

Οι γονείς συχνά για να σταματήσουν το παιδί από το να γκρινιάζει, καταλήγουν άθελα τους να ενισχύουν την γκρίνια. Πώς γίνεται αυτό; Εκπληρώνοντας τις εκάστοτε επιθυμίες του παιδιού, όποτε αυτό γκρινιάζει. Συχνά αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς θέλουν να σταματήσει το παιδί να γκρινιάζει ή επειδή δεν αντέχουν να του πουν όχι, νομίζοντας ότι θα το πληγώσουν αν κάνουν διαφορετικά. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι η γκρίνια έχει θετικά αποτελέσματα κι έτσι η συμπεριφορά του παγιώνεται.

Υπάρχουν τρόποι να εξαφανιστεί η γκρίνια;

Φυσικά και υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να γκρινιάζει και να αποκτήσει νέες, πιο αποτελεσματικές, δεξιότητες έκφρασης των επιθυμιών και των αναγκών του.

1. Αποδοχή

Οι γονείς πρώτα από όλα πρέπει να αποδεχτούν ότι είναι φυσιολογικό να γκρινιάζει ένα παιδί. Είναι μια εναλλακτική λύση στο κλάμα. Υπό μία έννοια, είναι πιο ώριμη η γκρίνια από το κλάμα, επειδή χρησιμοποιεί και λέξεις. Όταν ένα παιδί γκρινιάζει, είναι καλύτερο να αποδεχτείτε ότι είναι αναστατωμένο και ότι χρειάζεται τη βοήθειά σας. Αν το ειρωνευτείτε ή προσπαθήσετε να το σταματήσετε πριν νιώσει ότι δέχεστε την γκρίνια του, θα νιώσει ότι δεν είναι αποδεκτή από εσάς η έκφραση των συναισθημάτων του.

2. Αναγνώριση των συναισθημάτων του παιδιού

«Βλέπω ότι είσαι αναστατωμένος. Θέλεις πραγματικά πολύ αυτή την σοκολάτα». Μόλις αναγνωρίσετε τα συναισθήματα του, μπορεί να είναι σε θέση να μιλήσει πιο ήρεμα. Θα καταλάβει ότι το αίτημά του βρήκε παραλήπτη.

Διαβάστε επίσης

3. Ενθαρρύνετε μια πιο ήρεμη συζήτηση

 «Μπορείς σε παρακαλώ να προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις την κανονική σου φωνή; Θέλω πολύ να καταλάβω τι μου λες και πώς μπορώ να σε βοηθήσω».

4. Δώστε λογικές εξηγήσεις

Εάν δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε την επιθυμία του παιδιού σας, δώστε του μια λογική εξήγηση. «Δεν μπορώ να σου αγοράσω μια καινούρια κούκλα σήμερα. Μόλις σου αγόρασα ένα καινούριο μπουφάν». Όταν δίνετε στο παιδί σας μια εξήγηση που έχει νόημα, θα αποδεχτεί ευκολότερα και γρηγορότερα την άρνησή σας. Θα καταλάβει ότι δεν είναι αυθαίρετη η αρνητική σας απάντηση.

5. Προτείνετε μια θετική λύση

Όταν διαπραγματεύεστε την αγορά ενός νέου παιχνιδιού στη μέση ενός πολυκαταστήματος, μπορείτε να πείτε «ας βάλουμε την κούκλα αυτή στη λίστα των επιθυμιών σου» και πληκτρολογήστε την στο κινητό σας. Θα νιώσει ότι το παίρνετε στα σοβαρά και θα πιστέψει ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε την επιθυμία του στο μέλλον. Όσο περισσότερο συνεπείς είστε με τις υποσχέσεις σας, τόσο περισσότερο θα σας εμπιστεύεται.

6. Θετική ενίσχυση

Όταν σας ζητάει κάτι χωρίς να γκρινιάζει, πάντα να το επαινείτε. «Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που μου το ζήτησες  αυτό».

 

Με την πάροδο του χρόνου, οι λεκτικές του ικανότητες, οι θετικές του εμπειρίες και η επιθυμία του να σας ευχαριστήσει θα βοηθήσουν το παιδί να εκφραστεί, δίχως να γκρινιάζει.

Διαβάστε επίσης

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

Ψυχολόγος

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Δόκιμο Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ

Μέλος της Διεθνούς  Ένωσης Σχεσιακής

Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

& της Αμερικάνικης Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (AGPA)

Περισσότερα άρθρα