Είμαι μαμά και κάνω ότι καλύτερο μπορώ για το παιδί μου! Εσύ γιατί με κρίνεις;

Είμαι μαμά & κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για το παιδί μου! Εσύ γιατί με κρίνεις;

Μία γυναίκα που επιλέγει να γίνει μαμά, γνωρίζει πως ξεκινάει ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι. Αναλαμβάνει έναν ρόλο, που κανείς δε θα καταφέρει ποτέ να την προετοιμάσει κατάλληλα. Έναν ρόλο για τον οποίο θα παλεύει καθημερινά να βρίσκει ισορροπίες. Η ζωή της αλλάζει ριζικά, ανακαλύπτοντας ικανότητες και δυνάμεις, που ποτέ δεν πίστευε ότι είχε.

Πολλές γυναίκες νιώθουν έτοιμες, το ονειρεύονται. Άλλες μπαίνουν στο ταξίδι της μητρότητας επειδή «πρέπει», επειδή τους το ζήτησαν ή επειδή συνέβη τυχαία. Άλλες εύκολα και άλλες δύσκολα. Κάθε γυναίκα γίνεται μητέρα με διαφορετικό τρόπο. Έχει διανύσει το δικό της δρόμο, είναι ξεχωριστή και παλεύει με τα δικά της πρέπει. Δυστυχώς, ζούμε σε μία κοινωνία, όπου μία μαμά πρέπει να προσαρμόζεται σε καλούπια και προσδοκίες άλλων για να είναι αποδεκτή.

Επειδή είμαι μαμά, δε σημαίνει πως πρέπει να μεγαλώνω το παιδί μου σύμφωνα με τα πρέπει των άλλων

Η κριτική είναι ένα μέρος της καθημερινότητας μας. Όπως σε ένα εστιατόρια κοιτάμε το πιάτο του άλλου και όχι αυτό που παραγγείλαμε, δυστυχώς και στην καθημερινότητα μας κρίνουμε τις ζωές των άλλων, χωρίς να βλέπουμε τις δικές μας επιλογές. Ο τρόπος ζωής μας και οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν επιτρέψει να στρέφουμε το βλέμμα μας στις ζωές των άλλων. Κρίνουμε αυστηρά και στηρίζουμε την άποψη μας σε εικόνες και όχι στην ουσία. Αδιαφορούμε για τα κίνητρα, τις δυσκολίες και την πραγματικότητα του άλλου και χτίζουμε μία άποψη για τον άλλο βάση του φαίνεσθαι και όχι του είναι.

Η μητρότητα είναι ο πιο σημαντικός και ταυτόχρονα δύσκολος ρόλος που μπορεί να αναλάβει η γυναίκα. Οι ευθύνες είναι αμέτρητες, οι υποχρεώσεις πολλές και κάπου εκεί, στο ρόλο της μαμάς χρειάζεται να βρεθεί χώρος για τη γυναίκα και την σύντροφο. Όχι, ένα παιδί δε σημαίνει ταυτόχρονα πως μία μαμά δεν έχει ανάγκες. Πως δεν έχει ζωή. Πως πρέπει να είναι αλάθητη.

Κάνε δικό σου το βιβλίο εδώ!

Κάθε σύστημα λειτουργεί διαφορετικά και προσαρμόζει τις ανάγκες του. Έτσι λοιπόν, μία μαμά θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, θα αναζητήσει βοήθεια και θα βρει τρόπους να προσαρμόσει τη ζωή της, για την ανατροφή του παιδιού της. Χρειάζεται όμως να είναι καλά.  Να μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της. Αν λοιπόν η ανάγκη της είναι να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό, ή να πάρει λίγο χρόνο για τον εαυτό της, ή/και για τον σύντροφό της, δεν την καθιστά κακή μαμά. Αντιθέτως! Και κανείς άλλος δεν μπορεί να την κρίνει σύμφωνα με τα βιώματα του.

Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία της νέας μαμάς

Υπέροχες φωτογραφίες, ήρεμα και χαμογελαστά μωρά και ξεκούραστες λαμπερές μαμάδες που απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Αυτή είναι η μητρότητα μέσα από τα social media. Πόση αλήθεια όμως μπορεί να έχει ένας τόσο πλασματικός κόσμος; Και πόσο επιτρέπουμε να μας επηρεάζει; Πόσο σκληρές γινόμαστε με τον εαυτό μας που δεν προλαβαίνουμε να έχουμε τα τέλεια μαλλιά, που οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια από την κούραση μας στοιχειώνουν; Γιατί δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κρίνει ρεαλιστικά, αλλά αντιθέτως βυθιζόμαστε σε αυτομομφές που εμείς δεν καταφέρνουμε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή, αλλά τρέχουμε για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας;

Γιατί μία μαμά πρέπει να είναι τέλεια! Γιατί πάντα κάποιος καραδοκεί, έτοιμος να κρίνει. Μία συνάδελφος, η πεθερά, ο σύζυγος, οι γονείς, οι συγγενείς. Τον ρόλο του κριτή μπορεί να τον έχει ο καθένας. Έτσι λοιπόν, είναι πολύ εύκολο από την ανάγκη σου να είσαι όσο πιο τέλεια γίνεται για το παιδί σου, να ψάχνεις να ταυτιστείς  με κάτι σχεδόν αδύνατο. Με τον τρόπο αυτό θα επιβεβαιώσεις στον εαυτό μας πως οι άλλοι έχουν δίκιο και εσύ δεν είσαι αρκετά καλή μαμά. Και όμως αυτό δεν ισχύει. 

Γιατί είσαι μία μοναδική μαμά & προσπαθείς!

Οι άλλες μαμάδες τα καταφέρνουν καλύτερα από εμένα

Πόσο σίγουροι είμαστε για αυτό; Επίσης κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Κάποιες γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να έχουν βοήθεια, κάποιες γυναίκες έχουν υποστηρικτικούς συντρόφους, κάποιες άλλες γυναίκες μπορούν να μη δουλεύουν. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι γυναίκες που χρειάζεται να εργάζονται σκληρά. Που δεν έχουν βοήθεια. Που ο σύντροφος τους δεν είναι διαθέσιμος. Υπάρχουν και εκείνες οι γυναίκες που είναι μόνες και παλεύουν  να είναι και μάνα και πατέρας για το παιδί τους. Υπάρχουν εκείνες οι γυναίκες που παλεύουν με κάποια ψυχική ασθένεια, κάποια απώλεια, μία δυσκολία που όταν κλείνει η πόρτα δεν ξέρει κανείς. Πώς μπορεί κάποιος να συγκριθεί μαζί τους; Πώς μπορεί κάποιος να τις κρίνει με μία εικόνα, χωρίς να ξέρει τον πραγματικό τους αγώνα.

Και εσύ γιατί συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποια άλλη μαμά;

Κάθε μαμά είναι μοναδική

Κάθε μαμά κάνει αυτό που μπορεί καλύτερα. Γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες. Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές βάσεις. Και πάνω σε αυτές μία μαμά παλεύει να βρει τον ρόλο της. Παλεύει με τα βιώματα της, τις αναμνήσεις της, τις επιλογές της και τις προσδοκίες της. Κανείς δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του κριτή. Γιατί εκείνη η μαμά που μοιάζει απρόσιτη στο σχολείο, μπορεί να έχει οικονομικές δυσκολίες, οικογενειακά προβλήματα, ένα άλλο παιδί με ειδικές ανάγκες και χίλια δύο άλλα, που εσύ δεν μπορείς να γνωρίζεις. Ίσως, ο φόβος και η ντροπή να τη κρατάνε πίσω, γιατί το κοινωνικό στερεότυπο θέλει για εκείνη μία συγκεκριμένη εικόνα.

Ακόμα και αν δεν κατάφερες να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης, να μην ξεχνάς ότι είσαι μοναδική. Το ίδιο και αν μεγαλώνεις το παιδί σου μόνη σου. Ακόμα και αν καμιά φορά χάσεις τον έλεγχο και του φωνάξεις, θα το πάρεις μία αγκαλιά και θα του ζητήσεις συγνώμη. Ίσως κλάψεις και κατηγορήσεις το εαυτό σου. Αλλά θα προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερη για το παιδί σου. Με όσα μέσα έχεις. Θα ψάξεις, θα μάθεις, θα ακούσεις τις ανάγκες του παιδιού σου και θα γίνεις καλύτερη. Για εσένα και την οικογένεια σου. Όχι για τους άλλους!

Γιατί είσαι μαμά και κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για το παιδί σου!

Κάνε δικό σου το βιβλίο εδώ!

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ψυχολογία, BA |Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, Pgd
Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044
mariafounda.com

Περισσότερα άρθρα