ζωγραφιές

«Ζωγραφιές» της Evi Crotti από τις Εκδόσεις Πεδίο

«Κατανοήστε τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα των παιδιών μέσα από τα σχέδιά τους»

Οι ζωγραφιές των παιδιών ­­ή αλλιώς τα «παιδικά ιχνογραφήματα», είναι ένα παράθυρο, που μας ανοίγουν τα ίδια απλόχερα, στα συναισθήματα και στις σκέψεις τους. Τα παιδιά δεν έχουν πάντα τις δεξιότητες ώστε να εκφράσουν λεκτικά τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους, τις αγωνίες τους, τη δυσαρέσκειά τους, τον θυμό τους, τη θλίψης τους και άλλα δύσκολα συναισθήματα. Η ίδια ευχέρεια μπορεί να απουσιάζει ακόμα και για τα θετικά συναισθήματα. Οι ζωγραφιές τους όμως μπορούν να πουν πολλά. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η συγγραφέας του βιβλίου, Evi Crotti, «… όταν ζωγραφίζουν ή σχεδιάζουν, «φλυαρούν» ελεύθερα και χωρίς μισόλογα, αποτυπώνοντας στο χαρτί τον χαρακτήρα τους και όλα όσα κρύβουν μέσα τους». 

Σε τι βοηθούν τους γονείς οι ζωγραφιές των παιδιών ;

Η ικανότητα να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που στέλνουν τα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές τους είναι πολύ σημαντική για τους γονείς. Τους βοηθά να κατανοήσουν εις βάθος την προσωπικότητα και τα συναισθήματά του παιδιού τους. Μέσω αυτής της κατανόησης, η αναγνώριση, ο σεβασμός και η ενίσχυση των φυσικών κλίσεών και των δυνατοτήτων τους μπορούν να επιτευχθούν ευκολότερα.  Έτσι, οι γονείς μπορούν να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν σχετικά με την ανατροφή τους.

Εμείς οι ενήλικες έχουμε το καθήκον να αποκρυπτογραφήσουμε αυτή τη μη λεκτική επικοινωνία. Με λίγη εξάσκηση, κοινή λογική και προπαντός αγάπη θα καταλάβουμε ότι οι ζωγραφιές μάς μιλούν, και δεν λένε ποτέ ασήμαντα πράγματα.

Evi Crotti

Τι μπορείς να μάθεις μέσα από το βιβλίο «Ζωγραφιές» της Evi Crotti

Το βιβλίο «Ζωγραφιές» από τις εκδόσεις Πεδίο διαθέτει ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό κείμενο, σε απλή γλώσσα, που εξηγεί τους πάμπολλους συμβολισμούς των σχεδίων, ακόμα και της μουντζούρας! Αναλύονται τα στοιχεία που αξίζουν παρατήρησης, η χρήση τους χρώματος, τα σχήματα, οι μορφές, τα σύμβολα, τα εργαλεία και οι τεχνικές σχεδίασης, η εξέλιξη της μουντζούρας σε σχέδιο κ.α.

Αυτό που λάτρεψα στο βιβλίο «Ζωγραφιές» από τις εκδόσεις Πεδίο είναι η πλούσια και πλήρως κατατοπιστική εικονογράφησή του. Φιλοξενεί πολλές ζωγραφιές παιδιών από όλο τον κόσμο προσχολικής και σχολικής ηλικίας, συνδυασμένες με τις αντίστοιχες ιδιαίτερα διορατικές ψυχολογικές τους ερμηνείες.

Περιλαμβάνει επίσης 4 χρήσιμα τεστ, που ερμηνεύουν τις συμπεριφορές, τις σκέψεις, την οπτική και τα συναισθήματα των παιδιών:

 

  • Το τεστ της ανθρώπινης μορφής
  • Το τεστ του δέντρου
  • Το τεστ του σπιτιού
  • Το τεστ της οικογένειας

Ποια είναι η συγγραφέας του βιβλίου

Η Evi Crotti είναι ψυχοπαιδαγωγός και δημοσιογράφος. Έχει ιδρύσει και διευθύνει στο Μιλάνο μια σχολή γραφολογίας. Η ίδια επιμελείται στήλες αφιερωμένες στη σχέση ανάμεσα στη γραφή και την ψυχολογία, για εφημερίδες και περιοδικά.

 

Στις εκδόσεις red! έχει επίσης δημοσιεύσει:

 

το Test di scrittura (Το τεστ της γραφής) και, μαζί με τον Αλμπέρτο Μάνι, τα Grafologia (Γραφολογία), Grafologia e salute (Γραφολογία και υγεία), Mio figlio è (quasi) un adolescente (Το παιδί μου είναι σχεδόν έφηβος), Colori (Χρώματα), Bambini e paure (Παιδιά και φόβοι), Questo è il mio papà! (Αυτός είναι ο μπαμπάς μου), Ecco la mia famiglia! (Να η οικογένειά μου!), A ogni bambino il suo sport (Κάθε παιδί με το άθλημά του).

 

Πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει εξηγήσεις, συμβουλές και οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να παρατηρήσετε, να κατανοήσετε και να ερμηνεύσετε τις πιο σημαντικές πτυχές των σχεδίων των παιδιών, ξεκινώντας από τις πρώτες μουντζούρες, που γίνονται γύρω στην ηλικία των 12 μηνών, μέχρι τα πιο σύνθετα έργα, που δημιουργεί το παιδί στα πρώτα χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Evi Crotti

Τι ξεχώρισα σε αυτό το βιβλίο

Εκτίμησα πολύ το γεγονός ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να το έχει στην κατοχή του ένας γονιός, είτε ένας ειδικός ψυχικής υγείας που ασχολείται με παιδιά, είτε ένας παιδαγωγός και να τους φανεί εξίσου χρήσιμο. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον ότι εμπεριέχει μια πλούσια συλλογή 179 παιδικών ιχνογραφημάτων παιδιών όλου του κόσμου, συμπεριλαμβάνοντας κουλτούρες πολλών χωρών.

Τέλος, με ξάφνιασε θετικά όταν διαβάζοντάς το, συνάντησα το παράρτημα που η συγγραφέας συσχετίζει την Ιπποκρατική θεωρία για του χυμούς του σώματος με τις παιδικές ζωγραφιές, προσθέτοντας μια εναλλακτική ματιά προσέγγισης. Σίγουρα, μελετώντας το βιβλίο «Ζωγραφιές» από τις εκδόσεις Πεδίο, μπορεί ο καθένας να βρει έναν αρκετά καλό δικό του λόγο για να το εκτιμήσει!

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

Ψυχολόγος

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Δόκιμο Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ

Μέλος της Διεθνούς  Ένωσης Σχεσιακής

Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

& της Αμερικάνικης Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (AGPA)

Περισσότερα άρθρα