«Το βιβλίο που θα ήθελες να έχουν διαβάσει οι γονείς σου» από τις εκδόσεις Διόπτρα

«Το βιβλίο που θα ήθελες να έχουν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες)», της Philippa Perry από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα βιβλίο που κάθε γονιός (και όχι μόνο) αξίζει να διαβάσει. Δεν έχει σημασία εάν το παιδί σας είναι στην εφηβεία ή ακόμη και εάν είστε στην περίοδο της κύησης.

 

Μόνο χρήσιμο μπορεί να σας φανεί, καθώς ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης, τη δημιουργία δεσμού, την ανάπτυξη των συναισθημάτων, τις προϋποθέσεις της ψυχικής υγείας του παιδιού και τέλος της συμπεριφορά, ό,τι κι να σημαίνει αυτό. 

 

Παρόλο που φαίνεται πως απευθύνεται σε γονείς, θα έλεγα πως αξίζει να διαβαστεί από όλους. Ακόμη κι εάν δεν έχετε παιδιά ή δεν επιθυμείτε να αποκτήσετε, το παρόν βιβλίο σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς για τον εαυτό σου και την δική σου ανατροφή. Εντοπίζεις λάθη αλλά και λύνεις αρκετές απορίες, εστιάζεις στα συναισθήματά σου και παρατηρείς τις σχέσεις σου με τους σημαντικούς άλλους στη ζωή σου.

 

Θίγει μια γκάμα ζητημάτων αρκετά πλούσια, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή, τη ρήξη και την αποκατάσταση.

 

Δίνει την ελπίδα αλλά και τους τρόπους στον γονέα, να αποκαταστήσουν οποίο λάθος και αν έχουν πράξει, καθώς πάντα υπάρχει περιθώριο να διορθωθεί. Αυτή η επιδιόρθωση, γίνεται με απτά παραδείγματα από την ανατροφή του παιδιού της συγγραφέως αλλά και από θεραπευόμενούς της. Τα παραδείγματα, πηγάζουν από την καθημερινότητα με τα παιδιά και σίγουρα θα εντοπίσετε μέσα σε αυτό και το δικό σας παιδί, βοηθούν ιδιαίτερα στην κατανόηση όσων θέλει να σας δείξει το βιβλίο, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν σαν εναλλακτικές για τον τρόπο που μπορούμε να συμπεριφερθούμε και εμείς στα παιδιά μας.

 

Ο τρόπος γραφής είναι απλός και μπορεί οποιοσδήποτε να το διαβάσει ευχάριστα. Πολλές στιγμές σε κάνει να χαμογελάς με τα παραδείγματα και να εκπλήσσεσαι όταν ανακαλύπτεις διαφορετικούς τρόπους να διαχειρίζεσαι μια κατάσταση. Δεν προσπαθεί να σε πείσει πως όλα πρέπει να γίνουν «τέλεια», αποδέχεται τον γονέα ως άνθρωπο με τα λάθη του και αυτό είναι το δυνατό στοιχείο του βιβλίου.

 

Εμείς το διαβάσαμε και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

 

Κριτική βιβλίου:

Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Ψυχολογία BSc, MSc

Ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες

Ιδρυτικό Μέλος του www.allaboutparents.gr

Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

6985810793

adamopouloukonstantina1@gmail.com

Περισσότερα άρθρα