«Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά» Πρόταση Βιβλίου

Η σημερινή μας πρόταση έρχεται από τις  Εκδόσεις Μεταίχμιο και το υπογράφει η Σοφία Μαντούβαλου, σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Είναι από τη σειρά «Σοφούλι, ένα πρόβατο με χαρακτήρα» και συγκεκριμένα «Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά».

Η συγκεκριμένη σειρά, έχει ως σκοπό, μέσα από το Σοφούλι, να εισάγει τα μικρά παιδιά σε σημαντικές για τη ζωή αξίες-έννοιες που τα βοηθούν να αναπτύξουν συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη και να καταλάβουν βιωματικά τις αξίες της γενναιοδωρίας, το μοίρασμα, τη φιλία, την ενσυναίσθηση, την  αποδοχή του διαφορετικού, την ειλικρίνεια, το ψέμα κτλ.

Σίγουρα το όνομα «Σοφούλι» δε φαίνεται να είναι τυχαίο! Η λέξη αυτή δείχνει την σοφία που αποκτά κανείς μέσω της εμπειρίας στη ζωή.

Η ιστορία

Στο παρόν βιβλίο, το Σοφούλι, δεν μπορεί να αντισταθεί στα θέλω του, κλέβει το παιχνίδι του φίλου του και φυσικά λέει ψέματα. Δεν είναι η μύτη του που μεγαλώνει όπως του Πινόκιο, αλλά τα αυτιά του που γίνονται κατακόκκινα και καυτά θυμίζοντάς του συνεχώς την πράξη του. Επιστρέφει το παιχνίδι, λέει δυνατά ότι έσφαλλε και η ζωή συνεχίζεται όμορφα.

Το μήνυμα του βιβλίου

Το θέμα της κλοπής στα παιδιά συνήθως αντιμετωπίζεται -και αυτό- λάθος. Οι ενήλικες κρίνουμε τις παιδικές πράξεις με όρους ενηλίκων, με τα δικά μας «ποινικού κώδικα» κριτήρια. Πήρε το παιδί κάτι που δεν είναι δικό του, άρα έκλεψε. Έχω ακούσει ουκ ολίγες φορές το «κύριε, μου το έκλεψε», «κύριε, είναι κλέφτης» όπου η «κλοπή» αφορά μια γόμα, ένα μολύβι, ένα κοινόχρηστο παιχνίδι τάξης.

Η έμπειρη συγγραφέας, βλέπει την κλοπή πέρα από τιμωρητικές και ηθικολογικές διαστάσεις. Η ζήλια για κάτι που δε μας ανήκει, όμως, η σφοδρή επιθυμία να το κάνουμε δικό μας και η πράξη της μη επιστροφής του στον πραγματικό του κάτοχο, πρέπει να βρουν για τα παιδιά έναν όμορφο δρόμο: τον δρόμο της συναίσθησης, της αναγνώρισης και της επιστροφής.

Διαβάστε επίσης

Το μικρό Σοφούλι νιώθει το βάρος της πράξης του στο σώμα του∙ βάρος & αυτιά που υπερθερμαίνονται. Ναι! Αυτός είναι με επιστημονικούς/ιατρικούς όρους ο αντίκτυπος της «κλοπής»/μη επιστροφής μέσα μας, στο σώμα μας το οποίο είναι ο αντικατοπτρισμός των σκέψεων και των πράξεών μας.

Τι μου άρεσε…

Η συγγραφέας δε ζαλίζει τους μικρούς αναγνώστες με νουθεσίες και τα μηνύματα περνούν αβίαστα στις χαριτωμένες ιστορίες των δυο πρόσφατων βιβλίων της.

Αυτές οι απλές ιστορίες, με την ελάχιστη δυνατή πλοκή έχουν λόγο. Λιτά γεγονότα, λίγες λέξεις που προσπαθούν να κουβαλήσουν ένα πολύτιμο βάρος αξιών και εννοιών που έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν άμεσα να υπάρχουν στη ζωή του παιδιού.

Έχει άλλο ηχόχρωμα και παιδαγωγική αξία το «δεν κλέβουμε» και άλλο το «επιστρέφουμε πάντα κάτι που δεν είναι δικό μας». Και έχει άλλη σημασία να στο διατυπώνει ξεκάθαρα ο/η συγγραφέας και άλλο να το αφήνει μπροστά στο παιδί και τον ενήλικα που του διαβάζει να το δουν και να το συζητήσουν.

Το παιδαγωγικό μήνυμα της συγγραφέα είναι να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος, να ζεις με όλη σου την καρδιά και να διορθώνεις πιθανές αστοχίες. Δεν είσαι ένοχος αν κάνεις μια τέτοια πράξη, θα γίνεις δυνατός και ικανός να την αναγνωρίζεις και να γίνεσαι… άνθρωπος με χαρακτήρα, με συναισθηματική ισορροπία, με κοινωνική ενσυναίσθηση, με αποδοχή του εαυτού του και των άλλων.

Διαβάστε επίσης

Η εικονογράφηση

Η εικονογράφηση έγινε από την Αιμιλία Κονταίου, με απαλές κατά κύριο λόγο αποχρώσεις και ακριβώς αυτήν την ενδιάμεση λογική του κειμένου. Στέκονται εκεί, στη μέση, κρατώντας ισορροπία μεταξύ απλότητας και ανάπτυξης, λεπτομερειών και σχεδίων  στο βιβλίο «Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά» που δίνουν  ερεθίσματα δίχως να υπερφορτώνουν τις σελίδες.

Με δυο λέξεις: Ισορροπημένη συνύπαρξη!

Κατάλληλο για αναγνώστες από 2,5 περίπου ετών.

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc
Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt
PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου
Τηλ: 6942217440, Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι
email: maria.giannopulu@gmail.com

Περισσότερα άρθρα