"Το μπλε που αγκαλιάζει"

«Το μπλε που αγκαλιάζει» Πρόταση Βιβλίου

Το βιβλίο “Το μπλε που αγκαλιάζει!”, της Μαρίας Παπαδοπούλου μας συστήνεται από τις εκδόσεις Συμμετρία. Μία αληθινή ιστορία, γραμμένη από μία μητέρα που έρχεται αντιμέτωπη με τη διάγνωση του αυτισμού και για τα δύο παιδιά της. Μία ιστορία για το ταξίδι μίας οικογένειας, που παλεύει να ξαναβάψει μπλε (το αγαπημένο της χρώμα) όλα εκείνα που έγιναν γκρίζα, όταν έλαβε στα χέρια της τη διάγνωση.

“Μια αληθινή ιστορία. Το ταξίδι που διανύει η οικογένεια, όταν ο αυτισμός τούς χτυπά απροσδόκητα την πόρτα. Μα η αγάπη υφαίνει μαγικά φτερά και ζωγραφίζει λέξεις, απλώνει δρόμους και χτίζει γέφυρες.”

"Το μπλε που αγκαλιάζει"

Πάτησε την εικόνα για να κάνεις δική σου την πρόταση βιβλίου μας για αυτήν την εβδομάδα!

Τον πρώτο καιρό λοιπόν, το πιο σημαντικό έργο που έχει να αντιμετωπίσει η οικογένεια, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τη διάγνωση του παιδιού, είναι η αποδοχή μιας δύσκολης κατάστασης. Καθώς το στίγμα και η ντροπή που φέρει σε κοινωνικό επίπεδο ένα τέτοιο αποτέλεσμα, λόγω έλλειψης ενημέρωσης του κοινωνικού συνόλου, μπορεί πιθανότατα να φέρει την οικογένεια σε μία θέση άρνησης της πραγματικότητας, σαν άμυνα, με αρχικό στόχο την προστασία και των δύο πλευρών.

Άρνηση, θυμός, πένθος, αποδοχή.

Αν έχεις λάβει μία διάγνωση για το παιδί σου, θα ταυτιστείς, θα κλάψεις και ίσως καταφέρεις να λυτρωθείς μέσα στο ταξίδι της Κατερίνας. Αν πάλι μεγαλώνεις ένα παιδί τυπικής ανάπτυξης, μη βιαστείς να νομίζεις πως δεν σε αφορά. Ίσα ίσα! Το βιβλίο αυτό μας δίνει τον χώρο να κοιτάξουμε μέσα από την κλειδαρότρυπα. Να μάθουμε όλοι τι σημαίνει αυτισμός. Ποιά είναι η αλήθεια της οικογένειας, του ζευγαριού, των αδελφών αλλά και της κοινωνίας. Είναι εκείνη η οικογένεια που μπορεί το παιδί τους να παίζει με το δικό σου. Και ίσως μέσα από το βιβλίο αυτό να αντέξεις και να αγκαλιάσεις τη διαφορετικότητα και να διδάξεις στο παιδί σου την αξία της αποδοχής και της συμπερίληψης. 

 

“Μέσα από αυτό το βιβλίο, θα προσπαθήσω να κρατήσω το χέρι της μητέρας, που παίρνει για το παιδί της την ίδια διάγνωση που είχα πάρει κι εγώ και νιώθει ό,τι έχω νιώσει κι εγώ. Θα ήθελα να δώσω το χέρι στους γονείς, που δεν έτυχε να πάρουν τη διάγνωση αυτή και να τους δείξω τον δρόμο που βαδίζουμε. Θα ήθελα να δει ο δάσκαλος, τι αισθάνονται τα παιδιά μας στον χώρο του σχολείου. Ποια μαγεία κρύβεται μέσα τους!”

“Το μπλε που αγκαλιάζει”

"Το μπλε που αγκαλιάζει", μία ιστορία που θα μας μάθει να αγκαλιάζουμε κάθε τι διαφορετικό.

Μέσα από την ιστορία της Κατερίνας θα πάρεις τη δύναμη να αντέξεις. Θα καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνος/η. Και αν μεγαλώνεις ένα παιδί τυπικής ανάπτυξης, τότε θα δημιουργήσεις έναν νέο χώρο για εκείνο αλλά και για εσένα. Θα το βοηθήσεις να μάθει να συνυπάρχει χωρίς περιορισμούς και εμπόδια στην σκέψη του αλλά και στην έκφραση του, υιοθετώντας βασικές αξίες και συμπεριφορές, ως εφόδια για την ενήλικη ζωή του, δημιουργώντας το δικό του αποτύπωμα στο κοινωνικό σύνολο. Ένα αποτύπωμα που μας αποδέχεται όλους. 

“Μια ιστορία για τον αυτισμό που είναι σοφός σαν γέροντας, μια ιστορία για τα ταξίδια μέσα μας και για τη δύναμη της αγάπης!”

Μαρία Παπαδοπούλου

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044
mariafounda.com

Περισσότερα άρθρα