ΠΩΣ ΟΙ ΔΑΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

«Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο & στην οικογένεια» Εκδόσεις Διόπτρα

Οι Δανοί πιστεύουν ότι όταν νιώθουμε καλά μαθαίνουμε καλύτερα. Τα σχολεία σχεδόν δε δίνουν καν βαθμούς, δουλειά για το σπίτι ή διαγωνίσματα για τα παιδιά. Στη Δανία το μόνο τεστ λέγεται Trivsel και σημαίνει ευημερία.

Δεν έχω πάει ποτέ στη Δανία. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον κάτοικο της χώρας για να μου πει αναλυτικά την εμπειρία του. Ωστόσο γνωρίζω και έχω ακούσει πολλά για τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά συστήματα Δανών, Φιλανδών κτλ.

Στο σπίτι, όμως, οι γονείς τι κάνουν; Πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους στη Δανία;

Τώρα η συγγραφέας και αρθρογράφος Jessica Joelle Alexander έρχεται με ένα βιβλίο όπου εντυπωσιακά μας δηλώνει ότι οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι α) η χώρα είναι πάντα στις κορυφαίες 3-4 από τις 200 τόσες του κόσμου σε επίπεδο ευτυχίας, βιοτικού επιπέδου κτλ και β) δεν έχει και τόσο σημασία ότι είναι οι Δανοί αυτοί αλλά ότι υπάρχουν κάποιοι που ακολουθούν κάποιες συγκεκριμένες αρχές ανατροφής και διαπαιδαγώγησης.

Η Jessica Alexander, διεισδυτική και εξαιρετική στην επικοινωνία, μιλάει για πολύπλοκα ζητήματα με έναν τρόπο γεμάτο ενσυναίσθηση που σε καθηλώνει.

Η συγγραφέας είναι κατατοπιστική & συγκεκριμένη στο τι χρειάζονται να μάθουν τα παιδιά:

1. Η Εμπιστοσύνη στη Δανία:

Όταν μαθαίνουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά μας, παρέχοντάς τους εφόδια για τη ζωή και ελευθερία να τα χρησιμοποιούν, τα βοηθάμε να χτίσουν θεμέλια για να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και ανθεκτικότητα. Και η ανθεκτικότητα θεωρείται ο θεμέλιος λίθος της επιτυχίας και της ευτυχίας.

2. Η Ενσυναίσθηση στη Δανία:

Η ενσυναίσθηση είναι το καύσιμο για τη σύνδεση με τους άλλους, προάγει την καλύτερη ομαδική δουλειά και λειτουργεί όπως η συγχώρηση. Βελτιώνει τις στενές σχέσεις και την ικανότητα ανατροφής των παιδιών. Μειώνει τον εκφοβισμό και είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη δημιουργία επιτυχημένων διευθυντών, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών.

3. Η Αυθεντικότητα στη Δανία:

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τι είναι αυθεντικότητα; Να λες τα πράγματα με το όνομά τους. Να μην κρύβεις από τα παιδιά όψεις της ζωής. Να μην ψευτο-προφυλάσσεις τάχα μου για το καλό τους. “Ο θάνατος συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό σχολικό πρόγραμμα στη Δανία. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υποχρεωτικό μάθημα για κάθε τάξη και ξεκινά από μικρές ηλικίες”. Αυθεντικότητα είναι να μη μιλάς με μισόλογα για θέματα όπως το σεξ. “Το να είσαι ευτυχισμένος με το σώμα σου είναι σημαντικό για την ευημερία”.

4.α. Το Θάρρος (να αποτυγχάνουμε) στη Δανία:

Οι Δανοί μαθαίνουν, μας λέει η συγγραφέας, τα παιδιά τους να τολμούν, να μη φοβούνται το λάθος. “Όλοι οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι μιλάνε για τη σημασία της αποτυχίας, κι ωστόσο πολλοί από εμάς προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από αυτή με κάθε κόστος, πιστεύοντας ότι αν αποτύχουν θα είναι δυστυχισμένα. Η αποτυχία στη Δανία αποτελεί την πρώτη απόπειρα μάθησης. Η Λίνεας Μορς, μια μαθήτρια λυκείου από τη Γιουτλάνδη, λέει ότι ο δάσκαλός της την ενθάρρυνε πολύ να κάνει λάθη. Αντλούσε παραδείγματα από τα άσχημα διαγωνίσματα και όχι τόσο από τα καλά. Αυτή είναι μια πολύ συχνή τακτική στα σχολεία της Δανίας”

Μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα εδώ.

4.β. Το Θάρρος (να σταματάμε τον εκφοβισμό) στη Δανία:

Αυτό που διαπίστωσαν οι Δανοί μελετώντας το θέμα του εκφοβισμού είναι ότι η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης και ανάπτυξης του εκφοβισμού είναι η χαμηλή ανοχή στις ομάδες και η κακή δυναμική της ομάδας. Οι άνθρωποι χρειάζονται τις κοινότητες, είναι κοινωνικά ζώα. “Δεν υπάρχουν κακά παιδιά” λέει η Χέλε Ράμπολ Χάνσεν, μια Δανή ερευνήτρια ειδικά σε θέματα εκφοβισμού. “Υπάρχουν μόνο κακές δυναμικές ομάδας”. Έτσι βλέπουμε τον εκφοβισμό.

5. Το Χούγκα και συντροφικότητα στη Δανία:

Το 2016 η δανέζικη λέξη του χούγκα διαδόθηκε τόσο πολύ, ώστε συμπεριλήφθηκε επίσημα στο αγγλικό λεξικό Collins. Η κάποτε άγνωστη λέξη τώρα φιγουράρει σε όλο τον κόσμο. Ο ορισμός της χούγκα είνασι: η έννοια της θαλπωρής, της άνεσης, της ευθυμίας με συναισθήματα ευεξίας και ευχαρίστησης. Χούγκα είναι να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου. Είναι να έχεις συντοφικότητα (faelleskaab). Να βρίσκεται σε ένα όμορφο μέρος και να απολαμβάνεις όλα αυτά. Και αυτή η έννοια διδάσκεται σε σχολεία και σπίτια.

Χούγκα σημαίνει απλότητα και λιτότητα. Ξεφορτώσου όλα τα περιττά αντικείμενα που σου αποσπούν την προσοχή.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού μιλάει απλά και πρακτικά μια γλώσσα που οι γονείς και χρειάζονται και καταλαβαίνουν. Αρκεί να θέλουν να την εφαρμόσουν κιόλας.

Το εκλαϊκευμένης επιστήμης βιβλίο της Τζέσικα Τζόελ Αλεξάντερ θα το απολαύσετε. Θα βρείτε διεισδυτικές ιδέες, εφαρμόσιμες λύσεις, πραγματικές διεξόδους. Θα βρείτε μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής που δεν πετάει τα παιδιά στην τύχη, αλλά τα διαπαιδαγωγεί πραγματικά. Οι πέντε θεμελιώδεις αρχές που παρέθεσα είναι μόνο ο κεντρικός ιστός πάνω στον οποίο αναπτύσσεται όλη η δανέζικη φιλοσοφία αγωγής. Αξίζει πραγματικά τον κόπο να την μελετήσετε και να ενσωματώσετε αρχές και αξίες.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξηγεί τι μπορούμε να «αντιγράψουμε» από την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, τη Δανία, για να μεγαλώσουμε πιο ευτυχισμένα, πιο ελεύθερα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση παιδιά!

ΠΩΣ ΟΙ ΔΑΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Κάνε το βιβλίο δικό σου πατώντας την εικόνα τώρα!

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc

Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt

PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου

Περισσότερα άρθρα