Οι ανησυχίες δεν είναι για πάντα Οι ανησυχίες δεν είναι για πάντα μεταιχμιο

«Οι ανησυχίες δεν είναι για πάντα» εκδόσεις Μεταίχμιο

Ήξερες ότι και τα παιδιά έχουν ανησυχίες;

Το βιβλίο «Οι ανησυχίες δεν είναι για πάντα» εξηγεί με απλή γλώσσα στα παιδιά τα πάντα για τις ανησυχίες. Πώς αισθανόμαστε όταν ανησυχούμε και πώς μπορούμε να κάνουμε τις ανησυχίες μας μικρότερες. Όλοι έχουμε αγωνίες και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Είναι σημαντικό ως γονείς να τους τις αναγνωρίζουμε και να τους προσφέρουμε εργαλεία διαχείρισης.

«Οι ανησυχίες δεν είναι για πάντα» πρόκειται για ένα όπλο στη συναισθηματική φαρέτρα των παιδιών. Δεν είναι ένα παραμύθι, παρόλο που απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω. Μιλάμε για ένα βιβλίο συμβουλευτικής ψυχολογίας, γραμμένο στη γλώσσα των μικρών. Αυτό είναι μάλλον που το έχει κάνει και μπεστ σέλερ, σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η συγγραφέας

Η Ελίζαµπεθ Βέρντικ έχει γράψει αρκετά βραβευµένα βιβλία. Οι πλειοψηφία αυτών στοχεύει στη βελτίωση της συµπεριφοράς των παιδιών. Τα βιβλία που έχει παράξει είναι περισσότερα από 40 και αφορούν παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το βιβλίο «Οι ανησυχίες δεν είναι για πάντα» αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς βιβλίων.

Η εικονογράφος

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι γεμάτη ζωηρά χρώματα, κίνηση και ζωντάνια. Τα συναισθήματα που σου ανακινεί είναι πλούσια και έχει τη δύναμη να σε ταξιδεύει φαντασιωσικά στα μέρη και στις καταστάσεις που απεικονίζει. Η εικονογράφος πρόκειται για την έμπειρη Μαριέκα Χέινλεν, η οποία έχει στολίσει με τα έργα της πάνω από 25 έντυπα βιβλία.

Με την ευκρινή και περιγραφική της εικονογράφηση αφήνει πολύ χώρο για παρατηρήσεις σχετικά με τις ανησυχίες του παιδιού και πολλές αφορμές για συζήτηση μαζί του. Τα χρώματα τραβούν την προσοχή του και σε συνδυασμό με τα μικρά σε έκταση κείμενα το διευκολύνουν να συγκεντρωθεί σε αυτό.

Ο διδακτικός του χαρακτήρας για τις ανησυχίες

Αυτό που αγάπησα σε αυτό το βιβλίο είναι ότι διδάσκει στα παιδιά να ζουν στο «εδώ και τώρα»! Τους εκπαιδεύει από πολύ νωρίς πώς να κάνουν θετικές δηλώσεις και να ζητούν συναισθηματική υποστήριξη από αυτούς που είναι διαθέσιμοι να τους τη δώσουν.

Λάτρεψα το πώς από τόσο μικρή ηλικία υπάρχει τρόπος να διδάξει κανείς στα παιδιά ασκήσεις ενσυνειδητότητας, το γνωστό στις ημέρες μας mindfulness.

Επίσης, θεωρώ πολύ σημαντικό τον τρόπο που απομυθοποιεί τις ανησυχίες, ένα εργαλείο ίσως χρήσιμο και για τους ίδιους τους γονείς. Άλλωστε, αυτό διατυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από έναν γλυκό διάλογο μεταξύ πατέρα και γιού: «Εσύ μπαμπά ανησυχείς ποτέ»; «Βέβαια ανησυχώ, είναι απόλυτα φυσιολογικό». Με αυτόν τον τρόπο χτίζεται παράλληλα στο παιδί η πεποίθηση ότι κανείς δεν είναι παντοδύναμος, ούτε καν ο μπαμπάς και αυτό είναι οκ!

Γιατί το αγαπούν γονείς & εκπαιδευτικοί

Στο τέλος του βιβλίου δίνεται απλόχερα ένα παράρτημα με πρακτικές συμβουλές, ιδέες και δραστηριότητες για γονείς και εκπαιδευτικούς. Ως ψυχολόγοι, συχνά λαμβάνουμε το αίτημα από  γονείς & δασκάλους για πρακτικές οδηγίες αντιμετώπισης των ανησυχιών των παιδιών. Στο παράρτημα μπορείτε να βρείτε σε απλή γλώσσα πολλούς τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης.

«Οι ανησυχίες δεν είναι για πάντα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Απόκτησε το βιβλίο εδώ.

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

Ψυχολόγος

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Δόκιμο Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ

Μέλος της Διεθνούς  Ένωσης Σχεσιακής

Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

& της Αμερικάνικης Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (AGPA)

Περισσότερα άρθρα