«ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ!» Πρόταση Βιβλίου

Όταν ένα παιδί λέει «Όχι!» τότε πρέπει να ακούμε και να σεβόμαστε τη φωνή του.

Πόσες φορές δεν έχουμε αντιληφθεί ότι δυσκολευόμαστε να πούμε «όχι»; Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει πως ένας ευγενικός και ευαίσθητος άνθρωπος δε λέει ποτέ όχι. Αυτό κυριαρχεί σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Από την άλλη πλευρά, όταν λέμε διαρκώς «ναι», δε βοηθά. Με το να μην πούμε «όχι» όταν πρέπει, ίσως να στερούμε από τον εαυτό μας κι από αυτούς που αγαπάμε κάποιες ικανότητες και πρωτοβουλίες, να περιοριζόμαστε και να μην αφήνουμε τα συναισθήματά μας να εξελιχθούν. Όταν λέμε «όχι» στον άλλο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι τον απορρίπτουμε ή τον πληγώνουμε. Το «όχι» μπορεί να δείχνει ότι πιστεύουμε στη δύναμη και στις ικανότητές του. Έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το «ναι» που λέμε όταν πρέπει. Είναι και τα δύο πολύ σημαντικά. Αυτό το βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός επικεντρώνεται στο τι σημαίνει να λέμε «όχι» στο πλαίσιο της οικογένειας και για ποιο  λόγο αυτό είναι ουσιώδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ΤΖΕΪΝΙΝ ΣΑΝΤΕΡΣ είναι έμπειρη συγγραφέας, δασκάλα, εκδότρια, μπλόγκερ και μητέρα τριών παιδιών. Γράφει παιδικά βιβλία με θέμα τη σωματική προστασία, τη συναίνεση, την ισότητα των φύλων, τις σχέσεις που χαρακτηρίζονται από σεβασμό και την κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη. Πιστεύει ακράδαντα ότι τα παιδιά πρέπει να ενδυναμωθούν από μικρή ηλικία, ώστε να γίνουν ενδυναμωμένοι έφηβοι και στη συνέχεια ενήλικες.

Το βιβλίο «Όχι σημαίνει όχι»  διερευνά την εξέλιξη του παιδιού μέσα στην οικογένεια και αναφέρεται στη διαδικασία της θέσπισης ορίων. Η συγγραφέας παρουσιάζει παραδείγματα από  περιπτώσεις του οικογενειακού και φιλικού  περιβάλλοντος κάθε οικογένειας, καθημερινές ασχολίες και καταστάσεις που μπορεί ο καθένας μας να βρεθεί. Βασική της αρχή είναι πως έχουμε περισσότερες εναλλακτικές λύσεις όταν συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που κάθε φορά προκαλεί τις ενέργειες ή τις αντιδράσεις μας. Απογυμνώνει όλα τα αρνητικά που περιβάλλουν τη λέξη «όχι» και επικροτεί την αλλαγή και την κινητικότητα στη διαδικασία ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το «Όχι σημαίνει όχι» είναι εν κατακλείδι ένα βιβλίο για την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά.

Ένα χρήσιμο βιβλίο ενδυνάμωσης που λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης για συζητήσεις γύρω από θέματα κρίσιμα, όπως τα δικαιώματα, τα προσωπικά όρια, ο σεβασμός, η συναίνεση και η επιλογή.

Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε ενδεικτικές ερωτήσεις που μπορείτε να συζητήσετε μαζί με τα παιδιά σας διαβάζοντας κάθε  «σενάριο» που παρουσιάζεται στο βιβλίο, κάτι που θα τα βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική τους σκέψη και να αναλάβουν έναν ενεργό ρόλο και ευθύνη όσον αφορά το σώμα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc
Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt
PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου 
 Τηλ: 6942217440, Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι
 email: maria.giannopulu@gmail.com

Περισσότερα άρθρα