"ΜΟΝΟ ΑΝ ΘΕΛΩ" το δικαίωμα του παιδιού να λέει οχι

“Μόνο αν θέλω” Εκδόσεις Μίνωας

Το βιβλίο “Μόνο αν θέλω”, της Γιώτας Αλεξάνδρου, από τις εκδόσεις Μίνωας, απαντά σε ένα σημαντικό ερώτημα, έχουν τα παιδιά μας το δικαίωμα να μην θέλουν; Και αν ναι εμείς ως γονείς τους το επιτρέπουμε ή τους επιβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες;

Διαβάστε επίσης:

Η Γιώτα Αλεξάνδρου, θέτει ένα ζήτημα που θα έπρεπε να δώσουμε όλοι την πρέπουσα βαρύτητα. Οφείλουμε να δίνουμε στο παιδί μας την ευκαιρία να επιλέγει και να αποφασίζει το ίδιο, αν νιώθει άνετα και αν επιθυμεί κάποιος να το αγγίζει, να το αγκαλιάζει και να το φιλά. Ακόμα και αν αυτό είναι αντίθετο με τις δικές μας επιθυμίες και τις κοινωνικές επιταγές.

Αν ένα παιδί, αρνείται, δυσκολεύεται, νιώθει δυσφορία όταν ένας φίλος ή συγγενής το αγγίζει ή το φιλά, χρειάζεται να το ακούμε και να του επιτρέπουμε να αρνηθεί. Ακόμα περισσότερο αν αυτό απευθύνεται για ένα οικείο πρόσωπο σε εμάς μεν, αλλά άγνωστο για το παιδί.

 

Οι ήρωες που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι πραγματικοί, βοηθώντας το παιδί να ταυτιστεί. Η συγγραφέας, με αναφορές στην μυθολογία και ευχάριστες αναδρομές στην αρχαιότητα, δίνει στην ηρωίδα, της την ευκαιρία να εκφράσει το αίτημα της και να το απαιτήσει “ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ”.

“Μόνο αν θέλω εγώ” μία ταξιδιάρικη ιστορία για τα δικαιώματα των παιδιών!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου είναι:

“Μια ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους, το δικαίωμα να λένε όχι σε φιλιά, αγκαλιές και αγγίγματα που δεν επιθυμούν, ακόμα κι αν προέρχονται από οικεία και προσφιλή πρόσωπα. Μια ιστορία για τον σεβασμό στα παιδιά ως υποκείμενα με ελεύθερη βούληση.”

Δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία, από μικρά, να έχουν την επιλογή και να αποφασίζουν τα ίδια για το σώμα τους, θα τα βοηθήσετε να αναπτύξουν μία υγιή εικόνα για τον εαυτό τους. Δείχνοντας τους εσείς εμπιστοσύνη, θα μάθουν να εμπιστεύονται και τα ίδια τον εαυτό τους και να προστατεύονται.

 

Διαβάζοντας το βιβλίο μαζί με το παιδί, ταξιδεύοντας μαζί με την ηρωίδα και αναλύοντας τα συναισθήματα της, προσκαλέστε το παιδί να μοιραστεί τα δικά του. Επιτρέψτε του να ταυτιστεί, και γιατί όχι, ίσως μέσα στις σελίδες αυτού του υπέροχου βιβλίου, ανακαλέσετε και εσείς τις δικές σας μνήμες και εμπειρίες, που θα σας φέρουν πιο κοντά στην αποδοχή και την αναγνώριση των δύσκολων συναισθημάτων που μπορεί άθελα σας να εκθέτετε τα δικό σας παιδί.

Διαβάστε επίσης:

Η δραστήρια και ζεστή εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, κάνει το ταξίδι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μοναδικό.

“Πότε φιλάω τα λουλούδια και πότε κυνηγάω τα σύννεφα. Την αγκαλιά όμως της θείας Μαίρης, που μένει δίπλα μας, δεν την μπορώ…”

Ίσως και το δικό σας παιδί να δυσφορεί σε κάποια αγκαλιά! Μέσα από τις σελίδες του “Μόνο αν θέλω” θα βρείτε τον χώρο και την ευκαιρία να το ανακαλύψετε και να του δώσετε την ευκαιρία να μάθει να ορίζει μόνο του τις επιθυμίες, τις ανάγκες και το σώμα του. Και το σημαντικότερο θα μάθει να προστατεύεται. Θα μπορεί να λέει όχι και μέσα από αυτή τη συναισθηματική συναλλαγή να εμπιστεύεται εσάς και να μπορεί να σας εκφράσει αργότερα οτιδήποτε το δυσκολεύει, χωρίς να φοβάται ότι θα επικριθεί !

Διαβάστε επίσης:

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044
www.mariafounda.com

Περισσότερα άρθρα