«Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα: Η Μαγεία να είσαι γονιός» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα: Η Μαγεία να είσαι γονιος» της Hedvig Montgomery, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι μόνο το 1ο από τα 5 βιβλία της σειράς.

 

Από την αρχή του βιβλίου αυτού, αντιλαμβάνεται κανείς πως η συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο του γονέα αλλά και τον ρόλο της ως οικογενειακή σύμβουλος. Συνδυάζει αυτό τον διττό ρόλο με έναν εξαιρετικό τρόπο.

 

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή, μεστή και κατανοητή, ενώ παράλληλα απευθύνεται σε όλους τους γονείς, προς όλα τα είδη οικογένειας και προς όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται τα παιδιά αλλά και σε όλους τους εν δυνάμει γονείς…

 

Η εμπειρία της συγγραφέως φαίνεται σε όλο το έργο της, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τους πραγματικούς προβληματισμούς και τα καθημερινά ερωτήματα των γονιών, ενώ επικεντρώνεται στον καθένα ξεχωριστά με στοχευμένες συμβουλές και εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφοράς.

 

Δεν προσφέρει όμως μόνο αυτά!

 

Ανακουφίζει και καθησυχάζει τους γονείς σχετικά με τα λάθη με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, δίνοντας παραδείγματα από τη δική της εμπειρία ως μητέρα και όχι μόνο από τη θέση της ψυχολόγου και αυτό ακριβώς κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο ξεχωριστό!

Μας δείχνει πως κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος, αλλά πως όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι…

 

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 7 βήματα:

1ο βήμα: Τι σημαίνει ο δεσμός με το παιδί, πως θα τον δημιουργήσουμε και πως θα τον διατηρήσουμε.

 

2ο βήμα: Μαθαίνουμε πως να διαχειριζόμαστε τα έντονα συναισθήματα, με παραδείγματα από τις καθημερινές εκρήξεις των παιδιών. Δείχνει πως όλα τα συναισθήματα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και να συζητούνται από τους γονείς.

 

3ο βήμα: Αφήστε το παιδί να φύγει! Πως θα δημιουργήσουμε την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να μας αποχωριστούν; Τι προσφέρουν τα μυστικά; Πως παίζουμε με ασφάλεια σε κάθε ηλικία;

 

4ο βήμα: Τι κάνετε όταν όλα πάνε στραβά; Πως θα αντιδράσουμε σωστά όταν όλα μας φαίνονται δύσκολα; Ποια είναι η αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση; Τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλλά και πως θα χρησιμοποιήσουμε το χρόνο υπέρ μας για να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση με το παιδί…είναι μόνο κάποια κομμάτια αυτού του κεφαλαίου!

 

5ο βήμα: Σώστε τη σχέση σας (και την οικογένεια σας)! Έχω την τάση στα άρθρα που γράφω να μην αγνοώ ποτέ τον παράγοντα «ζευγάρι», καθως θεωρώ πως για να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα πρέπει να έχουν χαρούμενους γονείς αλλά και διότι οι γονείς είναι το πρότυπο των ερωτικών σχέσεων για τα παιδιά. Το κεφάλαιο αυτό δίνει πραγματικές συμβουλές για την διατήρηση της σχέσης, απενοχοποιεί και ενθαρρύνει τους γονείς να ασχοληθούν και με τους εαυτούς τους και τη σχέση τους.

 

6ο βήμα: Όρια και συνέπειες. Πόσο μπορούμε να θυμώνουμε με τα παιδιά; Ή μάλλον πόσο μπορούμε να ξεσπάμε όταν είμαστε θυμωμένοι; Ποτέ είναι καλό να λέμε όχι και σε ποια ηλικία το παιδί μπορεί να κατανοήσει και ποιες απαγορεύσεις; Πως λειτουργεί η τιμωρία και τι χρειάζονται τα παιδιά στην πραγματικότητα; Το κεφάλαιο αυτό εμπεριέχει καθημερινά ερωτήματα αλλά και παραδείγματα και εφαρμογές, εγκολπώνοντας τους αδελφικούς καβγάδες και τους τρόπους διαχείρισης τους.

7ο βήμα: Δουλεύοντας με τον εαυτό σας. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο το θεωρώ το σημαντικότερο ίσως όλων, καθώς αναγνωρίζει πως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ανάλογα με τις δικές μας καταβολές. Προσπαθεί λοιπόν να μας βοηθήσει βήμα βήμα να αναρωτηθούμε και να κατανοήσουμε τι βαθύτερο συμβαίνει και αντιδρούμε με έναν τρόπο ή πως οι δικές μας παιδικές εμπειρίες συμβάλλουν στον τρόπο μας ως γονείς. Ακόμη στο κεφάλαιο αυτό εμπεριέχονται και συμβουλές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Το παρόν βιβλίο συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους!

 

Απευθύνεται άμεσα στους γονείς, όμως θα ήθελα να τονίσω πως θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να διαβαστεί από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους αλλά και από οποιονδήποτε έρχεται σε καθημερινή τριβή με παιδιά.

 

Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί σαν ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να βελτιώσουμε αρκετά κομμάτια της καθημερινότητας μας και κυρίως την επαφή μας με τα παιδιά. Θα την κάνει πιο ουσιαστική και βαθύτερη και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα παιδιά και να είμαστε δίπλα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Η μαγεία να είσαι γονιός | Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια,

Ψυχολογία BSc, MSc

Ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες

Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

6985810793

adamopouloukonstantina1@gmail.com

Περισσότερα άρθρα