ιστορίες που διώχνουν τον φόβο

“Ιστορίες που διώχνουν το φόβο” Εκδόσεις Πεδίο

της Sala Marta

μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ 

Για να μεγαλώσετε ήρεμα τα παιδιά σας & να τους μάθετε να ξεπερνούν τις δυσκολίες.

Σύμφωνα με την συγγραφέα, Marta Sala , όταν ρωτήθηκε για το τι την ώθησε να γράψει το βιβλίο από τις εκδόσεις Πεδίο,  οι ιστορίες γράφονται «με αφετηρία την παρατήρηση της πραγματικότητας», με στόχο να επιδράσουν στην πραγματικότητα, να περάσουν μηνύματα στα παιδιά και να συμβάλλουν στην εσωτερίκευση διαφόρων εννοιών, μέσα από την ταύτιση του αναγνώστη-ακροατή με το παραμύθι και την ιστορία.

Ενδιαφέρον έχει η θέση της πως δεν χρειάζεται το παιδί άμεσα να κάνει συνδέσεις ανάμεσα στις ιστορίες και τα δικά του συναισθήματα και τις εμπειρίες, αλλά πως αυτό θα συμβεί εν καιρώ.

 

Εργαζόμενη ως ψυχοθεραπεύτρια μέσω ύπνωσης, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπικόκα του Μιλάνου και διδάσκουσα σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Συλλόγου Ψυχολόγων της Λομβαρδίας, η Marta Sala υποστηρίζει τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει η αφήγηση συγκεκριμένων ιστοριών στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία μέσω ύπνωσης, αλλά και τις οποίες μπορούν να αφηγηθούν γονείς στα παιδιά τους ώστε να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν υπαρξιακούς και μη φόβους.      

Διαβάστε επίσης:

Για το λόγο αυτό, συγκεντρώνει στο βιβλίο της «Ιστορίες που διώχνουν το φόβο» από τις εκδόσεις Πεδίο, δώδεκα ιστορίες για παιδιά και μια τελευταία για όλη την οικογένεια.

 

Σύμφωνα με τη συγγραφέα οι δυσκολίες των παιδιών κατά κύριο λόγο βασίζονται σε φόβους: το φόβο της αναμονής και της μοναξιάς, το φόβο της εξατομίκευσης και του λάθους, το φόβο να διακινδυνεύσουμε, το φόβο πως δε αξίζουμε τίποτα και της χαμηλής αυτοεκτίμησης, το φόβο για το σκοτάδι, το φόβο διαχείρισης ορίων και δυσκολιών, το φόβο μας μήπως ξεχωρίσουμε, το φόβο των αλλαγών και φυσικά το φόβο του θανάτου.

Για τις περιπτώσεις αυτές, καταρχήν, εισάγει τον λόγο για τον οποίο κρίνει θεραπευτική την κάθε ιστορία και αναπτύσσει την θεωρία της πάνω στο θέμα αυτό, ενώ έπειτα ακολουθεί η ίδια η ιστορία. Πρόκειται για ιστορίες που έφτιαξε η ίδια και εικονογραφούνται από την Marcella Grassi.

 

Οι ίδιες οι ιστορίες ξεκινούν από μια ενδιαφέρουσα εικόνα, όπως για παράδειγμα το πλάσμα που είναι κλεισμένο στο κλουβί –άνθρωπος άραγε ή πουλί;- ή το δέντρο με το μικρό κουτί μέσα του, εξελίσσονται όμως αρκετά διδακτικά.

Διαβάστε επίσης:

Δεδομένου πως η ίδια η συγγραφέας θέλει να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα, αυτό επιτυγχάνεται πλήρως σε ένα γνωστικό επίπεδο, τίθεται όμως το ερώτημα κατά πόσο τα μηνύματα αυτά αγγίζουν και συναισθηματικά τον ακροατή τους, αφού ο ίδιος δεν έχει εμπλακεί στην ιστορία ούτε με τη φαντασία του, ούτε δημιουργικά.

 

Το συγκεκριμένο ζήτημα όμως, το κατά πόσο βοηθάει η απλή αφήγηση και συζήτηση γύρω από ένα θέμα ή αν είναι επιπλέον βοηθητική και η ενεργή συμμετοχή του παιδιού ή ενήλικα στην όλη διαδικασία, είναι κάτι που μπορεί να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση και που προφανώς υποστηρίζεται από κάθε επαγγελματία στο χώρο της ψυχικής υγείας από την δική του θέση, εκπαίδευση και εξειδίκευση.

Προς το παρόν πάντως, τις αρχές κάποιων ιστοριών τις προτείνω σε κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας σαν εργαλείο για την θεραπευτική δουλεία με παιδιά και ενήλικες.

«Οι ιστορίες που περιγράφονται εδώ έχουν μέσα τους ένα θετικό μήνυμα, το οποίο, όταν ακούεται ή διαβάζεται, δημιουργεί ένα καθησυχαστικό “προηγούμενο”. Όταν το παιδί ζήσει κάποια στιγμή φόβου, αγωνίας ή αδιεξόδου στην πραγματική ζωή, αυτό το “προηγούμενο” θα λειτουργήσει ασυνείδητα ως διασύνδεση. “Αυτή τη διασύνδεση το παιδί θα μπορέσει να την ανακαλέσει έπειτα στο συνειδητό του με φυσικό τρόπο…” λέει η συγγραφέας, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Marta Sala.

Το βιβλίο αποτελεί μια πρωτότυπη πρόταση και ένα χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναμετρηθούν με τους φόβους τους, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

 

 

Η διήγηση ιστοριών με την καθησυχαστική φωνή ενός αγαπημένου προσώπου είναι από μόνη της μια αληθινή απόλαυση για το παιδί. Χάρη στις ιστορίες αφήνει τη φαντασία του να περιπλανηθεί, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, βελτιώνει τις δυνατότητες έκφρασής του…

Διαβάστε επίσης

Από καταβολής κόσμου, επίσης, τα παραμύθια και οι ιστορίες μεταφέρουν βαθιά συμβολικά μηνύματα και μπορούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες και τις αγωνίες του παιδιού, βοηθώντας το να τις επεξεργαστεί, να τις ξορκίσει και, γιατί όχι, να τις ξεπεράσει.

Αυτός είναι ο σκοπός των “θεραπευτικών” ιστοριών που υπάρχουν στο βιβλίο: ιστορίες που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν την ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν τους φόβους τους, να τους δώσουν τα εργαλεία για να τους αντιμετωπίζουν, και να τα ενδυναμώσουν έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, πρωτοβουλία και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

 

Μέσα από την ταύτισή τους με τους χαρακτήρες, τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις που τόσο τα τρομάζουν και κατακτούν την απαραίτητη κατάσταση ηρεμίας και ισορροπίας.

Στο τέλος κάθε ιστορίας υπάρχουν μερικές σημαντικές ερωτήσεις, που επιτρέπουν στους μεγάλους να κάνουν έναν αποκαλυπτικό διάλογο με τα παιδιά και να επικοινωνήσουν πιο ουσιαστικά μαζί τους.

Αποκτήστε το βιβλίο εδώ

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc
Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt
PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου 
 Τηλ: 6942217440, Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι
 email: maria.giannopulu@gmail.com

Περισσότερα άρθρα