«Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες» Πρόταση Βιβλίου

του Φώτη Παπαναστασίου από τις Εκδόσεις Πεδίο

Υπάρχουν αρκετοί και διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης που χρησιμοποιούν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν τα δικά τους παιδικά βιώματα και η γενικότερη κουλτούρα της οικογένειάς τους. Μπορούμε, ωστόσο, να διακρίνουμε τρεις βασικές κατηγορίες γονεϊκής αντίδρασης: τους επιτρεπτικούς γονείς, οι οποίοι θέτουν ελάχιστα ή καθόλου όρια στα παιδιά, τους αυταρχικούς γονείς, οι οποίοι θέτουν πολλά και υπερβολικά όρια στα παιδιά και τέλος τους υπεύθυνους γονείς, οι οποίοι θέτουν ευέλικτα όρια, προσαρμοσμένα και κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού και τις πραγματικές του ανάγκες.

 

Είναι δύσκολο ένας γονέας να είναι απολύτως συνεπής σε μία μόνο από τις παραπάνω αντιδράσεις, αφού τα συναισθήματά του διαφέρουν από μέρα σε μέρα, από περίσταση σε περίσταση, ακόμα κι από παιδί σε παιδί.

Πάτησε την εικόνα & κάνε τώρα την πρόταση βιβλίου της επιστημονικής μας ομάδας δική σου

Το βιβλίο «Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες»

Ο ειδικός παιδαγωγός Φώτης Παπαναστασίου είναι γνωστός σε όλους όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση και δη την ειδική, και βέβαια στους γονείς των παιδιών και στα ίδια τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών και χρειάζονται ένα καλό διαγνωστικό και θεραπευτικό πλαίσιο.

 

Τα βιβλία του Μαθησιακές Ευκολίες (μπορείτε να το αγοράσετε εδώ και ΔΕΠΥράζει (μπορείτε να το αγοράσετε εδώ) είναι δυο εξαιρετικά βοηθητικά εγχειρίδια, ενώ το Dyslexia Box  (μπορείτε να το αγοράσετε εδώ) που έχει δημιουργήσει είναι ένα από τα πλέον πρωτοποριακά προγράμματα υποστήριξης και παρέμβασης στη δυσλεξία, στην ανάγνωση και στη γραφή. Ο Παπαναστασίου επιστρέφει με ακόμα ένα πρωτοποριακό project και αυτή τη φορά απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως τους γονείς, προσφέροντάς μας ένα ιδιαίτερα δομημένο βιβλίο που μας βάζει έναν στόχο: Μπορεί να μας ακούγεται εύκολος, μα η αλήθεια είναι πως θέλει δουλειά από τη μεριά μας.

Διαβάστε επίσης

Η μορφή του μοιάζει με αυτή μιας ατζέντας, μιας γονεϊκής ατζέντας, πρόκειται ουσιαστικά για ένα δομημένο πρόγραμμα, που θέλει να παρουσιάσει έξυπνες ιδέες και να προσφέρει στους γονείς συμβουλές που θα τους βοηθήσουν στην ανατροφή συναισθηματικά υγιών και υπεύθυνων παιδιών. Πρόκειται για ένα διαφραστικό βιβλίο που σκοπός του είναι να παρακινήσει καθημερινά τους γονείς να ανακαλύψουν έναν πιο θετικό τρόπο ανατροφής των παιδιών τους και να αναλογιστούν αν είναι οι γονείς που θα ήθελαν να έχουν ως παιδιά. Στην ουσία, στο συγκεκριμένο βιβλίο ο γονέας γίνεται συγγραφέας. Δεν το διαβάζει απλώς, αλλά καλείται να το γράψει κιόλας. Να γράψει τη δική του οικογενειακή ιστορία.

Πώς γίνεται η συμπλήρωση του βιβλίου;

Στην αρχή του βιβλίου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορούν οι γονείς να το συμπληρώνουν και να το χρησιμοποιούν. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να το διαβάζουν και να το συμπληρώνουν, θα έχουν μπροστά τους δώδεκα μήνες για να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους κι έναν θετικό τρόπο ανατροφής των παιδιών τους. Κατά τη διάρκεια του κάθε μήνα, θα βρίσκουν tips, συμβουλές, δραστηριότητες και ασκήσεις, που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν όλους τους στόχους τους αναφορικά την ανατροφή των παιδιών τους.

 

Τους δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία τους, να κάνουν την ανασκόπησή τους και να επαναπροσδιορίζουν τους στόχους αυτούς. Σε αυτό τους βοηθούν και τα ειδικά αυτοκόλλητα που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου. Οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν την καταγραφή όποιον μήνα ή όποια μέρα θέλουν. Εξάλλου δεν χρειάζεται να περιμένουμε την αρχή του χρόνου για να αρχίσουμε να ονειρευόμαστε, να θέτουμε στόχους και να προσπαθούμε για μια πιο ευτυχισμένη οικογένεια!

Ο πολύτιμος ρόλος της θετικής ανατροφής

Βασιζόμενο στη θετική ανατροφή, μια σύγχρονη προσέγγιση που επιτρέπει στους γονείς να αναπτύξουν και να διατηρήσουν ισχυρούς δεσμούς με το παιδί σε όλα τα στάδια της αναπτυξιακής του πορείας, το βιβλίο 365 – Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες διαρθρώνεται σε 12 μήνες, καθένας από τους οποίους είναι αφιερωμένος σε έναν τομέα-στόχο που θα πρέπει να κατακτήσουν οι γονείς, όπως είναι η αποτελεσματική επικοινωνία, η θετική πειθαρχία, η οριοθέτηση, ο ποιοτικός χρόνος, η συνεργασία, η συναισθηματική αγωγή, η αυτοεκτίμηση κα πολλοί ακόμη.

Κάθε τομέας-στόχος, που παρουσιάζεται με τρόπο αναλυτικό και εύληπτο, κρίνεται εξίσου σημαντικός για την ανατροφή του παιδιού. Ολοκληρώνοντας κάθε μήνα, οι αναγνώστες θα βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στον μελλοντικό εαυτό τους ως θετικοί γονείς.

Δεν είναι ένα κλασικό βιβλίο µε εύκολες λύσεις και κοινότοπες νουθεσίες που επιδιώκει να σου πει τι πρέπει να κάνεις ως γονέας και τι όχι.

Σκοπός του βιβλίου είναι να παρουσιάσει ορισµένες ιδέες και να σου προσφέρει συµβουλές που θα σε βοηθήσουν στη διαµόρφωση συναισθηµατικά υγιών και υπεύθυνων παιδιών. Απώτατος σκοπός είναι η οικοδόµηση µιας δεµένης και υγιούς οικογένειας, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά θα νιώθουν αναπόσπαστα και δηµιουργικά µέλη της.

Το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει ένα πολύτιµο εργαλείο, µια πυξίδα απαραίτητη στο µοναδικό ταξίδι κάθε γονέα για το µεγάλωµα υγιών και ευτυχισµένων παιδιών.

Διαβάστε επίσης

Το βιβλίο κυκλοφορεί με δύο διαφορετικά εξώφυλλα (μοβ και πράσινο) για να επιλέξει κάθε γονέας αυτό που του ταιριάζει.

Θα το βρείτε στις εκδόσεις Πεδίο ΕΔΩ

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc
Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt
PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου 
 Τηλ: 6942217440, Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι
 email: maria.giannopulu@gmail.com

Περισσότερα άρθρα