για το σωμα μου αποφασιζω

«Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ» Εκδόσεις Μίνωας

Πρόταση βιβλίου για τα όρια του σώματος, του Sanders Jayneen

Το βιβλίο “Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ!” πραγματεύεται έννοιες όπως τα συναισθήματα, ο κύκλος εμπιστοσύνης και τα όρια του σώματος. Προσεγγίζει τα πρώτα σημάδια ανησυχίας, η πιθανότητα αρπαγής και τα μυστικά, τις οποίες προσεγγίζει με τον πιο όμορφο και παράλληλα κατανοητό τρόπο για τα μικρά παιδιά. Ένα βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας το οποίο μιλάει για τα δικαιώματα που έχουν πάνω στο σώμα τους.

Τα κείμενα της Jayneen Sanders είναι όσο μεγάλα χρειάζεται, ενώ οι πολύχρωμες εικόνες της Anna Hancock αποδίδουν με πιστότητα τις λέξεις του βιβλίου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση από τη Ράνια Μπουμπουρή. Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη!

Αίσθημα ασφάλειας του σώματος

Με απλά παραδείγματα της καθημερινότητας, τα αισθήματα της ασφάλειας και της ανασφάλειας για το σώμα μας γίνονται κατανοητά ακόμη και από πολύ μικρά παιδιά.

Ωστόσο, το αίσθημα της ανασφάλειας έχει πάντοτε και κάποιες επιδράσεις στη φυσιολογία του σώματος, όπως είναι οι αυξημένοι χτύποι της καρδιάς και η έκκριση ιδρώτα. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να μιλάνε στους σημαντικούς ενηλίκους, που αποτελούν τον κύκλο εμπιστοσύνης τους, μόλις νιώσουν τα πρώτα σημάδια ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των ατόμων που απαρτίζουν τον κύκλο εμπιστοσύνης είναι αποκλειστική ευθύνη του παιδιού!

Ιδιωτικά μέρη του σώματος

Με τρόπο αρκετά απλό, που δε θα ενοχλήσει κανένα γονέα, στο βιβλίο αναφέρονται και τα ιδιωτικά μέρη του σώματος ενός ανθρώπου. Ξεκαθαρίζεται ότι αυτά πρέπει να αποκαλούνται με τα κανονικά ονόματα, όχι με διάφορα χαϊδευτικά (το βιβλίο παίρνει έξτρα πόντους για την εξαιρετική παρουσίαση της διαφορετικότητας)! 

Αν κάποιος προσπαθήσει να αγγίξει το παιδί στα ιδιωτικά του μέρη, τότε το ενθαρρύνει να το πει σε κάποιον ενήλικο από το δίκτυο ασφαλείας του.

Αυτό που προσωπικά μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι αποσύρεται το βάρος της απόφασης από το παιδί, λέγοντάς του ότι εάν κάποιος του πει να έχουν το “μυστικό τους”, ακόμη κι αν το υποσχεθεί, αυτή η υπόσχεση δεν ισχύει για τους φροντιστές του. Σε αυτούς μπορεί να πει τα πάντα!

Η φυσαλίδα του σώματος

Τέλος, το προσωπικό μου αγαπημένο, είναι η παρουσίαση της φυσαλίδας του σώματός μας. Σε εκείνη μπορούν να εισέρχονται μόνο όσοι επιλέγουμε, τονίζοντας το δικαίωμα του παιδιού να αρνηθεί οποιαδήποτε σωματική επαφή, όποιος κι αν είναι εκείνος που την αναζητάει!

 

Το βιβλίο κλείνει με παράρτημα, όπου περιλαμβάνονται χρήσιμα θέματα συζήτησης για γονείς, παιδαγωγούς και φροντιστές παιδιών.

Ενημερώστε τα παιδιά και ενδυναμώστε τα ψυχολογικά, διαβάζοντάς τους αυτό το βιβλίο για τη σωματική τους ασφάλεια. Είναι γραμμένο με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους. Μέσα από αυτό μπορούν να μάθουν για τα αισθήματα ασφάλειας και ανασφάλειας, τα Πρώτα Σημάδια Ανησυχίας, το «Δίκτυο Ασφαλείας», τα απόκρυφα μέρη του σώματος, τα ασφαλή ή όχι αγγίγματα, τη διαφορά ανάμεσα στα μυστικά και στις εκπλήξεις, τον σεβασμό στα όρια των άλλων.

Αποκτήστε το βιβλίο εδώ !

Μαρία Γιαννοπούλου

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc
Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt
PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου 
 Τηλ: 6942217440, Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι
 email: maria.giannopulu@gmail.com

Περισσότερα άρθρα