"Είμαι και εγώ δυνατή"

«Είμαι και εγώ δυνατή» Πρόταση Βιβλίου

Το βιβλίο Είμαι και εγώ δυνατή, της Ελιζαμπεθ Τσέλερ μας συστήνεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μας περιγράφει την ιστορία της μικρής Κατερίνας, στο νηπιαγωγείο, όπου αναζητά να βρει έναν κρυμμένο θησαυρό, το θάρρος και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της!

«Αφήστε με να περάσω, σας παρακαλώ!» Η Κατερίνα διστάζει να προχωρήσει. Η Γιώτα κι ο Παντελής, δυο μεγαλύτερα παιδιά του νηπιαγωγείου, της κλείνουν τον δρόμο, τη σπρώχνουν και θέλουν ν’ αρπάξουν την καινούρια, όμορφη τσάντα της.

"Είμαι και εγώ δυνατή"

Πόσο θα ήθελε η Κατερίνα ν’ αμυνθεί και να φωνάξει δυνατά για βοήθεια!

Αντίθετα κουλουριάζεται φοβισμένη στο έδαφος.

Πάτησε την εικόνα για να κάνεις δική σου την πρόταση βιβλίου μας για αυτήν την εβδομάδα!

Η δύναμη που κρύβει ο καθένας μέσα του.

Ακολουθώντας τη μικρή Κατερίνα στον δρόμο για το σχολείο, με τη νέα της τσάντα, η συγγραφέας μας κάνει μάρτυρες ενός περιστατικού σχολικού εκφοβισμού.  Οι θύτες, το θύμα αλλά και η θεατές είναι όλοι παρόντες. Παρόλο που διαδραματίζεται στο νηπιαγωγείο, αποτελεί μία ιστορία που ίσως μετακινήσει αρκετούς από εμάς. Ακόμα και αν δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε αλλά και να αποδεχθούμε πως ακόμα και ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι επιθετικό,  μέσα από αυτό το παραμύθι, διαβάζοντας το με το παιδί μας θα το βοηθήσουμε να αντιληφθεί, να αναγνωρίζει αλλά και να διαχειρίζεται μία τόσο δύσκολη για εκείνο συναισθηματικά, συνθήκη.

 

Μία ιστορία που μας δείχνει τη σημασία της παρέμβασης των εκπαιδευτικών. Τις αξίες που μπορούν να διδαχθούν στα παιδιά με διακριτικότητα και αγάπη. Η Άνθη, η νηπιαγωγός παρεμβαίνει, χωρίς να αποκλείει τα δύο παιδιά, και χωρίς να τα στοχοποιεί, στοχεύοντας στην κατανόηση και την εμπερίεξη του θύτη ως ένα παιδί που και το ίδιο δεν έχει μάθει να πιστεύει στον εαυτό του. 

Δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι θαρραλέος και να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Όμως, στο νηπιαγωγείο η Κατερίνα μαθαίνει πως είναι ξεχωριστή και πως μπορεί να είναι περήφανη για τον εαυτό της. Κι αυτό την κάνει δυνατή – τόσο δυνατή, που ούτε η Γιώτα κι ο Παντελής δεν μπορούν να την πειράξουν πια!

Είμαι και εγώ δυνατή

Δεν μένουμε παρατηρητές στο φαινόμενο του bullying!

Αν παρατηρήσετε κάποιο περιστατικό σχολικού εκφοβισμού, ακόμα και αν δεν αφορά άμεσα το δικό σας παιδί, κρίνεται απαραίτητο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ή/και στους κάτωθι φορείς.

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044
mariafounda.com

Περισσότερα άρθρα