«20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο» Πρόταση Βιβλίου

Αυτή την βδομάδα σας συστήνουμε το βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη “20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο” από τις εκδόσεις Διόπτρα. 20 κορίτσια με μεγάλα όνειρα, εκπληκτικά ταλέντα και απίστευτη δύναμη που έγιναν σπουδαίες γυναίκες!

Ποιο ήταν το μυστικό αυτών των κοριτσιών;

Έμαθαν να αφουγκράζονται τον εαυτό τους και να ακολουθούν το πάθος που είχαν κρυμμένο στην καρδιά τους. Έπειτα, επένδυσαν πολύ χρόνο και κόπο για να κατακτήσουν τους στόχους τους, ακόμα και όταν κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουν. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε να διαβάσετε τις ιστορίες τους προσεκτικά και να αναλογιστείτε τα σπουδαία κατορθώματα στη ζωή τους.

Τα πρότυπα των παιδιών

Αν μας ρωτήσει κάποιος αν έχουμε υπάρξει πρότυπο για κάποιον άλλον άνθρωπο ξέρουμε άραγε να του απαντήσουμε; Αν αντιστρέψουμε την ερώτηση και την απευθύνουμε σε εμάς τους ίδιους θα μπορέσουμε άραγε έτσι εύκολα να θυμηθούμε ποιοι άνθρωποι έχουν παίξει ρόλο προτύπου ή μέντορα στη ζωή μας; Μάλλον όχι.

Συχνά μας είναι δύσκολο να κατονομάσουμε χωρίς πολλή σκέψη τους ανθρώπους που μας επηρέασαν θετικά στη ζωή μας. Αν αφιερώσουμε όμως χρόνο για να το σκεφτούμε θα δούμε ότι σίγουρα υπήρξαν κάποιοι. Πιθανότατα δεν είναι διάσημοι, ίσως να τους ξέρουν λίγοι, όπως για παράδειγμα τον αγρότη παππού μας στο χωριό, που ξύπναγε κάθε πρωί στις 6, δούλευε σκληρά και δεν παραπονιόταν ποτέ, αλλά ίσως τους γνωρίζουν και περισσότεροι, όπως τη δασκάλα μας στην Τρίτη Δημοτικού, που ενώ είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο συνέχιζε να έρχεται στο σχολείο, διεκδικώντας τη δουλειά της και τη χαρά τού να μας εκπαιδεύει.

Τα παιδιά αρχίζουν να έχουν πρότυπα, των οποίων μιμούνται τη συμπεριφορά, από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Τα πρότυπα δεν είναι άλλα από τους γονείς και τους φροντιστές τους.

Μέσω αυτής της μίμησης βρίσκουν τη θέση τους στο κοινωνικό περιβάλλον. Τα πρότυπα είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, από τη γλώσσα μέχρι τις κοινωνικές δεξιότητες. Με λίγα λόγια, τα παιδιά έχουν ανάγκη από τα πρότυπα, για την ανάπτυξή τους.

Στην πραγματικότητα, η δύναμη χτίζεται πάνω στις αποτυχίες και όχι πάνω στις επιτυχίες σου.

Κοκό Σανέλ

Ως τα πρώτα πρότυπα στα οποία στρέφονται τα παιδιά, οι γονείς οφείλουμε να δεσμευτούμε σε ένα τρόπο ζωής που θα συνιστά παράδειγμα.

Μεγαλώνοντας τα παιδιά στρέφονται σε συνομιλήκους και παράλληλα σε πρότυπα από το εξωτερικό περιβάλλον. Πρότυπα τα οποία προβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία τα παιδιά έχουν πλέον στραφεί με τη δική μας ανοχή και παράλληλα αποχή. Μια νέα γενιά που στηρίζεται σε «τεχνικά» πρότυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέσα αυτά προβάλλουν πρότυπα μιας εικονικής πραγματικότητας τόσο ιδεατά ιδανικής που μια σύγκριση του παιδιού με τη δική του πραγματική ζωή μόνο αρνητικά συναισθήματα θα του προκαλέσει. Αν εμείς ως γονεϊκό πρότυπο δεν έχουμε θεμελιώσει γερά τις αξίες που θα οδηγήσουν το παιδί σε μία ουσιαστική στάση ζωής, τότε τα ξένα πρότυπα θα βρουν εύκολη πρόσβαση για να προσελκύσουν «φανς»! Να προσελκύσουν δηλαδή παιδιά που χάνουν το πραγματικό «εγώ» τους και απλά αναζητούν αποδοχή μέσα από κομφορμιστικά μέσα. Και ως ένα σημείο είναι «αθώο». Αρκεί να μη γίνει ψυχαναγκασμός και άκριτη υιοθέτηση αξιών

Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα εξωτερικά πρότυπα που αποτελούν πραγματική πηγή έμπνευσης ιδανικών και αξιών. Είναι εκείνοι οι διάσημοι που προβάλλουν θετικά πρότυπα ζωής όπως η ευγενής άμιλλα, ο εθελοντισμός, η προσφορά ή και ακόμη μια δύσκολη στιγμή που πέρασαν και ξεπέρασαν με αξιόλογη στάση.

Αυτά τα πρότυπα μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς για το παιδί αρκεί το ίδιο να έχει αποδεχτεί πρωτίστως τον εαυτό του, τη μοναδικότητα και τη δυναμική του.

Οι φόβοι είναι χάρτινοι τίγρεις και δυσκολεύουν κάθε αρχή. Εσύ όμως θα πρέπει να επιμείνεις.

Αμέλια Έρχαρτ

Το μήνυμα του βιβλίου

Σε αυτή λοιπόν την καθημερινότητα έρχεται αυτό το βιβλίο να μας αφυπνίσει και να μας δώσει τόσα όμορφα παραδείγματα για τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα αυτών των γυναικών, χωρίς καν την ύπαρξη της τεχνολογίας που διαθέτουμε εμείς σήμερα!

20 σπουδαίες γυναίκες περιγράφουν την ιστορία της ζωής τους και δίνουν έμπνευση και δύναμη σε κάθε νέο κορίτσι να κυνηγήσει το όνειρό του, καταβάλλοντας την απαραίτητη προσπάθεια και δουλειά που χρειάζεται για να φτάσει στον προορισμό της.

Κλείνοντας να πω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θεωρώ πως είναι καλό να υπάρχει σε κάθε παιδική αλλά και σχολική βιβλιοθήκη. Κατά την γνώμη μου έχει πολλά να διδάξει σε μικρούς και μεγάλους.

Στην ίδια  σειρά θα βρείτε και τα βιβλία “20 σπουδαία αγόρια που άλλαξαν τον κόσμο”, “20 σπουδαίοι εξερευνητές που άλλαξαν τον κόσμο”, και  “20 σπουδαία μυαλά που άλλαξαν τον κόσμο”. Εμείς σίγουρα θα τα προμηθευτούμε και αυτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κανένας δεν κατακτά την επιτυχία μόνο με το ταλέντο του. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να μετατρέψεις το ταλέντο σε διάνοια.

Άννα Πάβλοβα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ!

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc
Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt
PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου 
 Τηλ: 6942217440, Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι
 email: maria.giannopulu@gmail.com

Περισσότερα άρθρα