3 Απλές κινήσεις για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Η πρώτη επαφή των παιδιών με το ηλεκτρονικό περιεχόμενο πραγματοποιείται όλο και πιο νωρίς τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με σχετική έρευνα σε γονείς από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 (δείτε ΕΔΩ) η ηλικία έναρξης ενασχόλησης με το διαδίκτυο κατά 38% ήταν τα 6-8 έτη, κατά 31% ήταν τα 9-11 έτη, ενώ ένα 21% δήλωσε ότι τα παιδιά του ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μόλις στα 3-5 έτη. 

Το διαδίκτυο εκτός από χρήσιμο εργαλείο σαφώς εγκυμονεί και κινδύνους. Η είσοδος στον κόσμο του στην πραγματικότητα οφείλει να πραγματοποιηθεί με δικλείδες ασφαλείας, ειδικά για τους πιο μικρούς επισκέπτες του. Άλλωστε τα παιδικά έχουν απομακρυνθεί από τη ρομαντική προσέγγιση που χαρακτήριζε τα αντίστοιχα προγράμματα τη δεκαετία του 1990. Την «Κάντυ Κάντυ», «Τα αρκουδάκια της αγάπης», «Το μικρό μου πόνυ», τον “Scooby Doo”, τα «Χελωνονιντζάκια», τα «Στρουμφάκια», τους «Φλίνστοουνς», τον «Αστυνόμο Σαΐνη», την «Χάιντι», τον “Kabamaru”, κόκ. Συνεπώς στα παιδικά θεάματα καλό είναι να τηρείται η διαβάθμιση καταλληλότητας κι ένας έλεγχος από μεριάς των γονέων.

Με αφορμή τα συγκεκριμένα ευρήματα, παρακάτω θα παραθέσουμε τρεις απλές κινήσεις και πρακτικές φιλτραρίσματος του περιεχομένου για παιδιά μικρότερης ηλικίας, κυρίως όσον αφορά στα βίντεο που αυτά μπορεί να παρακολουθούν.

Συμβουλή 1 για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Ένας τρόπος να προσαρμόσετε το περιεχόμενο στην ηλικία των παιδιών είναι να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή YouTube Kids, όπου μπορείτε να κάνετε εξατομικευμένες ρυθμίσεις. Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες να προβληθεί στην οθόνη του παιδιού κάποιο βίντεο που είναι ακατάλληλο.

Διαβάστε επίσης

Η εφαρμογή YouTube Kids διαθέτει ένα σύνολο γονικών ελέγχων, ώστε να προσαρμόσετε την ατομική εμπειρία του παιδιού σας. Μπορείτε να αποφασίσετε τι περιεχόμενο θα παρακολουθήσει, να ορίσετε χρονόμετρο για έλεγχο του χρόνου χρήσης, να αποκλείσετε βίντεο ή κανάλια, ώστε το παιδί σας να αναπτύξει υγιείς ψηφιακές συνήθειες και η εξερεύνησή του στον ψηφιακό κόσμο να καταστεί όσο το δυνατόν πιο προστατευμένη.

Συμβουλή 2 για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Μία δεύτερη ρύθμιση είναι η εξής. Ενώ βρίσκεστε εντός του κοινού “YouTube” να μπείτε από πάνω δεξιά στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο “settings” και να ενεργοποιήσετε το restricted mode, ώστε να κρυφτούν ακατάλληλα βίντεο που απευθύνονται σε ενήλικες.

Συμβουλή 3 για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Τέλος, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στη μηχανή για το “google.com/preferences” κι εκεί να ενεργοποιήσετε την ασφαλή αναζήτηση επιλέγοντας enable safe search.

Όλες τις παραπάνω οδηγίες μπορείτε να τις παρακολουθήσετε σε αυτό το ΒΙΝΤΕΟ για τον γονικό έλεγχο (How To Set Up YouTube Parental Controls).

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023 στις 7 Φεβρουαρίου δεν χρειάζεται να αποτελέσει απλά μία ημέρα συμβολικού εορτασμού. Θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αφετηρία για έναν πιο χρήσιμο και ασφαλή κυβερνοχώρο, όπου θα επικρατήσουν όλο και λιγότερες αρνητικές πρακτικές. Η έγκαιρη και έγκυρη σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε αυτήν τη ΣΕΛΙΔΑ  αναρτά τα αποτελέσματα των ετήσιων ερευνών του, όπως και χρήσιμα βίντεο για γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. Είτε είστε εκπαιδευτικοί, είτε γονείς η ιστοσελίδα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα, ενώ αν ακολουθήσετε τη σελίδα του Κέντρου στο facebook θα μένετε πάντα ενημερωμένοι για τα νέα τους.

Αθηνά Τσακαλίδου

Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος, Α.Π.Θ.

MSc in Journalism and New Media, Υπότροφος Ι.Κ.Υ. & Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Δημιουργός του www.facebook.com/whatilike.gr

athina.tsakalidou@gmail.com

Η Αθηνά Τσακαλίδου είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο τμήμα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην ειδίκευση «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα Επικοινωνίας», με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της διπλωματικής της μελέτησε την αναπαράσταση της ετερότητας στον ελληνικό Τύπο http://ikee.lib.auth.gr/record/134104. Τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στα Τρίκαλα, έχει κάνει διάφορες συνεργασίες με τοπικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες. Πριν δύο χρόνια δημιούργησε τη σελίδα whatilike.gr στο facebook, όπου παρουσιάζει πληροφορίες και άρθρα της για θέματα αισθητικής κι ενημέρωσης.

Περισσότερα άρθρα