Βάβισμα: Τι είναι & πότε ξεκινά;

Όταν το μωρό γίνει 4-6 μηνών, μπορεί να φαίνεται ότι έχει πολλά να πει — αλλά δε μπορείτε να καταλάβετε τίποτα από αυτά! Ο ήχος που κάνει το μωρό πριν πει τις πρώτες του λέξεις είναι γνωστός ως βάβισμα ή αλλιώς μπαμπάλισμα.

Το βάβισμα / μπαμπάλισμα μπορεί να ακούγεται σαν ανοησία, αλλά είναι σημαντικό μέρος της επικοινωνίας του μωρού.

Τι είναι το βάβισμα;

Το βάβισμα είναι ένα στάδιο της πρώιμης γλωσσικής ανάπτυξη, όταν δηλαδή το μωρό βγάζει ήχους όπως «μπα», «μα», «ντα» κλπ. Έπειτα ακολουθεί το επαναλαμβανόμενο βάβισμα (για παράδειγμα, «μαμά»). Όταν το μωρό βαβίζει, συνηθίζει να χρησιμοποιεί το στόμα του, να βγάζει ήχους και να μαθαίνει μοτίβα επικοινωνίας, ώστε να μπορεί να αρχίσει να μιλάει!

Πότε αρχίζουν τα μωρά να βαβίζουν;

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, επομένως υπάρχει κάποια διακύμανση για το πότε θα ξεκινήσει το βάβισμα. Το βάβισμα αναμένεται να εμφανιστεί γύρω στους 4-6 μήνες.

Διαβάστε επίσης

Είναι το βάβισμα αναπτυξιακό ορόσημο;

Ναι, το πρώιμο βάβισμα είναι ένα ορόσημο 4-6 μηνών. Σε αυτήν την ηλικία, το μωρό θα πρέπει να χρησιμοποιεί ήχους συμφώνων και φωνηέντων στο βάβισμα, όπως «ντα, ντα, ντα». Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το βάβισμα για να τραβήξει την προσοχή σας σε αυτή την ηλικία.

Πώς ακούγεται το βάβισμα;

Από νωρίς, το βάβισμα του μωρού θα είναι σύμφωνα με φωνήεντα. Μπορεί να ακούγονται σαν «μπα» ή «ντα». Αλλά δεν ακούγεται το ίδιο κάθε μωρό που βαβίζει. Το βάβισμα του μωρού μπορεί στην πραγματικότητα να διαφέρει ανάλογα με τη γλώσσα/τις γλώσσες στις οποίες εκτίθεται! Καθώς το μωρό γίνεται καλύτερο στο βάβισμα, θα κάνει μεγαλύτερους συνδυασμούς ήχων. Μερικές φορές ακούγεται σαν πραγματικές λέξεις (όπως «μα-μα»), αλλά άλλες φορές ακούγεται σαν «ανόητες» λέξεις.

Σημαίνει κάτι το βάβισμα του μωρού;

Καθώς το μωρό βαβίζει περισσότερο, θα αρχίσει να μιμείται τους ήχους που ακούει γύρω του – πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθεί να πει λέξεις! Αν το ακούσετε να κάνει έναν αναγνωρίσιμο ήχο, δοκιμάστε να ολοκληρώσετε τη λέξη για εκείνο. Για παράδειγμα, αν δείχνει προς τη μπάλα και λέει «μπα», απαντήστε «ναι! Αυτή είναι η μπάλα!» Μπορεί επίσης να αρχίσει να χρησιμοποιεί χειρονομίες όπως το να σας δείχνει τι θέλει. Το μωρό καταλαβαίνει πολλές από τις λέξεις που λέτε, ακόμα κι αν δε μπορεί να τις πει. Φροντίστε λοιπόν να συνεχίσετε να επικοινωνείτε μαζί του όλη την ημέρα!

Διαβάστε επίσης

Τα κλάματα ή τα τσιρίγματα μετράνε σα βάβισμα;

Το κλάμα, το μουρμουρητό και άλλοι ήχοι όπως το τσίριγμα δεν είναι βάβισμα, αλλά είναι μέθοδοι επικοινωνίας που χρησιμοποιεί το μωρό πριν προλάβει να μιλήσει. Τα κλάματα και το μουρμουρητό ακούγονται συχνότερα στους 0-3 μήνες.

Τι γίνεται αν το μωρό δε βαβίζει;

Εάν το μωρό δεν έχει αρχίσει να βαβίζει περίπου στους 7 μήνες, επικοινωνήστε με έναν Αναπτυξιακό Παιδίατρο. Πολύ πιθανό να προτείνει τη συνεργασία με έναν Λογοπαθολόγο – Λογοθεραπευτή για να βοηθήσει το μωρό να επικοινωνήσει.

Χατζησάββα Εριφύλη

Λογοπαθολόγος/Λογοθεραπεύτρια

Ειδική Παιδαγωγός, MSc

Η Χατζησάββα Εριφύλη είναι Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Παιδαγωγός, τακτικό μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) και ταυτόχρονα μέλος της Επιστημονικής Ομάδας για τη Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) του συλλόγου. Αποφοίτησε από το τμήμα Λογοθεραπείας της Ανώτατης Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι Ηπείρου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση από το τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και από το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολικής Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2015 εργάζεται σε ιδιωτικά κέντρα ειδικών θεραπειών στην Αθήνα και αναλαμβάνει την παράλληλη στήριξη παιδιών σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συμμετέχει σε επιστημονικές έρευνες και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ΔΑΦ με το ΣΕΛΛΕ και παρακολουθεί συχνά επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες που σχετίζονται με τον κλάδο της Λογοθεραπείας και της Ειδικής Αγωγής.

Περισσότερα άρθρα