Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ξένη γλώσσα στο σπίτι;

Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα μας ανοίγεται μπροστά μας ένας καινούριος κόσμος, μία νέα κουλτούρα, ένας νέος πολιτισμός, νέοι χαιρετισμοί, νέα φαγητά, νέα χοροί, ένας νέος τρόπος σκέψης. Σίγουρα δεν επαρκούν οι ώρες μαθημάτων για να γίνει μια γλώσσα κτήμα μας. Η καθημερινή ενασχόληση με τη γλώσσα είναι το κλειδί για να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία. Η διδασκαλία της ξένης γλώσσας αποτελεί, θα λέγαμε, έναν μπούσουλα για την εκμάθηση της, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να την εξελίξουμε.

 

Δείτε ταινίες! Δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος να εξασκήσουμε την ακουστική μας ικανότητα, να μάθουμε καινούριες λέξεις, να θυμηθούμε λέξεις που έχουμε καιρό να δούμε και να κατανοήσουμε εκφράσεις αργκό. Αρχικά με υπότιτλους, προσπαθώντας όμως να δούμε την ταινία εκπαιδευτικά, δηλαδή παρατηρώντας τη σύνταξη και την γραμματική στη λειτουργία της πρότασης, την αντιστοιχία της μετάφρασης στα ελληνικά, καθώς κι άλλα στοιχεία της γλώσσας, όπως η έκφραση ευγένειας, οι σωστοί χαιρετισμοί και η καταλληλότατα διαφόρων εκφράσεων σε ποικίλες περιστάσεις. Στη συνέχεια μπορείτε να δοκιμάσετε και χωρίς υπότιτλους. Αρχικά, ενδεικνύεται η προβολή κινουμένων σχεδίων, μιας και απευθύνονται σε μικρές ηλικίες, η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι εύκολη. Επιπλέον υπάρχουν και εκπαιδευτικές σειρές ανά επίπεδο γλωσσομάθειας, όπως η σειρά «Η άφιξη του Χεκτορ» (Hector´s arrival) στα αγγλικά ή η αντίστοιχη της στα ισπανικά (La llegada de Sam) και υπάρχει και σε άλλες γλώσσες. Οι ταινίες μας παρουσιάζουν τη γνήσια πλευρά μιας χώρας και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη κουλτούρα της.

 

Ακούστε μουσική! Παράλληλα με άλλες δραστηριότητες η μουσική υπόκρουση πάντα είναι ευχάριστη. Τα τραγούδια μας βοηθάνε υποσυνείδητα να μας μένουν φράσεις στη μνήμη, χωρίς να κοπιάσουμε και έτσι διευκολύνεται η εκμάθηση της γλώσσας. Επιπλέον υπάρχουν πολύ ωραίες εφαρμογές όπως το Lyrics Training, όπου μπορείς να συμπληρώσεις τους στίχους του τραγουδιού που έχεις διαλέξει και έχει και διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Βοηθάει πολύ στην αντιστοίχιση της λέξης που ακούμε με την λέξη που πρέπει να γράψουμε. Έχει επιλογές τραγουδιών για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα και σε όλες τις γλώσσες. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να βελτιώσουμε την ορθογραφία μας και το ακουστικό κομμάτι.

 

Μαγειρέψτε! Η μαγειρική έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στα μικρά παιδιά. Βρείτε συνταγές αγαπημένων σας φαγητών στη γλώσσα εκμάθησης και δημιουργήστε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με εύκολες συνταγές μικρών σνακ και να το εξελίξετε. Επειδή συνήθως οι συνταγές συνοδεύονται και από βίντεο βοηθάει σε συνδυασμό με τις εικόνες, μιας και μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Επίσης μπαίνετε στη διαδικασία να ψάξετε τα υλικά που χρειάζεστε στη ξένη γλώσσα λαμβάνοντας νέες γνώσεις.

 

Παίξτε! Γράφοντας σε πολύχρωμα χαρτάκια post-it διάφορα αντικείμενα και συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι είναι ένας ωραίος τρόπος να τρέξουμε μες στο σπίτι για να κολλήσουμε το χαρτάκι στη σωστή θέση και μέσα στο χρόνο. Τα αφήνουμε μέχρι να πέσουν μόνα τους και το ξαναπαίζουμε γράφοντας άλλα αντικείμενα. Έτσι το σπίτι γεμίζει χρώμα και ξένη γλώσσα! Επιπρόσθετα, στην αγορά υπάρχει πληθώρα εκπαιδευτικών παιχνιδιών που μπορούν να προσαρμοστούν σε πολλές γλώσσες. Φυσικά τα παραδοσιακά παιχνίδια τύπου κρυφτό δεν λείπουν, χρησιμοποιώντας απλές φράσεις και το μέτρημα.

 

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε για να ενισχύσετε τη ξένη γλώσσα στο σπίτι, το παν είναι διαλέξετε κάτι που απολαμβάνετε να κάνετε και να το διασκεδάζετε. Βρείτε κάτι δικό σας που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες, σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις και προσαρμόστε το στη ξένη γλώσσα. Περάστε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας, χωρίς να σκέφτεστε αν το κάνετε σωστά ή όχι, σίγουρα θα είναι καλύτερο από το τίποτα. Η διαδραστική επικοινωνία, η συχνή επαφή με τη γλώσσα και η απάντηση σε εξωτερικά ερεθίσματα είναι αναντικατάστατα. Μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να αποφέρουν! Και μην ξεχνάτε ότι η γλώσσα θέλει το χρόνο της, άρα η υπομονή είναι κάτι που δεν πρέπει να λείπει.

 

Enjoy it!

 

Αθανασιάδου Ανθούλα

Ισπανική Φιλολογία ΕΚΠΑ

Καθηγήτρια Αγγλικών

Ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες

anthiath@hotmail.gr

Περισσότερα άρθρα