Μπάνιο: Πώς θα είναι φιλικό για τα παιδιά

Έφτασε η ώρα που το παιδάκι σας μεγάλωσε τόσο, ώστε να θέλει να δοκιμάζει να κάνει πράγματα μόνο του. Χωρίς τη βοήθεια σας! Ο δρόμος προς την ανεξαρτησία του μόλις ξεκίνησε και εσείς βρίσκεστε πάντα στο πλευρό του για να του μάθετε και να του δείξετε τον τρόπο για να τα καταφέρει. Το μπάνιο, είναι από το πιο συχνό μέρος που όλα τα παιδάκια ξεκινούν να ζητούν να κάνουν πράγματα μόνα τους.

Για παράδειγμα, η διαδικασία του μπάνιου, το πλύσιμο των χεριών και τον δοντιών. Aκόμη και η χρήση της τουαλέτας, αποτελούν πρόκληση για τα παιδιά. Συχνά όμως, στα μπάνια καραδοκούν κίνδυνοι ή δεν είναι τόσο εξυπηρετικά για εκείνα.

Πώς μπορείτε να προσαρμόσετε στον χώρο του μπάνιου σας, ώστε αυτό να γίνει πιο φιλικό προς τα παιδιά; Πάμε να δούμε μερικές ιδέες:

  • Το μικρό σκαλοπατάκι είναι πολύ σημαντικό. Έτσι, θα μπορεί το μικρό σας να φτάσει και να κάτσει στη λεκάνη της τουαλέτας ή να μπορέσει να πλύνει τα χεράκια του στον νιπτήρα.
  •  Το παιδικό καθισματάκι είναι ένα βοήθημα τουαλέτας. Προσαρμόζεται στη λεκάνη και θα το βοηθήσει να κάθεται άνετα, χωρίς τον φόβο να γλυστρίσει και να πέσει μέσα στη λεκάνη.
  • Αν μπερδεύεται και κόβει μεγάλα κομμάτια χαρτιού για να σκουπιστεί, μπορείτε να βάλετε σημάδι στον τοίχο. Χρησιμοποιείστε αυτοκόλλητο ώστε να ξέρει που πρέπει να σταματήσει και να κόψει το χαρτί.
  • Μια παιδική οδοντόβουρτσα με βεντούζα στο μπάνιο, η οποία θα είναι στερεωμένη σε ένα σημείο στο νιπτήρα όπου θα μπορεί να τη φτάνει με ευκολία το παιδάκι σας. Αλλά και μια παιδική οδοντόκρεμα με γεύση της αρεσκείας του για να κάνει τη διαδικασία του βουρτσίσματος πιο εύκολη.
  • Ένα μικρό καθρεπτάκι στερεωμένο πίσω από τη βρύση, σε περίπτωση που ο καθρέπτης του μπάνιου είναι ψηλά, για να μπορεί να κοιτάζει τον εαυτό του την ώρα που πλένει τα δόντια ή τα χέρια του, ακόμα και όταν χτενίζεται!
  • Αν η πετσέτες είναι ψηλά κρεμασμένες, τότε ένα γατζάκι με βεντούζα μπορεί να στερεωθεί δίπλα στον νιπτήρα για να μπορεί να σκουπίζεται όποτε πρέπει.
  • Μπορεί να έχει το δικό του μικρό σαπουνάκι  στο μπάνιο, για να πλένει τα χέρια του και να χωράει στις μικρές παλάμες του, χωρίς να του γλιστράει εύκολα. Εναλλακτικά, κόψτε την πλάκα του σαπουνιού στη μέση.
  • Για την μπανιέρα ή την ντουζιέρα, υπάρχουν τα ειδικά αντιολισθητικά πατάκια για να μην γλιστρήσει την ώρα του μπάνιου. Ας διαλέξει το σχήμα και το χρώμα που του αρέσει!
  • Την ώρα του μπάνιου θέλει να τα κάνει όλα μόνο του, ακόμη και να βάλει μόνο του σαμπουάν; Για να ξέρετε ότι χρησιμοποιεί τη σωστή ποσότητα, βάλτε το σαμπουάν και το αφρόλουτρο του σε μπουκαλάκια με αντλίες. Πείτε του να πατάει μια φορά για κάθε χρήση. Εναλλακτικά, σε μπουκαλάκι βάλτε τη ποσότητα που χρειάζεται για μια φορά.
  • Τέλος, απομακρύνετε απορρυπαντικά και άλλα καθαριστικά από το μπάνιο, επικίνδυνα να τα χρησιμοποιήσει ή ακόμα και να τα καταπιεί.
Διαβάστε επίσης

Μαρία Κυριαζή

Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Συγγραφέας – ΟΤ blogger

www.ergotherapeiakids.blogspot.gr

ria_kiriazi@hotmail.gr

Η Κυριαζή Μαρία είναι παιδιατρική εργοθεραπεύτρια-συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 24/10/1989 στην Αθήνα, όπου και διαμένει. Το 2008 εισήχθη στο τμήμα Εργοθεραπείας στο Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, απ᾽ όπου αποφοίτησε το 2013. Έχει εξειδικευτεί στην Παιδιατρική Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (S.I.), την αντιμετώπιση της Δυσγραφίας, την μέθοδο δομημένης εκπαίδευσης TEACCH και την χορήγηση του αξιολογητικού εργαλείου Miller Assessment Test για παιδια προσχολικής ηλικίας. Έχει υπάρξει εκπαιδεύτρια πρακτικής φοιτητών του τμήματος Εργοθεραπείας. Από το 2013 εργάζεται ως εργοθεραπεύτρια κατ᾽ οίκον και σε κέντρα ειδικής αγωγής, με παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, η διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, διαταραχές της κινητικής λειτουργίας και διάφορα σύνδρομα. Ἐχει κυκλοφορήσει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο: «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» από τις εκδόσεις Πνοή, έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα που σχετίζονται με τα παιδιά και την εργοθεραπεία και είναι διαχειρίστρια της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας:http://ergotherapeiakids.blogspot.gr

Περισσότερα άρθρα