Η αισθητηριακή αμυντικότητα είναι η αντίδραση του ατόμου σε ακίνδυνα ερεθίσματα που υπό φυσιολογικἐς συνθήκες δεν είναι επώδυνα.

«Αισθητηριακή Αμυντικότητα» Γνωρίζεις τι είναι;

Η αισθητηριακή αμυντικότητα είναι η αντίδραση του ατόμου σε ακίνδυνα ερεθίσματα που υπό φυσιολογικἐς συνθήκες δεν είναι επώδυνα. Το άτομο αντιδρά με αποφυγή στο ερέθισμα που του προκαλεί αναστάτωση με φόβο, άγχος, ακόμα και επιθετική συμπεριφορά.

Αισθητηριακή Αμυντικότητα: Ποια είναι τα είδη;

Απτική αμυντικότητα:

Εδώ υπάρχει αρνητική αντίδραση σε απτικά ερεθίσματα όπως είναι το άγγιγμα, το βούρτσισμα των μαλλιών, διάφορες υφές υφασμάτων κ.α.

Στοματική αμυντικότητα:

Υπάρχει αποφυγή ορισμένων τροφών ή πραγμάτων μέσα ή γύρω από το στόμα όπως π.χ. φαγητά μαλακά, κρεμμώδη, σκληρά, όξινες γεύσεις κ.α.

Ανασφάλεια στη βαρύτητα:

Σχετίζεται με το αιθουσαίο σύστημα και εδώ υπάρχει φόβος και αποφυγή σε κινήσεις και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν απότομη αλλαγή της θέσης του κεφαλιού, στροφικές κινήσεις ή δραστηριότητες όπου τα πόδια δεν ακουμπάνε στο πάτωμα.

Στασική ανασφάλεια:

Συνδέεται με το παραπάνω σύστημα και σχετίζεται με κινήσεις που απαιτούν τον στασικό έλεγχο του κορμού και την ισορροπία.

Ιδιοδεκτική αμυντικότητα:

Το άτομο εδώ αντιδρά σε δραστηριότητες που απαιτείται μεγάλη έλξη ή συμπίεση στις αρθρώσεις, όπως είναι το κουτσό, τα πηδηματάκια, σπρώξιμο,  σήκωμα αντικειμένων με βάρος κ.α.

Ακουστική αμυντικότητα:

Υπάρχει αντίδραση στους έντονους και δυνατούς ήχους, όπως συναγερμό, σειρήνα, το πιστολάκι των μαλλιών, την ηλεκτρική σκούπα κ.α.

Οπτική αμυντικότητα

Αντίδραση σε έντονο και δυνατό φως.

Οσφρητική αμυντικότητα:

Αποστροφή σε κάποιες οσμές φαγητών, αρωμάτων, του περιβάλλοντος κ.α.

Διαβάστε επίσης

Η αισθητηριακή αμυντικότητα μπορεί να είναι ελαφριά, μέτρια ή βαριά, ανάλογα με τον τομέα που επηρεάζει στην λειτουργικότητα του ατόμου. Η θεραπεία για την αισθητηριακή αμυντικότητα βασίζεται στην θεραπεία του νευρικού συστήματος μέσω της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (S.I.), αλλά και τη τεχνική βαθιάς πιέσεως με τη βούρτσα Wilbarger. Το πρωτόκολλο Wilbarger και η θεραπεία της Αισθητηριακης Ολοκλήρωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με αυτισμό, ΔΕΠ- Υ, εγκεφαλική παράλυση, πρόωρα νεογνά κ.α.

Μαρία Κυριαζή

Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια S.I.
Συγγραφέας
OT blogger

www.ergotherapeiakids.com 

Η Κυριαζή Μαρία είναι παιδιατρική εργοθεραπεύτρια-συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 24/10/1989 στην Αθήνα, όπου και διαμένει. Το 2008 εισήχθη στο τμήμα Εργοθεραπείας στο Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, απ᾽ όπου αποφοίτησε το 2013. Έχει εξειδικευτεί στην Παιδιατρική Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (S.I.), την αντιμετώπιση της Δυσγραφίας, την μέθοδο δομημένης εκπαίδευσης TEACCH και την χορήγηση του αξιολογητικού εργαλείου Miller Assessment Test για παιδια προσχολικής ηλικίας. Έχει υπάρξει εκπαιδεύτρια πρακτικής φοιτητών του τμήματος Εργοθεραπείας.

Από το 2013 εργάζεται ως εργοθεραπεύτρια κατ᾽ οίκον και σε κέντρα ειδικής αγωγής, με παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, η διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, διαταραχές της κινητικής λειτουργίας και διάφορα σύνδρομα. Ἐχει κυκλοφορήσει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο: «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» από τις εκδόσεις Πνοή, έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα που σχετίζονται με τα παιδιά και την εργοθεραπεία και είναι διαχειρίστρια της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας:

Περισσότερα άρθρα