
11 Σεπ Αισθητηριακά παιχνίδια για μωρά
Τα πρώτα παιχνίδια ενός μωρού, γίνονται με το ίδιο του το σώμα: τα πόδια, τα δάχτυλα, τα χέρια, παρέχοντάς του πολλούς τρόπους διασκέδασης! Ανακαλύπτοντας σταδιακά το περιβάλλον γύρω του, ένα μωρό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κάθε ευκαιρία που του δίνεται και να πειραματιστεί με τις κινήσεις, τις γεύσεις, με τα υλικά, τα διάφορα χρωματιστά αντικείμενα, ακόμα και με τις μυρωδιές! Αναφερόμαστε δηλαδή στα αισθητηριακά_ερεθίσματα, εννοώντας μια φυσική αιτία- ενέργεια που διεγείρει ένα αισθητήριο όργανο. Κρατώντας λοιπόν αυτό ως στοιχείο, μπορούμε να δημιουργήσουμε οι ίδιοι πολύ απλά αισθητηριακά παιχνίδια για το μωρό μας, παρέχοντας έτσι πληθώρα εμπειριών και ερεθισμάτων, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην εξέλιξή του σ’ όλους τους αναπτυξιακούς τομείς.
Ένα μωρό όταν παίζει, διεγείρονται τα νευρωτικά δίκτυα του εγκεφάλου του, πραγματοποιώντας τη δημιουργία καινούριων συνδέσεων των νευρώνων (συνάψεις). Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου (2 έως 3 έτη) πραγματοποιούνται οι περισσότερες συνδέσεις απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής του, εξ ου και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο διάστημα αυτό, διότι αν οι εμπειρίες παιχνιδιού και γνώσης προσφερθούν σε ένα κατάλληλο πλαίσιο για την εξέλιξή του, τότε δημιουργούνται εξαιρετικές δυνατότητες!
Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει πως τα μωρά δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα οικιακά αντικείμενα. Αυτό λοιπόν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουμε με έναν εναλλακτικό τρόπο, δημιουργώντας καινούρια παιχνίδια!
Σεντούκι θησαυρού (αφή/γεύση)
Πάρτε ένα πλαστικό κουτί και βάλτε μέσα αντικείμενα από διαφορετικά υλικά. Τα μωρά βάζουν πάντα τα πράγματα που πιάνουν στο στόμα τους, γιατί με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτουν τη διαφορά στις υφές. Γι΄ αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι καθαρά, όχι μικρά (να αποφευχθεί η κατάποση τους) και σίγουρα όχι αιχμηρά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό καπάκι από βάζο, μια ξύλινη κουτάλα, μια στρογγυλή πέτρα, μια πλαστική μαρίζ κ.α.
Οικιακά τύμπανα (ήχοι)
Δημιουργήστε έναν κύκλο από μεταλλικές κατσαρόλες και πλαστικά τάπερ, δώστε στο μωρό ένα κουτάλι και αφήστε το να πειραματιστεί με την διαφορά που έχουν μεταξύ τους οι ήχοι.
Ταμπλό αφής/ μονοπάτι
Μπορείτε να φτιάξετε έναν πίνακα, κολλώντας πολύ καλά επάνω, μερικά κομμάτια υλικών από διαφορετικές υφές, όπως για παράδειγμα ένα κομμάτι από μάλλινο ρούχο, τσόχα, τη σκληρή ή/και τη μαλακή μεριά από το σφουγγάρι της κουζίνας ή ό, τι άλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Το μωρό θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στην διαφορά των υφών και μπορείτε αν θέλετε να δημιουργήσετε πιο μεγάλη επιφάνεια και να το βοηθήσετε να χρησιμοποιήσει τα πόδια του αυτή την φορά.
Μπουκαλάκια με χρωματιστά αντικείμενα (οπτικοακουστικό ερέθισμα)
Πάρτε μικρά πλαστικά μπουκαλάκια αναψυκτικών, γεμίστε τα με μικροαντικείμενα ίδιου χρώματος (κουμπιά, χάντρες, σύρμα πίπας κ.α) και κλείστε τα πολύ καλά. Φτιάξτε μερικά ακόμα που θα έχουν άλλα χρώματα, προσφέρετέ τα στο μωρό και αφήστε το να πειραματιστεί ελεύθερα.
Πίνακας ζωγραφικής
Μπορείτε να πάρετε έναν λευκό καμβά ή ένα απλό λευκό χαρτί, κάντε μερικές διάσπαρτες χρωματιστές βούλες από μπογιά (τέμπερα) και βάλτε το μέσα σε ένα σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς. Στην συνέχεια δώστε το στο μωρό και δείτε τον τρόπο με τον οποίο θα παίζει με τα χρώματα, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα πίνακα ζωγραφικής!
Τα παραπάνω είναι μερικές προτάσεις- ιδέες, μέσα από τις οποίες το μωρό μπορεί να ανακαλύψει τα χαρακτηριστικά των αντικειμένων γύρω του, να πειραματιστεί, να εξερευνήσει, να μάθει… με απλά λόγια, να ανακαλύψει τον κόσμο παίζοντας!
Μαρία Λούτση
Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας ΑΤΕΙ
Ονομάζομαι Λούτση Μαρία και είμαι απόφοιτη του τμήματος προσχολικής ηλικίας του ΑΤΕΙ Αθήνας. Η επαφή μου με τα παιδιά ξεκίνησε από τα πρώτα εξάμηνα της σχολής και η επαγγελματική μου εμπειρία πάνω στην αγωγή και την φροντίδα τους φτάνει μέχρι στιγμής τα 7 έτη. Πέραν της επιμόρφωση μου με ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια έχω ξεκινήσει 4ετή μετεκπαίδευση πάνω στην παιγνιοθεραπεία: το παιχνίδι ως μέσο αγωγής και θεραπείας, στο Άθυρμα.