14 Διασκεδαστικές ασκήσεις για την Ενδυνάμωση Δακτύλων στα παιδιά

>Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να έχουν επαρκή μυϊκή δύναμη στα άνω άκρα τους και κατ᾽ επέκταση στους μυς της άκρας χείρας. Σε παιδιά με χαμηλότερο μυϊκό τόνο και μυς οι οποίοι είναι αδύναμοι στην άκρα χείρα τους, μπορεί να επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό η δεξιότητα της λεπτής τους κίνησης, μια δεξιότητα πολύτιμη για τη καθημερινότητα τους. Έτσι, συναντούν δυσκολίες σε τομείς της αυτοεξυπηρέτησης, όπως για παράδειγμα δυσκολία στο να κουμπώσουν τα κουμπιά από τα ρούχα τους, αλλά και άλλες δυσκολίες όπως στον γραφοκινητικό τομέα, από τον τρόπο σύλληψης του γραφικού εργαλείου μέχρι δυσανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα.

Παρακάτω δίνονται δεκατέσσερις διασκεδαστικές ασκήσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και μεγαλύτερα, που θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μικρών μυϊκών ομάδων της άκρας χείρας, καθώς και τη σταθερότητα του καρπού.

1. Στύψιμο με σφουγγάρι

Γεμίστε ένα μπολ με νερό και δώστε στο παιδί σας να μεταφέρει το νερό που υπάρχει σε αυτό σε ένα άλλο άδειο μπολ που θα βρίσκεται δίπλα του. Πως; Βουτώντας το σφουγγάρι μέσα στο γεμάτο μπολ και στη συνέχεια στύβοντας το μέσα στο άδειο. Θα μπορούσατε για να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική η δραστηριότητα να χρωματίσετε το νερό με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή λίγες σταγόνες δακτυλομπογιάς.

2. Μεταφορά με σταγονόμετρο

Από τη παραπάνω δραστηριότητα, ειδικότερα αν έχετε χρωματίσει το νερό με χρώμα, μη το πετάξετε! Δώστε στο παιδί ένα σταγονόμετρο και δείχτε του πως να συλλέγει μέσα σε αυτό το νερό και ύστερα να το αδειάζει. Μπορεί να μεταφέρει με αυτόν τον τρόπο το νερό από ένα ποτήρι σε άλλο. Αν έχετε μακρόστενους σωλήνες  μπορείτε να παίξετε με αυτόν τον τρόπο τους μικρούς επιστήμονες!

3. Σπάσιμο αεροπλάστ

Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε κάτι εύθραυστο και σας έρθει στο σπίτι σε πακέτο, το αεροπλάστ με το οποίο θα είναι περιτυλιγμένο το αντικείμενο μη το πετάξετε. Δώστε το στο παιδάκι σας και πείτε του να σπάσει όλες τις φυσαλίδες με τα δακτυλάκια του. Θα μπορούσατε να χρωματίσετε τη κάθε φυσαλίδα με διαφορετικό χρώμα, να έχετε και εσείς αντίστοιχα το ίδιο χρωματιστό αεροπλατ, ένα ζάρι με χρωματιστές πλευρές και να ξεκινήσετε το παιχνίδι! Ρίχνετε το ζάρι με τη σειρά και σπάτε τη φυσαλίδα με το χρώμα που σας επιδεικνύει. Ποιος θα καταφέρει να σπάσει πρώτος όλες του τις φυσαλίδες;

4. Μπαλάκια πλαστελίνης

Φτιάξτε μπαλάκια πλαστελίνης και δώστε στο παιδάκι σας να τα ζουλήξει ώστε να «σπάσουν», χρησιμοποιώντας διαδοχικά πρώτα τον αντίχειρα-δείκτη, ύστερα αντίχειρα-μέσο, αντίχειρα-παράμεσο, αντίχειρα-μικρό δάκτυλο. Επαναλάβετε μερικές φορές ακόμη τη διαδικασία αυτή και μη ξεχάσετε να κάνετε το ίδιο και με το άλλο χεράκι!

5. Σβήσιμο με γυαλόχαρτο

Σε έναν τοίχο που δε σας νοιάζει αν θα λερωθεί, δώστε κηρομπογιές στο παιδάκι σας να φτιάξει με αυτές πάνω του μια ζωγραφιά. Στη συνέχεια δώστε του ένα κομμάτι γυαλόχαρτο για να προσπαθήσει να τη σβήσει από τον τοίχο.

Διαβάστε επίσης

6. Άπλωμα ρούχων

Την επόμενη φορά που θα βάλετε πλυντήριο, ζητήστε βοήθεια από το μικρό σας, ώστε να τοποθετεί τα μανταλάκια πάνω στα ρούχα που θα έχετε κρεμάσει πρώτα στα σχοινιά.

7. Μεταφορά με σύριγγα

Γεμίστε ένα ποτήρι με νερό και δίπλα του τοποθετήστε μια άδεια πλαστική παγοκυψέλη. Ζητήστε από το παιδάκι σας να μεταφέρει νερό με τη σύριγγα από το ποτήρι, γεμίζοντας ολόκληρη τη παγοκυψέλη. Εναλλακτικά μπορείτε στη θέση της παγοκυψέλης να έχετε μια πλαστική αυγουλοθήκη.

8. Παιχνίδι με σβούρες

Αν έχει το παιδάκι σας στα παιχνίδια του ανάμεσα σβούρες, τότε είναι η ώρα να παίξετε αγώνες σβούρας! Ποιανού η σβούρα θα κρατήσει περισσότερα δευτερόλεπτα;

9. Τρύπημα χαρτόκουτου

Σε ένα κομμάτι από χαρτόκουτο σχεδιάστε διάφορα σχήματα ή το όνομα του παιδιού. Στη συνέχεια δώστε του ένα στυλό με άδειο μελάνι ή ένα χαρακτικό αντικείμενο με πολύ λεπτή μύτη και ζητήστε του να ανοίξει τρυπούλες στη σειρά σε αυτά που σχεδιάσατε, πάνω στο περίγραμμα τους.

10. Μεταφορά με μανταλάκι

Συγκεντρώστε μικρά πον πον ή μικρά μπαλάκια από χαρτί, ακόμη και μικρά φασόλια και ζητήστε από το παιδί να τα μεταφέρει σε ένα μπολάκι με ένα ξύλινο μανταλάκι.

11. Κόψιμο σε χαρτόνι

Σε ένα χαρτόνι σχεδιάστε διάφορα σχήματα και δώστε τα στο παιδί να τα κόψει με ένα ψαλίδι.

12. Τσαλάκωμα φύλλων εφημερίδας

Πριν πετάξετε στην ανακύκλωση παλιά περιοδικά ή την εφημερίδα σας, δώστε τα φύλλα τους στο παιδί ώστε να τα τσαλακώσει ένα-ένα φτιάχνοντας μπάλες.

13. Ψέκασμα με σπρέι

Γεμίστε με νερό ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και δώστε το στο παιδί να σας ψεκάσει τα φυτά σας. Αν δεν έχετε φυτά, τοποθετήστε μέσα σε μια λεκάνη μια πετσέτα και ζητήστε να τη μουλιάσει με νερό μόνο ψεκάζοντας την με το σπρέι.

14. Κρυμμένα αντικείμενα μέσα σε πλαστελίνη

Κρύψτε πολύ μικρά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα μικρές χάντρες ή φακές, μέσα σε μια μεγάλη μάζα σκληρής πλαστελίνης και ζητήστε από το παιδί να τη σκαλίσει με τα δάκτυλα του για να τα βρει όλα.

Καλή διασκέδαση!

Μαρία Κυριαζή

Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια S.I.
Συγγραφέας
OT blogger
www.ergotherapeiakids.blogspot.gr

Η Κυριαζή Μαρία είναι παιδιατρική εργοθεραπεύτρια-συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 24/10/1989 στην Αθήνα, όπου και διαμένει. Το 2008 εισήχθη στο τμήμα Εργοθεραπείας στο Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, απ᾽ όπου αποφοίτησε το 2013. Έχει εξειδικευτεί στην Παιδιατρική Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (S.I.), την αντιμετώπιση της Δυσγραφίας, την μέθοδο δομημένης εκπαίδευσης TEACCH και την χορήγηση του αξιολογητικού εργαλείου Miller Assessment Test για παιδια προσχολικής ηλικίας. Έχει υπάρξει εκπαιδεύτρια πρακτικής φοιτητών του τμήματος Εργοθεραπείας.

Από το 2013 εργάζεται ως εργοθεραπεύτρια κατ᾽ οίκον και σε κέντρα ειδικής αγωγής, με παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, η διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, διαταραχές της κινητικής λειτουργίας και διάφορα σύνδρομα. Ἐχει κυκλοφορήσει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο: «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» από τις εκδόσεις Πνοή, έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα που σχετίζονται με τα παιδιά και την εργοθεραπεία και είναι διαχειρίστρια της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας: http://ergotherapeiakids.blogspot.gr.

Περισσότερα άρθρα