Τι να πω στο παιδί μου για τον Άγιο Βασίλη;

Ήρθε αυτή η εποχή του χρόνου που όλοι μιλούν για τον Άγιο Βασίλη. Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τα δώρα τους και μας γεμίζουν με πολλές απορίες όπως: «Μαμά πώς προλαβαίνει σε μια νύχτα να γυρίσει όλον τον κόσμο;». «Μπαμπά, αφού εμείς δεν έχουμε τζάκι πώς μπαίνει εδώ;» Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Γιατί να πούμε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη;

Πολλοί γονείς διστάζουν να πουν στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη στην προσπάθεια τους να είναι ειλικρινείς με τα παιδιά τους. Σαφώς και η ειλικρίνεια είναι βασικό συστατικό οποιασδήποτε σχέσης πολλών δε μάλλον της σχέσης γονιού παιδιού. Το ερώτημα όμως παραμένει. Γιατί να πούμε στα παιδιά τον μύθο του καλοκάγαθου γέροντα που έρχεται από τον Βόρειο Πόλο και κάθε χρονιά μοιράζει δώρα;

Γιατί ο μύθος αυτός έχει πολλά να προσφέρει! Αρχικά, τους δίνει την ευκαιρία να αφεθούν στη μαγεία των γιορτών και να ζήσουν ένα παραμύθι. Ας θυμηθούμε με τι χαρά περιμέναμε να ξυπνήσουμε για να δούμε το δώρο που σας άφησε ο άγιος.

Όμως έχει μεγάλη σημασία το πώς θα πούμε στα παιδιά γι’ αυτό τον μύθο διότι, λόγου χάρη πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να ζητήσουν κάτι που εκτός προϋπολογισμού ή να εστιάσουν στο δώρο και όχι στο νόημα του μύθου.

Διαβάστε επίσης

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τονίσετε στα παιδιά, αυτά που συμβολίζει ο μύθος. Δηλαδή, την ασφάλεια, την γενναιοδωρία, το όνειρο, την υπομονή και την αγάπη. Προσπαθήστε να μην σχετίσετε τον μύθο με τυχόν επιβράβευση ή τιμωρία. Γιατί οι αταξίες συμβαίνουν ακόμα και από τους μεγάλους όμως, δεν μας καθορίζουν. Αντίθετα θα ήταν καλύτερο ο μύθος αυτός να γίνει το «εργαλείο» σας για να μάθει το παιδί σας να δείχνει αλληλεγγύη. Έτσι, στο γράμμα σας ευχηθείτε κάτι και για τους άλλους.

Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως είναι: Πώς θα πω στο παιδί μου ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει;

Συνήθως τα παιδιά καταλαβαίνουν την αλήθειά γύρω στα 6-7 χρόνια. Όμως υπάρχουν αρκετά παιδιά προσχολικής ηλικίας που καταλαβαίνουν ότι η ιστορία του Άγιου Βασίλη κάπου χωλαίνει και έχουν διάφορες ερωτήσεις που οι γονείς δυσκολεύονται να απαντήσουν. Ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αποκαλύψετε το μυστικό. Τα παιδιά ωριμάζουν και σιγά σιγά καταλαβαίνουν την αλήθεια. Σε περίπτωση που το παιδί σας, σας ρωτήσει πώς είναι δυνατόν να προλαβαίνει να μοιράζει όλα τα δώρα. Χειριστείτε το θέμα διπλωματικά. Μπορείτε να το ρωτήσετε πως προήλθε αυτή ή απορία. Αν το άκουσε κάπου ή αν κατάλαβε κάτι το ίδιο. Να το ρωτήσετε το ίδιο τι πιστεύει.

Τέλος, μπορείτε να του απαντήσετε ότι «ίσως να έχεις δίκιο και να μην φτάνει μια νύχτα για να μοιράσει τα δώρα…».

Όσο βλέπετε ότι το παιδί πιστεύει, μην το προσγειώσετε στην πραγματικότητα. Αφήστε το μυστήριο να υπάρχει. Αν όμως, έχει πεισθεί ότι δεν υπάρχει και σας είπε π.χ. «Μαμά, μπαμπά το ξέρω ότι δεν υπάρχει άγιος Βασίλης και ότι εσείς φέρνετε τα δώρα». Μπορείτε να του πείτε τον μύθο και την πραγματική ιστορία του Άγιου Βασίλη όπως και τι συμβολίζει δηλαδή την αγάπη και την αλληλεγγύη.

Διαβάστε επίσης

Βέβαια συνήθως η αποκάλυψη του μυστικού έρχεται φυσικά, αλλά κάποια παιδιά στεναχωριούνται ή θυμώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, ζητήστε του συγγνώμη και εξηγείστε του ότι δεν μπορούσατε να του αποκαλύψετε την αλήθεια πριν ρωτήσει το ίδιο. Τονίστε ότι είναι σημαντικό να μην μοιραστεί το μυστικό με άλλα παιδιά και ότι προφανώς δεν πρέπει να κοροϊδεύει όσα πιστεύουν.

Τέλος, μπορείτε να του πείτε ότι μπορεί κατά μία έννοια να συνεχίσει την ιστορία, βοηθώντας κάθε μέρα με τις πράξεις του, τους ανθρώπους γύρω του.

Ελίνα Μαυροπούλου

Νηπιαγωγός

elisvasimav@gmail.com

Instagram: thekids.society

Η Μαυροπούλου Ελίνα είναι νηπιαγωγός, αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2019. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Π.Μ.Σ «Επιστήμες της Αγωγής & της Δια Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση & Ηγεσία» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παράλληλα συνεχίζει να επιμορφώνεται σε θέματα που άπτονται της παιδαγωγικής επιστήμης και επικοινωνεί την αγάπη της για τα παιδιά και για το επάγγελμα της μέσω του προφίλ της στο Instagram.

Περισσότερα άρθρα
Tags: