
08 Οκτ Να στείλω το παιδί στον παιδικό σταθμό ή να το κρατήσω σπίτι;
Είναι ένα δίλημμα που απασχολεί πολλούς γονείς και περισσότερο την εργαζόμενη μητέρα. Να το στείλω στον παιδικό σταθμό ή να το κρατήσω σπίτι; Είναι σωστό για την ανάπτυξη του παιδιού ή θα του δημιουργήσει ψυχολογικά τραύματα; Μήπως την πουν εγωίστρια και αδιάφορη για το μωρό της; Αυτές και άλλες πολλές παρόμοιες ήταν οι ερωτήσεις που μου έκανε η ξαδέλφη μου, μητέρα ενός δίχρονου αγοριού. Μέχρι τώρα το παιδί της το κρατούσε η πεθερά της, επειδή όμως είναι ηλικιωμένη, σκέφτηκε τη λύση του παιδικού σταθμού αντί για κάποια γυναίκα που θα φύλαγε το παιδί στο σπίτι.
Ήταν όμως κατάλληλη ηλικία των δύο χρόνων για να το στείλει μακριά από το οικείο περιβάλλον; Χωρίς κανένα δισταγμό… της απάντησα ναι!
Η ηλικία των δύο είναι η πιο ώριμη για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό. Έχει ήδη απαλλαγεί από τις πάνες, περπατά και τρέχει γύρω-γύρω εξερευνώντας με ενθουσιασμό & περιέργεια.
Τα στενά όμως όρια του σπιτιού το φυλακίζουν και το καταπιέζουν. Αντίθετα, στον παιδικό σταθμό θα βρει χώρο άφθονο για να τρέξει και να παίξει με τα άλλα παιδιά, να εξερευνήσει την αυλή και τον κήπο, που στα παιδικά του μάτια φαντάζει σαν ένας απέραντος άγνωστος κόσμος.
Το πιο σημαντικό και βασικό για το παιδί είναι ότι θα βρίσκεται μακριά από την δική μας προστατευτικότητα. Θα αποκτήσει κοινωνική αγωγή, κάτω από τη σωστή παιδαγωγική καθοδήγηση των εργαζομένων στον σταθμό.
Δεν πρέπει λοιπόν να ανησυχείτε για την ηλικία, αλλά πρέπει να ψάξετε να βρείτε τον σωστό παιδικό σταθμό. Αυτόν που θα εμπιστευτείτε.
Διαβάστε επίσης
Τι πρέπει να εξετάσετε πριν επιλέξετε παιδικό σταθμό
1) Ρωτήστε ποιο παιδαγωγικό σύστημα ακολουθούν και ζητήστε να σας εξηγήσουν πώς εφαρμόζεται, για δείτε αν συμφωνείτε με αυτές τις παιδαγωγικές αρχές.
2) Αν το προσωπικό είναι ειδικευμένο.
3) Να υπάρχει αυλή με κούνιες, παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού και ιδανικά κήπος με δέντρα.
4) Τέλος, πριν ενθουσιαστείτε και σπεύσετε να το εγγράψετε, ζητήστε πληροφορίες από άλλους γονείς που ήδη στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτόν τον συγκεκριμένο σταθμό. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να διασταυρώσετε τις πληροφορίες που θα σας δώσει. Η εμπειρία άλλων, συνήθως, είναι η καλύτερη σύσταση.
Μην αισθάνεστε ενοχές ή ότι είστε εγωιστές αν διεργάζεστε το αν θα στείλετε το παιδί σας παιδικό σταθμό. Σε κάθε περίπτωση το παιδί θα ωφεληθεί και θα αναπτυχθεί σωστά πηγαίνοντας σε έναν καλό παιδικό σταθμό, ο οποίος θα αποτελέσει ένα οργανωμένο πλαίσιο μάθησης και κοινωνικοποίησης.
Διαβάστε επίσης
Μάρθα Ι. Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών
e-mail: misparth@hotmail.gr
Εκτενές βιογραφικό σημείωμα εδώ.
Η Ηλιοπούλου Μάρθα είναι Ειδική παιδαγωγός/Φιλόλογος , εργάζεται ενεργά με παιδιά και εφήβους με ΕΕΑ. Οι προπτυχιακές της σπουδές ολοκληρώθηκαν με υποτροφία και βαθμό άριστα στη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών σπουδών Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- Università di Torino), διαθέτει επαγγελματικό δίπλωμα εξειδίκευσης Μαθησιακών Δυσκολιών & Προβλημάτων Συμπεριφοράς. Διαθέτει πιστοποιητικά επάρκειας για τη χορήγηση αξιολογητικών εργαλείων και μεθόδων παρέμβασης για μαθητές με ΕΕΑ. Είναι πιστοποιημένη στο σχεδιασμό και την εφαρμογή Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας, στη διδακτική μεθοδολογία Αρχαίων Ελληνικών σε παιδιά με ΕΕΑ και στη Διδακτική της Ελληνικής Γλώσσας σε Αλλόγλωσσους. Είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Είναι συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού για τη γενική και ειδική αγωγή (εκδόσεις www.my-book.gr). Έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει μελέτες και έρευνες της σε συνέδρια και σεμινάρια.