ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Καλοκαιρινές Διακοπές: Πώς θα περάσετε ευχάριστες αλλά και εκπαιδευτικές στιγμές με τα παιδιά

Τα σχολεία τελείωσαν και οι μικροί μας φίλοι αναμένουν τις διακοπές τους για να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν, να παίξουν με τους φίλους τους, να κάνουν τα μπανάκια τους… Τι γίνεται όμως με τα προγράμματα των γονιών τους που ακόμη δουλεύουν;;;

Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξουμε κάποιες ιδέες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε εσείς οι γονείς και να εφαρμόσετε, για να περάσετε δημιουργικό, παραγωγικό και εκπαιδευτικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Είναι απολύτως κατανοητό πως και εσείς οι γονείς αναμένεται πώς και πώς τις διακοπές για να χαλαρώσετε από την πίεση της δουλειάς, αλλά το να αφήσετε τα παιδιά σας να παίζουν με ένα τάμπλετ όσο εσείς πίνετε το καφεδάκι σας ή τα λέτε με τους φίλους σας δεν είναι η λύση. Αντίθετα, η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική χαλάρωση και η ελευθερία όταν δε συνδυάζονται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες ίσως να μην είναι τόσο ωφέλιμη, διότι θα “χάσετε ” όλα αυτά που εφαρμόσατε και μάθατε στα παιδιά σας…

Από την άλλη με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες δεν εννοούμε βέβαια τα μαθήματα αλλά τις δράσεις εκείνες που μπορούν να δώσουν μαθήματα ζωής στα παιδιά!

Διαβάστε επίσης

Προτεινόμενες ιδέες

  • Να οργανώσετε εξορμήσεις στη φύση, κάμπινγκ, να γνωρίσετε στα παιδιά σας την φύση και τα μυστικά της, να εξερευνήσετε την περιοχή και να παίξετε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού.
  • Να επισκεφτείτε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, όχι απλά για να πάτε ή να ακούσετε τον ξεναγό να μιλάει γι’ αυτούς, αλλά να τους γνωρίσετε μόνοι σας. Αναζητήστε πληροφορίες, φτιάξτε κολάζ, σχεδιάστε τον χάρτη του μουσείου μαζί με τα παιδιά σας. Δεν έχει σημασία αν θα είναι όμορφο το αποτέλεσμα αλλά το πως θα νιώσετε εσείς και το παιδί σας με το δημιούργημα σας.
  • Να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει. Μπορείτε δηλαδή για παράδειγμα να γράψετε μαζί ένα βιβλίο με τις καλοκαιρινές διακοπές ή τις εμπειρίες σας, κάθε μέρα από λίγο. Εσείς οι γονείς θα είστε οι βοηθοί είτε θα γράφετε αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό και θα σας “υπαγορεύει” είτε θα παρακολουθείτε δίνοντας ιδέες ενώ το παιδί σας θα γράφει (ενδείκνυται και για αδέρφια). Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να τροποποιηθεί και να γίνει αντίστοιχα δημιουργώντας ένα πίνακα ζωγραφικής. Σε χαρτί του μέτρου κάθε μέρα να ζωγραφίζετε και από κάτι που την έκανε την ξεχωριστή.
  • Να οργανώσετε μια βραδιά σινεμά. Καλέστε και φίλους τους. Βάλτε τα παιδιά να συντονίσουν την οργάνωση και να διαχειριστούν το χρόνο για το φαγητό ακόμα και τα οικονομικά! Μετά το τέλος της ταινίας, συζητήστε για την προβολή, το νόημα της ταινίας, τι έμαθαν.
  • Κανονίστε όταν βρίσκεστε στην παραλία να κάνετε διάφορα σπορ. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να κάνετε άσκηση ή κάτι δημιουργικό, να περάσετε καλά οικογενειακώς. Αποφύγετε να είναι ο καθένας στην πετσέτα του με ένα περιοδικό ή ένα παιχνίδι!

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι προτροπές και ιδέες, ο καθένας γνωρίζει την οικογένεια του και το τι έχει ανάγκη το παιδί του. Καλό θα ήταν όμως αυτό το καλοκαίρι να κάνετε κάτι διαφορετικό, παραγωγικό και δημιουργικό.

Τα κίνητρα για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση μπορούν να συνδυαστούν… αναζητήστε τα !!

Λάλου Σπυριδούλα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Σχολική Ψυχολογία 

Teacher’s Blog

 

Ονομάζομαι Λάλου Σπυριδούλα και είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διαθέτω πιστοποιημένες επιμορφώσεις και μεταπτυχιακούς τίτλους στη ψυχολογία και τη διαχείριση άγχους των παιδιών, την εκπαίδευση μεταναστών και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερη. Επιπλέον, ασχολούμαι με την Ειδική Αγωγή, τη σχολική φοβία, τις διαφυλικές διαφορές, τον ιδρυματισμό και τη παιγνιοθερεπεία. Παράλληλα κάνω ιδιαίτερα μαθήματα αλλά και δημιουργική απασχόληση. Από το 2017, έχω δημιουργήσει την ιστοσελίδα: Teacher’s Blog, όπου εγώ και οι συνεργάτες μου, αναρτούμε προβληματισμούς, ιδέες, αντιλήψεις και συμβουλές γύρω από την εκπαίδευση, την οικογένεια, το σχολείο αλλά και την κοινωνία.

Περισσότερα άρθρα