Επιστροφή στο σχολείο: 10 TIPS για να την κάνετε ομαλότερη

Το καλοκαίρι τελειώνει, τα σχολεία ανοίγουν κι ήρθε η ώρα για το παιδί σας να προετοιμαστεί για μια νέα σχολική χρονιά. Η μετάβαση από την ανεμελιά στις υποχρεώσεις μπορεί να φαντάζει βουνό, ωστόσο υπάρχουν μερικά tips για να την κάνετε ομαλότερη!

1. Επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες 2 εβδομάδες πριν (ωράριο ύπνου – πρωινή ρουτίνα).

Οι μικροί μας φίλοι (και οι μεγάλοι βέβαια) χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν. Οπότε ξεκινήστε τη διαδικασία νωρίτερα. Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει το σχολείο, πηγαίνετε κάθε βράδυ ένα τέταρτο νωρίτερα για ύπνο. Στο τέλος, το παιδί θα προσαρμοστεί ομαλά στο σχολικό έτος. Για την πρωινή ρουτίνα, φτιάξτε μια λίστα για το τι ακριβώς πρέπει κάθε παιδί να κάνει πριν αρχίσει το σχολείο και κολλήστε την π.χ. στο ψυγείο ώστε να την βλέπουν όλοι. Οι λίστες παρέχουν κίνητρο στα παιδιά, ενώ η σχολική τσάντα ή τα χαμένα παπούτσια θα είναι πια δική τους αρμοδιότητα.

2. Περάστε μια βόλτα έξω από το σχολείο.

Όπως είναι φυσικό η πρώτη μέρα στο σχολείο προκαλεί στρες και φόβο στα παιδιά. Για να περιορίσετε στο ελάχιστο αυτόν το φόβο, πραγματοποιήστε μια βόλτα με το παιδί σας στο σχολείο, μιλήστε μαζί του για τη νέα σχολική χρονιά κι ακόμη καλύτερα αν το βρείτε ανοιχτό περιηγηθείτε στις τάξεις του.

3. Καλέστε στο σπίτι τους συμμαθητές του.

Τηλεφωνήστε στις μητέρες των φίλων του παιδιού σας και κανονίστε να βρεθούν όλοι μαζί στο σπίτι ή σε ένα πάρκο. Η επαφή αυτή θα διευκολύνει το παιδί καθώς θα γνωρίζει πως την πρώτη μέρα στο σχολείο θα βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους.

4. Κάντε μαζί τα σχολικά ψώνια.

Ορίστε μια μέρα (θα μπορούσε να γίνει και ετήσια παράδοση) που όλη η οικογένεια θα μαζευτεί για να αγοράσει χρηστικά υλικά για το σχολικό έτος. Ύστερα από τα ψώνια, μπορείτε να πάτε για φαγητό όλοι μαζί και να συζητήσετε για τους στόχους της νέας χρονιάς.

5. Αναδιαμορφώστε μαζί το χώρο που θα διαβάζει.

Κάντε μικρές αλλαγές στο χώρο που διαβάζει το παιδί σας με νέα αντικείμενα, χωροταξικές αλλαγές ή ένα νέο φωτιστικό. Ο χώρος θα γίνει πιο ελκυστικός για το παιδί.

Διαβάστε επίσης

6. Προσθέστε μια νέα ευθύνη στο παιδί.

Η νέα σχολική χρονιά είναι η καλύτερη δικαιολογία για να προσθέσετε μια νέα ευθύνη στο παιδί σας. Ανάλογα με την ηλικία του, βρείτε ποια από τις καθημερινές δουλειές μπορεί να ολοκληρώνει μόνο του και εξηγήστε στο παιδί ότι είναι αρκετά μεγάλο για να ετοιμάσει π.χ το κολατσιό του ή να στρώνει το κρεβάτι του. Έτσι, όχι μόνο θα απαλλαγείτε εσείς από μια ευθύνη αλλά και το παιδί θα νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση η οποία θα του φανεί πολύτιμη όχι μόνο στο οικείο οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και στο σχολείο.

7. Μην εγκαταλείψτε απότομα το “mood” του καλοκαιριού.

Μην κάνετε τα παιδιά σας να πιστέψουν ότι μόνο το καλοκαίρι περνάνε ωραία και ανέμελα. Η θετική σκέψη, η διάθεση και το παιχνίδι βοηθάνε όλο το χρόνο την απόδοση και την εξέλιξή τους. Προσπαθήστε λίγο καιρό μετά την επιστροφή στο σχολείο να οργανώσετε μια μικρή απόδραση σε κάποιον κοντινό προορισμό.

8. Προγραμματίστε το καθιερωμένο check-up με τον Παιδίατρο.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να υποβληθεί το παιδί στις απαραίτητες εξετάσεις και να κάνει τυχόν εμβόλια που έχετε παραλείψει ή ενδέχεται να απαιτούνται από το σχολείο πριν αρχίσει το σχολικό έτος.

9. Μεριμνήστε για τη σωστή διατροφή και τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Η καλή και σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άθληση πέρα από τα οφέλη που έχουν στην υγεία θα τους επηρεάσουν και στην επίδοση τους στα μαθήματα.

10. Πάρτε ένα ρολόι τοίχου.

Αν το παιδί σας δεν έχει ρολόι στο δωμάτιό του, χάνετε ένα ισχυρό εργαλείο για να το βοηθήσει να είναι υπεύθυνο. Φροντίστε να έχει ξυπνητήρι που θα το ρυθμίζετε εσείς καθημερινά είτε για την ώρα μελέτης είτε για την ώρα του ύπνου. Έτσι, δε θα χρειάζεται πια να φωνάζετε «Είναι 9:30, σε μισή ώρα να έχεις πέσει για ύπνο.» γιατί όταν το ρολόι χτυπήσει 10 το παιδί θα βρίσκεται στο κρεβάτι του.

Χατζησάββα Εριφύλη

Λογοπαθολόγος

Ειδική Παιδαγωγός, MSc

Η Εριφύλη Χατζησάββα είναι Λογοπαθολόγος/Λογοθεραπεύτρια και Ειδική Παιδαγωγός, MSc. Η επαγγελματική της εμπειρία ξεκινάει από το 2015 παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικών θεραπειών και παράλληλης στήριξης σε παιδιά στο σχολικό πλαίσιο. Από το 2021 είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Παιδιατρικού Θεραπευτικού Κέντρου «ΛογοΠλανήτης». Στα πλαίσια της δια βίου επιμόρφωσης της έχει λάβει πλήθος εκπαιδεύσεων μεταξύ των οποίων: Intensive Interaction, Marte Meo, Feeding Therapy, TEACCH, PECS, MAKATON, More – Στόμα, Gravity, Palin Parent – Child Interaction (PCI), Mini Kids.

Περισσότερα άρθρα
Tags: