Ολοένα και περισσότερες μαμάδες με ρωτάτε με αγωνία αν βοηθάει η ζώνη υποστήριξης μετά τον τοκετό. Έτσι αποφάσισα να το ψάξω, να βρω έρευνες σε γυναίκες που το έχουν δοκιμάσει και να μελετήσω τα αποτελέσματα τους.
Προσωπικά δεν τη χρησιμοποίησα σε καμία από τις δυο μου κόρες, γιατί κανένας δεν μου την είχε προτείνει. Αρχικά πάμε να δούμε τι αλλάζει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην περιοχή της κοιλιάς.
Το διάφραγμα, ο κύριος αναπνευστικός μας μυς, που βρίσκεται ανάμεσα στις πλευρές μας, μετατοπίζεται ψηλά προς το στήθος όσο η μήτρα διογκώνεται για να χωρέσει το μωρό μας.
Το κοιλιακό τοίχωμα διατείνεται για τον ίδιο ακριβώς λόγο και το πυελικό μας έδαφος καλείται να σηκώσει όλο το βάρος του μωρού μας και της μήτρας μας.
Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί παρά πολλές μανούλες από την εγκυμοσύνη κιόλας και κάπως έτσι εμφανίζεται σε διαφορά site στο διαδίκτυο η ζώνη υποστήριξης.
Η ζώνη υποστήριξης προς χρήση μετά τον τοκετό κυκλοφορούν γύρω μας εδώ και γενιές, από τότε που οι γυναίκες ακόμη τύλιγαν την κοιλιά τους σφιχτά με υφάσματα, προκειμένου να περιορίσουν το αίμα και τον πόνο τους μετά τη γέννα. Παρόλα αυτά ακόμη δεν έχουμε αρκετό ερευνητικό υλικό στα χέρια μας για την αποτελεσματικότητά της.
Η ήπια συμπίεση με την ζώνη στην περιοχή των κοιλιακών μπορεί να υποστηρίξει τον εγκάρσιο κοιλιακό μυ, όταν ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε ενεργητική σύσπαση αυτού, μετά τον τοκετό. Βοηθάει στο να νιώθουμε υποστήριξη στην περιοχή της κοιλιάς και μας κάνει να είμαστε πιο προσεκτικές στις κινήσεις μας, το οποίο είναι το πρώτο βήμα για να επανακτήσουμε την δύναμη στον κορμό μας.
Βέβαια, οι κοιλιακοί μύες βρίσκουν μόνοι τους τον τρόπο να επανέλθουν και να «θεραπευτούν» και οι έρευνες μας δείχνουν πως δεν επιταχύνεται η διαδικασία αυτή με την χρήση της ζώνης.
Άλλα πιθανά πλεονεκτήματα της ζώνης για την περιοχή της κοιλιάς, είναι η μείωση του πόνου μετά την καισαρική, χωρίς την χρήση φαρμάκων, αλλά και η τόνωση της αυτοπεποίθησης στις μαμάδες. Επίσης, κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως η ζώνη βοηθάει στον επανέλεγχο του κορμού, καθώς κρατάει τα πλευρά μας σταθερά.
1. Βεβαιώσου ότι δεν τη σφίγγεις πολύ. Η έξτρα πίεση θα δημιουργήσει επιπλέον ένταση στο πυελικό σου έδαφος, το οποίο θέλει τον χρόνο του να επανέλθει (ειδικά αν έχεις συμπτώματα ή ενδείξεις διάστασης κοιλιακών ή πρόπτωσης μήτρας).
2. Αν γέννησες με καισαρική τομή βεβαιώσου ότι δεν ακουμπάς την ζώνη ακριβώς πάνω στην τομή σου.
Ενώ η ζώνη υποστήριξης μετά τον τοκετό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, σίγουρα δεν μπορείς να βασιστείς στη χρήση της για την αποκατάσταση σου. Χρειάζεται ξεκούραση, σωστή άσκηση, ενδυνάμωση του κορμού, καθώς και ασκήσεις πυελικού εδάφους προκειμένου να προχωρήσεις την αποκατάσταση σου, σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Ονομάζομαι Γιούλη Σιβρίκα κι είμαι Φυσιοθεραπεύτρια και Pilates instructor με εξειδίκευση στην άσκηση κατά την διάρκεια της κύησης αλλά και την αποκατάσταση μετά τον τοκετό. Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών 6 & 9 ετών και μετά τους τοκετούς μου αντιμετώπισα πολλά προβλήματα στην προσπάθεια μου να επανέλθω στην άσκηση και στην απαιτητική καθημερινότητά μου. Αυτό με ώθησε στο να ασχοληθώ τα τελευταία 7χρόνια με την γυναίκα-μητέρα και τις ανάγκες της που προκύπτουν από την εγκυμοσύνη κι έπειτα. Έχοντας δουλέψει με πολλές εγκύους όλα αυτά τα χρόνια , ένιωσα την ανάγκη να ενημερώσω-βοηθήσω κι άλλες γυναίκες-μητέρες για όλες τις όμορφες αλλά κι ιδιαίτερες αλλαγές που συνοδεύουν την μητρότητα. Κάπως έτσι γεννήθηκε το mamafit.gr που είναι ένα site ενημερωτικό το οποίο θα είναι σύντομα κοντά μας.