Σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης: Μύθοι & πραγματικότητα

Σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης: Μύθοι & πραγματικότητα

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης της εγκυμοσύνης είναι μια πολύ συχνή παθολογική κατάσταση αφού επιπλέκει περίπου 7-14% όλων των κυήσεων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η συχνότητά του αυξάνεται όλο και περισσότερο. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω αλλαγών στον τρόπο ζωής του γενικού πληθυσμού που οδηγεί σε καταστάσεις που ευνοούν την εμφάνισή του, όπως η παχυσαρκία.

Η εμφάνισή του διαβήτη σε προηγούμενη κύηση, το οικογενειακό ιστορικό και η μεγάλη ηλικία της εγκύου αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη της κύησης.

Διαβάστε επίσης

Πώς γίνεται η διάγνωσή του διαβήτη κύησης

Η διάγνωσή του γίνεται με τις αρχικές εξετάσεις της γυναίκας στην αρχή της κύησης. H εξέταση λέγεται «καμπύλη σακχάρου» και συνήθως τελείται μεταξύ 24ης-26ης εβδομάδας κύησης.

Ο λόγος που ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι σημαντικός σε μια εγκυμοσύνη, είναι ότι, ειδικά αν μείνει χωρίς σωστή παρακολούθηση κατά την κύηση, σχετίζεται με πληθώρα επιπλοκών, τόσο για τη μητέρα (υπέρταση κύησης, προεκλαμψία κλπ.) όσο και για το παιδί (αυξημένη πιθανότητα μακροσωμίας του εμβρύου, δυσχερή τοκετό κλπ).

Αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης

Ευτυχώς, στις μέρες μας η αντιμετώπισή του θεωρείται ρουτίνα και η συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου με τον ενδοκρινολόγο τόσο στη διάρκεια της κύησης, όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και μετά από αυτόν, οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η προσέγγιση συνήθως ξεκινά με αλλαγές του τρόπου ζωής και συνεχίζει με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (συνηθέστατα ινσουλίνης), όταν η ρύθμιση δεν επιτυγχάνεται με απλές μεθόδους αλλαγής του τρόπου ζωής της γυναίκας.

Η επιμελής παρακολούθηση καλό είναι να συνεχίζεται και κατά την περίοδο της λοχείας ή/και μετά από αυτήν. Στόχος είμαι να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη (παραμονή αυτού μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης, εγκατάσταση του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου-που αφορά εν γένει στη λειτουργία του καρδαγγειακού συστήματος κλπ.) και να διευκολύνεται η καλή λειτουργία της οικογένειας που έχει δημιουργηθεί!

Αρχική δημοσίευση: odiavitismou.gr

Εμμανουήλ Καλαμπόκας

Μαιευτήρ – Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία (RCOG)

Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση (BSCCP)

www.drkalampokas.gr

e-mail: m.kalampokas@ gmail.com

Ο κ. Εμμανουήλ Καλαμπόκας, MSc, PhD, RCOG είναι μαιευτήρ – χειρουργός γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση. Πιστοποίηση: Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG) Μεγάλης Βρετανίας (UK), Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης (BSCCP), Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO).

Περισσότερα άρθρα