ΒΟΗΘΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ

Ποιες υπηρεσίες παρέχει μία Βοηθός Μητρότητας Τοκετού & ποια τα οφέλη της παρουσίας της;

Βοηθός Μητρότητας Τοκετού – BirthDoula

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι γιατροί Marshall Klauss και John Kennell, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας τους αναφορικά με την ενίσχυση του δεσμού μητέρας – βρέφους στον θηλασμό και στον τοκετό σε ένα νοσοκομείο της Guatemala, παρατήρησαν τη διαφορά στην έκβαση των τοκετών και την ψυχολογία των επιτόκων, όταν η Wendy Freed, αμερικανίδα φοιτήτρια που μιλούσε την τοπική γλώσσα, παρευρισκόταν πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού στο πλευρό των γυναικών.

 

Η Wendy παραμένοντας διακριτικά δίπλα στις επιτόκους, ακούγοντας τους φόβους και τις ανησυχίες τους, κρατώντας το χέρι τους και ενθαρρύνοντάς τις, προσέφερε τόσο μεγάλη συναισθηματική υποστήριξη, με αποτέλεσμα οι τοκετοί να έχουν σημαντικά μικρότερη διάρκεια, να είναι λιγότερο παρεμβατικοί και να βιώνονται ως μία θετική εμπειρία από τις μητέρες.

 

Η ιστορία της Wendy, της πρώτης «Doula», ώθησε γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, να εκπαιδευτούν ως «Βοηθοί Μητρότητας Τοκετού» ή αλλιώς «Birth Doula» και να συντροφεύουν άλλες γυναίκες στον τοκετό τους, προσφέροντας αγάπη, υποστήριξη και φροντίδα.

 
Η Βοηθός Μητρότητας Τοκετού, ως επαγγελματίας περιγγενητικής φροντίδας, γνωρίζοντας τις ψυχολογικές και σωματικές ανάγκες της εγκύου, παρευρίσκεται δίπλα της και αναπτύσσει μία σχέση εμπιστοσύνης κατά την εγκυμοσύνη, απαραίτητη για τη τόσο καθοριστική στιγμή στην οποία θα τη συντροφεύσει.
 
Βοηθά τη γυναίκα να γνωρίσει και να ακούσει το σώμα της, να εμπιστευτεί τη δύναμή της και τις ικανότητές της, να αντιληφθεί πως η γέννα της, της ανήκει και έτσι να έχει ενεργό ρόλο σε αυτή.

Διαβάστε επίσης

Βοηθός μητρότητας: οι υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες που παρέχει η Βοηθός Μητρότητας προγεννητικά και κατά τον τοκετό, έχουν στόχο να βιώσει η νέα μητέρα την εγκυμοσύνη και τον τοκετό της, ως μία θετική εμπειρία, γεμάτη όμορφες αναμνήσεις που θα θυμάται για μια ζωή.

 

 • Προσφέρει προγεννητική και μεταγεννητική συναισθηματική υποστήριξη.
 • Ενδυναμώνει την γυναίκα και την ενθαρρύνει να εμπιστευτεί το σώμα της και τις ικανότητές της.
 • Παραθέτει επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την επεξήγηση και συζήτηση πρακτικών θεμάτων που απασχολούν την γυναίκα και τον σύντροφό της, προκειμένου να τους βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων.
 • Πληροφορεί και ενημερώνει για τις εναλλακτικές διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν, προκειμένου να διαμορφώσει η γυναίκα και ο σύντροφός της ένα πλάνο τοκετού σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις τους.
 • Προασπίζεται τα δικαιώματα της επιτόκου και την ενθαρρύνει να επικοινωνεί τις επιθυμίες, τις απορίες και τις ανάγκες της με τους επαγγελματίες υγείας που την παρακολουθούν (μαία, γιατρό κλπ).
 • Παρέχει συνεχή φυσική παρουσία καθ’όλη τη διάρκεια του τοκετού γνωρίζοντας τη φυσιολογία της γέννας.
 • Προσφέρει σωματική ανακούφιση, μασάζ και διάφορες φυσικές τεχνικές χαλάρωσης.
 • Στηρίζει τον σύντροφο και τον ενθαρρύνει να ανταποκριθεί στο ρόλο του πριν και κατά τον τοκετό στο βαθμό που και ο ίδιος το επιθυμεί.
 • Στηρίζει τις επιλογές και τις αποφάσεις της επιτόκου χωρίς να συμβουλεύει, να καθοδηγεί ή να κρίνει.
 • Δεν είναι μαία, δεν είναι ιατρικό προσωπικό, δεν εκτελεί κλινικές εργασίες, δε κάνει διαγνώσεις και δε συμμετέχει σε κανενός είδους ιατρική πράξη, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά με τους επαγγελματίες υγείας προς όφελος της μητέρας και του νεογνού.

Βοηθός μητρότητας: τα οφέλη

Η παρουσία της βοηθού μητρότητας κατά τον τοκετό, παρέχοντας την απαραίτητη φροντίδα για την προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας της μητέρας και του βρέφους, έχει μόνο οφέλη να προσφέρει.

 

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα που προέκυψαν από μελέτες:

 

 • Συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση της γυναίκας.
 • Μειώνει τη χρονική διάρκεια του τοκετού.
 • Μειώνει τις πιθανότητες για ένα παρεμβατικό τοκετό.
 • Μειώνει την ανάγκη της εγκύου για χορήγηση αναλγητικών και τις πιθανότητες για επισκληρίδιο αναισθησία.
 • Μειώνει τις πιθανότητες για ένα τοκετό με καισαρική τομή.
 • Μειώνει τις πιθανότητες μιας τραυματικής εμπειρίας τοκετού.
 • Αυξάνει τις πιθανότητες άμεσης έναρξης και επιτυχούς εδραίωσης του θηλασμού.
 • Ελαχιστοποιεί το φόβο και το άγχος προσφέροντας το αίσθημα της ικανοποίησης μεταγεννητικά.
 • Μειώνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα επιλόχειας κατάθλιψης.

Η πορεία της εγκυμοσύνης και ο τοκετός έχουν άμεση συσχέτιση με την μετέπειτα συμπεριφορά της μητέρας κατά τη λοχεία έως και για αρκετό διάστημα μετά τη γέννα. Η Βοηθός Μητρότητας Λοχείας, έρχεται εδώ να αναλάβει την υποστήριξη, τη φροντίδα, και την ενδυνάμωση της μητέρας μετά τον τοκετό, με αποδοχή και σεβασμό, για να τη βοηθήσει να ξεκινήσει τη διαδρομή της μητρότητας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

Ιωάννα Κουλουμπή

Βοηθός Μητρότητας Τοκετού & Λοχείας

697 189 9990

joannakouloubi@yahoo.com

Ονομάζομαι Ιωάννα Κουλουμπή, είμαι μητέρα δύο αγοριών και μεγάλωσα στον Πειραιά σε μια όμορφη μεγάλη οικογένεια με καταγωγή από τη Σύρο. Είμαι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – Deree College, του τμήματος Marketing-Communications και εργάστηκα για πολλά έτη, σε διάφορες θέσεις, στους τομείς της διαφήμισης, των δημοσίων σχέσεων, τη διοργάνωση και το συντονισμό εκδηλώσεων.

 

Η απόφαση μου να αλλάξω επαγγελματική πορεία και να ασχοληθώ με την περιγεννητική φροντίδα ήρθε μετά από τη προσωπική μου εμπειρία στη γονεϊκότητα. Οι δύο μου εγκυμοσύνες, οι τοκετοί και ο θηλασμός των παιδιών μου, έγιναν αφορμή να ξεκινήσω την πορεία μου στο χώρο της περιγεννητικής ως βοηθός μητρότητας, για να μπορέσω να προσφέρω τη συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη, καθώς και την ενημέρωση που κάποτε χρειάστηκα και εγώ, ως έγκυος και νέα μαμά. Εκπαιδεύτηκα στο Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος και συνεχίζω την επιμόρφωσή μου στη περιγεννητική ψυχολογία στο Association For Prenatal And Perinatal Psychology And Health (APPPAH). Σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για τον θηλασμό, τη περιγεννητική αγωγή και τη γονεϊκότητα, αφορούν επιπλέον γνώσεις και δεξιότητες που θα παρακολουθώ ες αεί.

 

Ως Βοηθός Μητρότητας Τοκετού & Λοχείας υποστηρίζω εγκυμονούσες και νέους γονείς με προγεννητικές συναντήσεις, φυσική παρουσία κατά τον τοκετό και κατ’ οίκον επισκέψεις στη λοχεία, προκειμένου να ξεκινήσουν το ταξίδι της γονεϊκότητας με γνώση, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ενσυναίσθηση και ευαισθησία, για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού μεταξύ εκείνων και του μωρού τους.

Περισσότερα άρθρα