Περινεϊκό μασάζ & Εγκυμοσύνη: Τι είναι & πότε πρέπει να το ξεκινήσω;

Πολλές έγκυες πέραν από την ανησυχία που έχουν για τον τοκετό τους, μπορεί να αγχωθούν για το κίνδυνο ρήξης του περινέου ή για μια ενδεχόμενη περινεοτομή.

Περίπου 9 στις 10 γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά για πρώτη φορά θα υποστούν κάποια ρήξη, που ωστόσο δεν είναι σοβαρή και επουλώνεται γρήγορα. Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων1 και Μαιών2 της Αγγλίας, 6 στις 100 γυναίκες που θα γεννήσουν φυσιολογικά για πρώτη φορά θα υποστούν σοβαρού βαθμού τραύματος του περινέου και μόλις 2 στις 100 γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά στο παρελθόν.

Πιστεύω βαθιά πως η φροντίδα & η επαφή με το σώμα μέσω του μασάζ μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν τις λειτουργίες του & να ενδυναμωθούν ψυχολογικά.

Τι είναι το περίνεο & ποιος ο ρόλος του;

Το περίνεο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των γυναικών καθώς είναι ένα σύνολο μυών που στηρίζουν τα όργανα της πυέλου, όπως η μήτρα, η ουροδόχος κύστη και το έντερο.

Αποτελεί τη μικρή περιοχή δέρματος και μυϊκού ιστού που βρίσκεται ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υποστηρίζει το ολοένα αυξανόμενο βάρος της μήτρας, ενώ κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού διατείνεται για να βοηθήσει στην γέννηση του μωρού. Συνεπώς καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό μέρος του σώματος είναι για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Τι είναι το περινεϊκό μασάζ;

Αν το πάρουμε λέξη προς λέξη τότε το περινεϊκό μασάζ είναι το μασάζ του περινέου.

Περινεϊκό μασάζ & Εγκυμοσύνη Τι είναι & πότε πρέπει να το ξεκινήσω;
Η εικόνα σχεδιάστηκε από την αρθρογράφο, αποκλειστικά γι’ αυτό το άρθρο

Στην πραγματικότητα είναι μία τεχνική που συμβάλλει στην αύξηση της αιματικής ροής και της ελαστικότητας στην περιοχή του περινέου.

Μπορείτε να το εφαρμόσετε είτε μόνες σας, είτε με την βοήθεια του συντρόφου σας. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να σας φέρει πιο κοντά και να ενθαρρύνει τον σύντροφο να συμμετέχει στην εξερεύνηση του σώματός σας.

Μείνετε συντονισμένοι στο site μας γιατί προσεχώς θα δημοσιεύσουμε πρακτικές οδηγίες για περινεϊκό μασάζ…

Ποια είναι τα οφέλη του περινεϊκού μασάζ;

1. Ανακούφιση από τον πόνο της εξώθησης

Αρκετές γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν φυσιολογικά αναφέρουν ότι φοβούνται τον πόνο που θα αισθανθούν κατά την διάρκεια της εξώθησης. Κατά το στάδιο αυτό το κεφάλι του μωρού αρχίζει να φαίνεται σιγά σιγά με κάθε συστολή, μερικές φορές προκαλώντας την αίσθηση του τσιμπήματος. Το ήπιο μασάζ του περινέου τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης ενθαρρύνει την εύκολη διάτασή του όταν έρθει αυτή η στιγμή.

2. Καλή ψυχολογία

Αν ανησυχείτε για ένα ενδεχόμενο τραύμα, θα αρχίσετε να αγχώνεστε έντονα, κάτι που θα εμποδίσει την διαδικασία του τοκετού και θα δημιουργήσει μία δυσάρεστη εμπειρία. Το περινεϊκό μασάζ θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για την πίεση και το μούδιασμα καθώς το περίνεο χαλαρώνει και διατείνεται. Αν κατανοήσετε καλύτερα τις λειτουργίες του σώματός σας, θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα μπορείτε να διαχειριστείτε μόνες σας τις στρεσσογόνες στιγμές του τοκετού.

3. Αποφυγή τραύματος

Το συχνό περινεϊκό μασάζ φαίνεται ότι βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνει την πιθανότητα περινεϊκού τραύματος. Πολλές γυναίκες αναφέρουν επίσης ότι η περιοχή επανήλθε στο φυσιολογικό πιο γρήγορα μετά τον τοκετό.3

4. Μείωση της πιθανότητας περινεοτομής

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που έκαναν περινεϊκό μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν λιγότερα ποσοστά περινεοτομής μαζί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.4

Διαβάστε επίσης

5. Μείωση του πόνου 3 μήνες μετά τον τοκετό

Εκτός από το γεγονός ότι το περινεϊκό μασάζ μείωσε την ανάγκη για ράμματα, διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρξε μείωση του αριθμού των γυναικών που ανέφεραν πόνο 3 μήνες μετά τον τοκετό.

Πότε να ξεκινήσω περινεϊκό μασάζ και πόσο συχνά;

Μπορείτε να ξεκινήσετε το μασάζ περινέου οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να εξοικειωθείτε με αυτό το μέρος του σώματός σας. Ωστόσο είναι επιθυμητό να το πράττετε εντατικά περίπου από τις 34 εβδομάδες κύησης.

Εάν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα και είστε κοντά στην πιθανή ημερομηνία τοκετού σας, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα.

Προσπαθήστε να αφιερώσετε αρχικά λίγο χρόνο και, στη συνέχεια, κάνετε μασάζ στην περιοχή για δέκα λεπτά, τρεις ακόμη και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το περινεϊκό μασάζ μπορεί επίσης να βοηθήσει στον τόνο των μυών μετά τον τοκετό. Ξεκινήστε απαλό μασάζ μόλις αισθανθείτε άνετα και επουλωθούν τυχόν ράμματα ή ρήξεις.

Διαβάστε επίσης

Πότε ΔΕΝ πρέπει να κάνω περινεϊκό μασάζ;

Μην εφαρμόσετε αυτήν την τεχνική:

  • αν πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος κολπικής λοίμωξης
  • αν τα νερά σας έχουν σπάσει
  • αν τα ράμματα ή το τραύμα μετά τον τοκετό δεν έχουν επουλωθεί

Το κυριότερο είναι να ακούσετε το σώμα σας και να βρείτε τι είναι σωστό γι’αυτό. Κάθε εγκυμοσύνη, κάθε μητέρα και μωρό είναι διαφορετικά. Αν αισθάνεστε άβολα σταματήστε και ζητήστε περαιτέρω συμβουλές από τη μαία σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία.

Ιωάννα Πολακτσίδου

Φοιτήτρια στο τμήμα μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Πιστοποιημένη στην καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση

Ονομάζομαι Ιωάννα Πολακτσίδου, είμαι τελειόφοιτη στο τμήμα μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη. Λόγω της αγάπης μου για τη μαιευτική παρακολουθώ συχνά σεμινάρια απ’ όλο τον κόσμο που αφορούν την υγεία τόσο της εγκύου, όσο και του εμβρύου, νεογνού. Μιλάω τη γαλλική και αγγλική γλώσσα και στοχεύω στο μέλλον να γίνω γέφυρα της Ελλάδας με το εξωτερικό. Πιστεύω βαθιά πως αλλάζοντας την ματιά μας για τη δημιουργία, αλλάζει και ο τρόπος που δημιουργούμε.

Βιβλιογραφία

  1. Perineal tears during childbirth. Royal College of Obstetricians & Gynaecologists. Accessed September 14, 2021. https://www.rcog.org.uk/en/patients/tears/tears-childbirth/

  2. Targeted intervention to reduce severe tearing in childbirth ‘promising’, studies reveal. RCM. Accessed September 14, 2021. https://www.rcm.org.uk/media-releases/2020/september/targeted-intervention-to-reduce-severe-tearing-in-childbirth-promising-studies-reveal/

  3. Perineal techniques during the second stage of labour for reducing perineal trauma. doi:10.1002/14651858.CD006672.pub3

  4. Beckmann MM, Stock OM. Antenatal perineal massage for reducing perineal trauma. Cochrane Database Syst Rev. 2013;(4). doi:10.1002/14651858.CD005123.pub3

  5. Healy M, Nyman V, Spence D, Otten RHJ, Verhoeven CJ. How do midwives facilitate women to give birth during physiological second stage of labour? A systematic review. PLoS ONE. 2020;15(7):e0226502. doi:10.1371/journal.pone.0226502

  6. O’Kelly SM, Moore ZE. Antenatal maternal education for improving postnatal perineal healing for women who have birthed in a hospital setting. Cochrane Database Syst Rev. 2017;2017(12):CD012258. doi:10.1002/14651858.CD012258.pub2

Περισσότερα άρθρα