Εγκυμοσύνη: Πιθανές αλλαγές στο δέρμα μας

Φυσιολογικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη

Αλλαγές στο δέρμα συμβαίνουν λόγω των διαφορετικών μεταβολικών, ενδοκρινών και ανοσολογικών παραγόντων που χαρακτηρίζουν την εγκυμοσύνη.

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, όπως η υπερμελάγχρωση ή το μέλασμα, είναι από τις πιο συνηθισμένες αλλαγές στην εγκυμοσύνη.

Η υπερμελάγχρωση παρατηρείται συνήθως στις θηλές, στις μασχάλες και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα σημεία αυτά σκουραίνουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης, δημιουργείται μία σκούρα γραμμή από το στέρνο μέχρι και το ηβικό οστό, συνήθως φαίνεται πιο έντονα από τον οφαλό και κάτω.

Το μέλασμα εμφανίζεται στο πρόσωπο σε πάνω από 70% των εγκύων γυναικών και μπορεί να υποχωρήσει μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί και όχι και να χρειαστεί θεραπευτική παρέμβαση.

Μεγάλες αλλαγές στο μέγεθος από τις ελιές ΔΕΝ είναι χαρακτηριστικό της εγκυμοσύνης.

Εάν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλαγή μορφολογίας, μεγέθους ή χρώματος ενός σπίλου, καλό είναι να διερευνηθεί περαιτέρω.

Ραγάδες στο δέρμα κατά την εγκυμοσύνη

Η πιο συχνή αλλαγή στο δέρμα στην εγκυμοσύνη είναι οι ραγάδες. Τα πιο συνηθισμένα σημεία του σώματος που μπορεί να εμφανίσουν ραγάδες είναι αυτά που έχουν την τάση να τεντώσουν δηλαδή η κοιλιά, οι γοφοί/μηροί και το στήθος. Η πιθανότητα να εμφανίσει μια γυναίκα ραγάδες στην εγκυμοσύνη αυξάνεται έαν πάρει απότομα βάρος.

Ο κνησμός στην εγκυμοσύνη

Ο κνησμός είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που προκύπτει την περίοδο της εγκυμοσύνης και αυτό συμβαίνει είτε γιατί διεγείρεται μία προϋπάρχουσα δερματοπάθεια, είτε γιατί πρωτοεμφανίζεται μία δερματοπάθεια κύησης.

Διαβάστε επίσης

Δερματοπάθειες στην εγκυμοσύνη

Πεμφιγοειδές κύησης

Το πεμφιγοειδές κύησης είναι μία ανοσολογική δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό. Συμβαίνει κατά το δεύτερο με τρίτο τρίμηνο της κύησης ή και αμέσως μετά τον τοκετό και έχει επικινδυνότητα αυτής. Ονομάζεται αλλιώς και έρπης της κύησης. Το εξάνθημα έχει ερυθηματώδεις (κόκκινες) βλατίδες (οι βλάβες αυτές δεν εξέχουν) και φυσαλίδες, οι οποίες στην πορεία σκάνε.

Ο έρπης της κύησης συνήθως σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό για πρόωρο τοκετό και μικρό σωματικό βάρος νεογνού. Είναι μία σπάνια δερματοπάθεια κύησης. Το εξάνθημα προσβάλλει τον κορμό και τα άκρα της εγκύου. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικούς μήνες μετά τον τοκετό.

Ενδοηπατική χολόσταση κύησης

Η ενδοηπατική χολόσταση της κύησης είναι μία σπάνια δερματοπάθεια που οφείλεται σε μία αναστρέψιμη επιπλοκή της λειτουργίας του ήπατος (συκωτιού). Παρουσιάζεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και δεν παρουσιάζεται κάποια εμφανής βλάβη στο δέρμα. Χαρακτηριστικό της είναι ο κνησμός που νιώθει η εγκυμονούσα σε παλάμες, πέλματα ή και γενικά σε όλο το σώμα. Η δερματοπάθεια αυτή ενέχει κινδύνους για την κύηση. Συνήθως υποχωρούν τα συμπτώματα μετά από 2 έως 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Φλυκταινώδης ψωρίαση κύησης

Η φλυκταινώδης ψωρίαση κύησης είναι μία σπάνια, οξεία δερματοπάθεια που συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και λευκοκυττάρωση. Παρουσιάζεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Πολύμορφο εξάνθημα κύησης

Το πολύμορφο εξάνθημα της κύησης είναι ένα συνηθισμένο εξάνθημα που χαρακτηρίζεται από κνησμό και ξεκινά συνήθως κατά το τρίτο τρίμηνο, πιο συχνά σε πρωτότοκους. Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμβρυικής νοσηρότητας ή θνησιμότητας. Πολύ συχνά οι βλατίδες και οι πλάκες είναι πάνω στις ραβδώσεις/ραγάδες της κύησης. Συνήθως υποχωρούν τα συμπτώματα άμεσα μετά τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης

Γκιγκέλος Γιώργος

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Τ. Ιατρός Νοσοκομείου Συγγρός

Τηλ.: 210.7222155 (ιατρείο) & 6944897997

Διεύθυνση: Ιφικράτους 6, Παγκράτι, 11634

E-mail: gkigkelos@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: www.drgigelos.gr

Facebook: Dr Gigelos clinic

Instagram: drgigelosclinic

Ο Γκιγκέλος Γεώργιος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής και πρώην ιατρός και συνεργάτης του Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εμπειρία στην κλινική δερματολογία, αφροδισιολογία, αισθητική και χειρουργική δερματολογία. Αναλαμβάνει περιστατικά κάθε ηλικίας και ποικίλης φύσεως όπως ακμή, oυλές, κονδυλώματα, ευρυαγγείες, peeling, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως αλλά και botox. Ο γιατρός ιδιωτεύει στο Παγκράτι και στο ιατρείο παρέχονται και υπηρεσίες laser αποτρίχωσης, fractional laser, καθαρισμού προσώπου κ.ά.

Περισσότερα άρθρα