birth days

“Birth Days” – Ντοκιμαντέρ για την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού

Κάθε γυναίκα είναι μοναδικά ιδιαίτερη. Παρόμοια βιώματα, επιλογές, συνθήκες, όμως τόσο ξεχωριστά και διαφορετικά αποτυπωμένα  τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε γνωστικό επίπεδο. Μια από αυτές τις συνθήκες είναι και η εγκυμοσύνη. Κοινή σα διαδικασία για τις περισσότερες εγκυμονούσες και όμως τόσο μα τόσο μοναδικά ιδιαίτερη και ξεχωριστή για την καθεμία. Εννέα μήνες έντονων αλλαγών, συναισθηματικών, σωματικών, πρακτικών, που καλούν συνεχή συνεργασία και εμπιστοσύνη, τόσο με το σώμα και τον εαυτό, όσο και με τους σημαντικούς άλλους: σύντροφο, γονείς, γιατρό και μαία.

Κυρίαρχα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και λιγότερο συνειδητά πολύ νωρίτερα, η κάθε γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος έχει φανταστεί με κάποιο τρόπο τον τοκετό της. Εμπειρίες από την μητέρα της αναφορικά με το τοκετό, “παντρεύονται” με δικές της ερμηνείες, διαμορφώνοντας πεποιθήσεις σχετικά με τον ιδανικό δικό της τοκετό. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν πληροφορίες, περιγραφές, εντυπώσεις, και όλα αυτά να συνδυαστούν με προσδοκίες, εικόνα ιδανικού εαυτού και όρους αξίας. 

Πιο απλά, ο τρόπος που η κάθε γυναίκα επιλέγει να γεννήσει εξαρτάται από πολλούς και καθοριστικούς παράγοντες, τόσο συνειδητούς, όσο και υποσυνείδητους –παρόντες ή και παρελθοντικούς. 

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται εύκολα κατανοητό πόση λεπτότητα, ευγένεια, κατανόηση, αποδοχή και στήριξη χρειάζεται η κάθε έγκυος, αλλά και πόσο απαραίτητο είναι το περιβάλλον γύρω της να διαχειριστεί την όποια επιλογή τοκετού.

 

Είναι εξίσου αναγκαίο βέβαια, αυτή η επιλογής της να γίνει όσο πιο συνειδητά γίνεται. Σε κάποιο βαθμό η κάθε γυναίκα έχει φανταστεί πώς θα ήθελε να βιώσει τα σημαντικά για εκείνη γεγονότα. Μια πρώτη αίσθηση-επιθυμία, ήδη, υπάρχει. Εκείνο που βοηθά είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένη.

 

Όχι μονάχα να φανταστεί τον τοκετό της, αλλά και να τον σκηνοθετήσει, χρωματίζοντάς τον με τα αγαπημένα της χρώματα, ντύνοντας τον με τα αγαπημένα της ακούσματα, βιώνοντας τον όσο πιο συγκεκριμένα μπορεί, παρατηρώντας συναισθήματα και σκέψεις. Μονάχα εκείνη μπορεί να προσεγγίσει τον καλύτερο δυνατό για εκείνη τρόπο, γιατί μονάχα εκείνη μπορεί να έρθει σ’ επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματα και θέλω της.

Η έγκυος έχοντας i) πληροφορηθεί επαρκώς, ii) φανταστεί και αποφασίσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο τοκετού της, iii) χτίσει σχέση σταθερής εμπιστοσύνης με τον γιατρό της ή όποιον την συντροφεύσει σε αυτήν την διαδικασία, φτάνει στον τοκετό με αντίστοιχη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, με αυξημένη διάθεση συνεργασίας και με μειωμένα ποσοστά έντασης. Έχει κάνει με άλλα λόγια, το καλύτερο δυνατόν, τόσο για εκείνη, όσο και για το μικρό της.

Το ντοκιμαντέρ "BIRTH DAYS" της Δανάης Στυλιανού

Το ντοκιμαντέρ “BIRTH DAYS” της Δανάης Στυλιανού μπορεί να σου προσφέρει ένα σάστισμα. Μπορεί κανείς να αισθανθεί άβολα μπροστά σε αυτό που βλέπει κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ. Μπορεί όμως παράλληλα να πει ότι δεν υπάρχει ιερότερη στιγμή από εκείνη που μία γυναίκα φέρνει στον κόσμο μία νέα ζωή. Από εκείνη τη στιγμή που κρατάει ένα μικρό σωματάκι και εκείνο με μόνο κριτήριο το ένστικτο κουρνιάζει στην αγκαλιά της.

Είναι τόσο όμορφες και ανεκτίμητες εκείνες οι στιγμές που η μαία και οι νοσηλεύτριες προσπαθούν να βοηθήσουν και να ενθαρρύνουν την εγκυμονούσα με τα τόσα γλυκά λόγια “έλα καλή μου σπρώξε, κράτα την αναπνοή” και εκείνη ζορίζεται, παλεύει για να τα καταφέρει. Ο άντρας της είναι δίπλα της, θέλει να τη βοηθήσει αλλά είναι τόσο αμήχανος. Μη γνωρίζοντας το τρόπο επιλέγει τα λόγια “έλα καλή μου, λίγο ακόμα” και της κρατάει τρυφερά το μέτωπο, στο οποίο τρέχει ιδρώτας.

Στο ντοκιμαντέρ επίσης παρατηρούμε τη θέληση των γυναικών να γίνουν μητέρες αλλά και τη διάρκεια της κύησης που για πολλές μπορεί να είναι επώδυνη και δύσκολη αλλά πάντα το αποτέλεσμα είναι αυτό που τις αφήνει με χαμόγελο και ικανοποίηση γι’ αυτό που κατάφεραν.

To “ΒΙRTH DAYS” πρόκειται ένα ντοκιμαντέρ για τον φυσιολογικό τοκετό “στα χρόνια των ανεξέλεγκτων ιατρικών παρεμβάσεων”, όπως περιγράφει η δημιουργός. Είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο για αγορά ή ενοικίαση στον παρακάτω σύνδεσμο, με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους:

https://vimeo.com/ondemand/birthdaysdocumentary

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

 

Ιστοσελίδα ταινίας: https://www.birthdaysdocumentary.com/

Facebook: @birthdaysdoc

Instagram: @birthdaysdoc

Μην ξεχνάτε ότι ο τοκετός είναι κάτι που εξελίσσεται στιγμή με στιγμή. Ονειρέψου τον και σχεδίασέ τον. Εμπιστεύσου την διαδικασία σου!

Περισσότερα άρθρα