Τι παιχνίδια να δωρίσω στο παιδί για να ενισχύσω τις οπτικές του δεξιότητες, μακριά από οθόνες;

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε πολλές ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τις ημέρες των εορτών καθώς και ιδέες για δώρα/ παιχνίδια που θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά. Οι υπολογιστές και τα video games έχουν πλέον εξαπλωθεί αλλά είναι ωφέλιμο να υπενθυμίζουμε στα παιδιά τις βλαβερές συνέπειες από την υπερβολική χρήση.

Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων και οθονών (desktop, laptop, tablet, videogames, κινητά) έχει επεκταθεί σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες (από 3 ετών και πάνω) και σε όλες τις μορφές δραστηριότητας (εργασία, ελεύθερος χρόνος, ψυχαγωγία, ενημέρωση, εκπαίδευση).  Είναι συχνές οι δημοσιεύσεις ερευνών και μελετών σχετικά με την επίδραση που έχει η νέα αυτή συνήθεια σε μικρές κυρίως ηλικίες και σε διάφορα επίπεδα όπως:

  • Επίδραση στο οπτικό σύστημα
  • Αλλαγές σε γνωστικά και συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά
  • Επίδραση στη στάση του σώματος
  • Επίδραση στην κινητική ανάπτυξη

Διαβάστε επίσης

Η αντιμετώπιση του θέματος αυτού δεν είναι εύκολη και οι γονείς θα πρέπει να έχουν κάποια εναλλακτική πρόταση για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Η αναζήτηση παιχνιδιών / δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο μπορεί να είναι χαοτική καθώς υπάρχει πληθώρα επιλογών. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται κάποιες ιδέες (παιχνίδια) δημιουργικής απασχόλησης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Επιλέξαμε παιχνίδια που ενισχύουν και αναπτύσσουν σχεδόν όλες τις οπτικές δεξιότητες για ηλικίες από 4 έως 10 ετών περίπου.

Τα Βάρη (Παιχνίδι μνήμης)

Ηλικία: Από 3 έως 7 ετών

Παιχνίδι μνήμης που αποτελείται από 12 ξύλινα τριγωνικά κομμάτια με 6 διαφορετικά βάρη. Κάθε παίκτης προσπαθεί να βρει 2 κομμάτια που έχουν το ίδιο βάρος. Το χρώμα που υπάρχει σε κάθε κομμάτι βοηθάει να βεβαιωθούν όλοι οι παίκτες η ταύτιση των βαρών είναι σωστή. Για 2-4 παίκτες.

Ψάρεμα (Οπτικοκινητική συνεργασία)

Ηλικία: Από 3 έως 10 ετών
Ένα κοπάδι από 4 μεγάλα ψάρια και ένα μαγνητικό καλάμι 1μ. Οι μικρές βούλες στην πλάτη των ψαριών έχουν μαγνήτη και είναι εύκολο να «ψαρέψεις» με το καλάμι και τον υψηλής ποιότητας κεραμικό μαγνήτη. Το στόμα των ψαριών ανοίγει και μπορείς να κρύψεις μικρά αντικείμενα.

3D Αντίληψη Χώρου (Χωρικές Σχέσεις)

Ηλικία: Από 1,5 έως 6 ετών
Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την χωρική αντίληψη τους με το παιχνίδι εκμάθησης χώρου και απόστασης \! H κατανόηση της θέσης των αντικειμένων όπως και οι έννοιες της απόστασης και της τοποθέτησης είναι βασικές για την λογική τους

Geoforms (Οπτική Αντίληψη / Χωρικές Σχέσεις)

Ηλικία: Από 4 έως 10 ετών

Ίσως μια από τις σημαντικότερες ασκήσεις. Απαιτεί πληθώρα οπτικών δεξιοτήτων (οπτική διάκριση, χωροταξική αντίληψη, οπτικοκινητική συνεργασία, οπτική προσοχή κ.α.). Παιδιά με αδυναμίες στην χωροταξική αντίληψη εμφανίζουν συνήθως δυσκολίες στην αντιγραφή, στη γεωμετρία, στη στοίχιση αριθμών, στα μαθηματικά.

Topologix (Χωροταξική Αντίληψη)

Ηλικία: Από 4 έως 8 ετών
Το Topologic είναι παιχνίδι οπτικής και χωροταξικής αντίληψης το οποίο περιλαμβάνει ένα πίνακα διπλής εισόδου. Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την λογική σκέψη, την θεωρία συσχετισμού και αντιστοιχίας τοποθετώντας τα πλακίδια στην βάση και συνδυάζοντας την κάθετη με την οριζόντια στήλη.

Οι καραμέλες (Οπτική Διάκριση)

Ηλικία: Από 4 έως 10 ετών
Όλες οι καραμέλες σκόρπισαν στο χαλί! Οι παίκτες ρίχνουν 3 ζάρια χρωμάτων και όλοι μαζί προσπαθούν να βρουν την καραμέλα που έχει τον συνδυασμό χρωμάτων των τριών ζαριών. Η ταχύτητα αντίληψης και η οπτικής παρατηρητικότητας εξασκούνται.

Ρομποτική

Ανήκεις ήδη στην επόμενη γενιά επιστημόνων! Η εκπαιδευτική αξία αυτού του set είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού σου επιτρέπει να σχεδιάσεις, να κατασκευάσεις, να συνεργαστείς, να έρθεις σε επαφή με τις φυσικές επιστήμες, να αποκτήσεις βασικές δεξιότητες προγραμματισμού και να καλλιεργήσεις την κριτική σου σκέψη γύρω από την επίλυση προβλημάτων. Γίνε από τώρα ο επιστήμονας που πάντα ήθελες!

Ένα βιβλίο, δώρο, από γονείς σε γονείς! Όραση μυστικά για σχολική επιτυχία

Κάθε σημείο του βιβλίου είναι εξαιρετικά χρήσιμο στο να κατανοήσει κάποιος τη σημασία της όρασης στη μαθησιακή πορεία και απόδοση των μαθητών. Προφέρει επίσης πρακτικές ιδέες δραστηριοτήτων που σε πολλές περιπτώσεις είναι καταλυτικές για την αλλαγή πορείας ενός μαθητή από την αποφυγή και την υπερπροσπάθεια στην άνεση και επιτυχία.

Οι πηγές είναι από τυχαία αναζήτηση. Δεν υπάρχει άμεσo ή έμμεσo όφελος για τον συντάκτη του άρθρου.

Φώτης Βελισσαράκος

Αναπτυξιακός Οπτομέτρης FCOVD
Board Certified in Vision Development & Vision Therapy

+30 210 8000179

info@eyecanlearn.gr

www.eyecanlearn.gr  

Ο Φώτης Βελισσαράκος είναι οπτομέτρης με σπουδές σε Ιταλία και Δανία και εξειδίκευση στην αναπτυξιακή οπτομετρία και το vision training. Από το 2003 μέχρι σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με τον τομέα αυτό στο ιδιωτικό του γραφείο στην Αθήνα (eyecanlearn). Ειδικεύεται σε αναπτυξιακά και λειτουργικά προβλήματα οπτικών δεξιοτήτων παιδικής ηλικίας όπως, δυσλειτουργίες όρασης που επηρεάζουν τη σχολική απόδοση, περιπτώσεις στραβισμού – αμβλυωπίας, επίκτητα προβλήματα μετά από ατύχημα ή άλλο συμβάν, αθλητική όραση κ.α.

Είναι Fellow του College of Optometrists in Vision Development (FCOVD) και board certified στην ανάπτυξη της όρασης και το vision training. Είναι επίσης κλινικός συν-διευθυντής των Opening Eyes, του προγράμματος Healthy Athletes των Special Olympics.

Περισσότερα άρθρα