Sylvanian Families: Δημιουργώντας ιστορίες μέσα από το παιχνίδι

Το παιχνίδι ορίζεται ως εκείνη η δραστηριότητα όπου το παιδί είναι ελεύθερο να επιλέξει, να δράσει αυθόρμητα και να αναπτύξει την προσωπική του βούληση. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί εξελίσσεται, ανακαλύπτει και διαμορφώνει την προσωπικότητά του. Είναι μία φυσική ανάγκη και δίνει στο παιδί την επιλογή να μπορεί να δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο και σταδιακά να μάθει να εντάσσεται στον κόσμο των άλλων.

Το παιχνίδι...

  • ως τμήμα ενός συστήματος άτυπης εκπαίδευσης, προετοιμάζει το παιδί για την είσοδο στον κόσμο των ενηλίκων 
  • ανασυνθέτει την πραγματικότητα στα πλαίσια ενός συμβολικού πειραματισμού  
  • δρα κοινωνικοποιητικά μέσα από την μεταμόρφωση  

Τα παιδιά...

  • παίζουν με εικόνες του δικού τους μέλλοντος  
  • χρησιμοποιούν τις μελλοντικές τους ταυτότητες  
  • ελέγχουν & διαπραγματεύονται τις τωρινές κοινωνικές ταυτότητες  

Παιχνίδι και ανάπτυξη του εγκεφάλου

Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί πως το παιχνίδι ενισχύει την αύξηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, εγκαθιστώντας  καινούριες νευρωνικές συνάψεις και κυκλώματα. Ενισχύει τη φαντασία των παιδιών, την αντίληψη τους, την ικανότητα προσαρμογής τους σε νέες συνθήκες και την συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Παιχνίδι και συναισθήματα

Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον συναισθηματικό τους κόσμο. Αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα που δέχονται και μαθαίνουν να τα διαχειρίζονται. Μέσα από το παιχνίδι, ένα παιδί είναι σε θέση να διαχειριστεί τους φόβους του, το άγχος που βιώνει και την ευερεθιστότητα του. Να καταφέρει να επικοινωνήσει στους φροντιστές, κάθε δύσκολο συναίσθημα και μαζί να βρουν τρόπους διαχείρισης και επίλυσης.

Τι είναι τα παιχνίδια ρόλων;

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι ρόλων, αυξάνουν τη γνώση και την κατανόηση του εαυτού τους, των άλλων και του φυσικού κόσμου γύρω τους. Σύμφωνα με έρευνες σχετικά με τη γνωστική ανάπτυξη και τον εγκέφαλο μας, προκύπτει ότι τα μικρά παιδιά μαθαίνουν με την κατασκευή γνώσεων με έναν πιο φυσικό και διαδραστικό τρόπο, που περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις. Έτσι λοιπόν το παιχνίδι συμβάλλει σε όλους τους τομείς ανάπτυξης των παιδιών. 

Τι είναι τα Sylvanian Families;

Tα Sylvanian Families είναι μια μοναδική στο είδος της και αξιολάτρευτη σειρά παιχνιδιών με ξεχωριστούς χαρακτήρες ζώων που ζουν, εργάζονται και παίζουν στην ειδυλλιακή γη της Sylvania.

Από τι αποτελούνται;

Ο μικρόκοσμος των Sylvanian Families αποτελείται από μοναδικά σπίτια, όμορφα μαγαζιά, διαφορετικές οικογένειες ζώων και άπειρα αξεσουάρ για να τα συνδυάσεις παίζοντας. Απόκτησε το πρώτο σου σπίτι ή κατάστημα. Μεταμόρφωσε το με φανταστικά έπιπλα και αξεσουάρ. Ζήσε εκπληκτικές περιπέτειες με την οικογένεια που κατοικεί ή δουλεύει σε αυτό. Φτιάξε μια ολόκληρη πόλη συνδέοντας σπίτια και καταστήματα μεταξύ τους.

Η Φιλοσοφία πίσω από τα Sylvanian Families;

Η σειρά αυτή είναι βασισμένη σε τρεις βασικές αρχές Φύση, Αγάπη και Οικογένεια. Επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες και τα βοηθούν να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και συναισθηματική νοημοσύνη με τη δύναμη της φαντασίας τους. Η Sylvania είναι ένα καταφύγιο όπου όλοι μπορούν να γίνουν μέλη της οικογένειας και αυτό επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν για τις προσωπικές σχέσεις, αλλά και να φέρονται με καλοσύνη στους άλλους.

Τα Sylvanian Families υπάρχουν διαθέσιμα σε πολλά καταστήματα παιχνιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Κατάλληλα για παιδιά από 3 ετών.

Πηγή
Russ, Sandra W., and Ethan D. Schafer. 2006. “Affect in Fantasy Play, Emotion in Memo- Pretend  Play, Coping, and Subjective Well-Being 103 ries, and Divergent Thinking.”
Singer, Dorothy G., and Jerome L. Singer. 1990. The House of Make-Believe: Children’s Play and the Developing Imagination. 

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Ψυχολογία ΒΑ

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044
mariafounda.com

Περισσότερα άρθρα