Παιχνίδι με τα δίδυμα: Ιδέες για τα βρέφη έως και την προσχολική ηλικία

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε ιδέες για το πώς να παίξετε με τα δίδυμα σας από βρέφη έως την προσχολική ηλικία. Μπορείτε επίσης να βρείτε συνοδευτικά βίντεο και να θυμάστε ότι οι ηλικίες είναι απλώς ένας οδηγός, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού σας και θα πρέπει να επιλέξετε δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για το στάδιο των παιδιών σας.

 

Το παιχνίδι αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ζωής των παιδιών. Από τη στιγμή της γέννησης και κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων, όπου τα μωρά αρχίζουν να κατανοούν τον κόσμο, να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και να μαθαίνουν να εκφράζονται, συνδεόμαστε με τα μωρά μας μέσα από τις αγκαλιές και τις στενές αλληλεπιδράσεις.

Παιχνίδι με δίδυμα 0-6 μηνών

  • Παιχνίδια πρόσωπο με πρόσωπο: μιλήστε, τραγουδήστε, πιάστε τα χεράκια του και χορέψτε έχοντας το στην αγκαλιά σας. Είναι σημαντικό να σας κοιτάζει, ώστε να παρατηρεί τις εκφράσεις του προσώπου σας, να νιώθει άνετα και να συνδέεται μαζί σας.
  • Παιχνίδια με το μωρό μπρούμυτα: είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό να ενισχύσει τους μύες του λαιμού και των ώμων του και να βελτιώσει τις κινητικές του δεξιότητες.

Παιχνίδι με δίδυμα 6-18 μηνών

Μεταξύ 6-12 μηνών τα μωρά σας θα αρχίσουν να παίζουν το ένα δίπλα στο άλλο. Σε αυτή την ηλικία απολαμβάνουν να παίζουν με κουτιά στοίβαξης, με παιχνίδια που κινούνται ή που παράγουν ήχους. Γιατί να μην φτιάξετε ένα τύμπανο από μια κατσαρόλα και ένα ξύλινο κουτάλι ή για πιο ήσυχη δραστηριότητα διαβάστε ένα βιβλίο μαζί και μην ξεχάσετε να μπείτε στον χαρακτήρα και να παρέχετε ηχητικά εφέ!

 

  • Παιχνίδια στο πάτωμα: είναι ένας ασφαλής τρόπος για παιχνίδι και το μωρό μπορεί να ανακαλύψει το περιβάλλον γύρω του.
  • Κου-κου τζα: ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ σας.
  • Κρύβουμε αντικείμενα: είναι ένα παιχνίδι που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση.
  • Παιχνίδια με καθρέφτη: κατανοεί καλύτερα τον εαυτό του.

Παιχνίδι με δίδυμα 18-24 μηνών

Μεταξύ 18 και 24 μηνών θα αρχίσει να αναπτύσσεται ο λόγος και η ομιλία του μωρού σας. Είναι πολύ βοηθητικά τα παραμύθια, η παρατήρηση και η περιγραφή των εικόνων. Απελευθερώστε τη δημιουργική σας πλευρά συμμετέχοντας σε κάποιες δραστηριότητες παιχνιδιού ρόλων – αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε τα μωρά σας να παίζουν μαζί! Ή τι θα λέγατε να έχετε μια μικρή συλλογή από τα αγαπημένα τους τραγούδια – τα περισσότερα παιδικά τραγούδια έχουν επίσης δράσεις!

Παιχνίδι με δίδυμα 2-3 ετών

Καθώς τα παιδιά σας γίνονται πιο ανεξάρτητα και μπορεί να περνούν χρόνο στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την ατομικότητά τους. Το ακατάστατο παιχνίδι (messy play) μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό σε αυτό το στάδιο, αλλά και η ζωγραφική ή παιχνίδια με κουζινικά, εργαλεία κλπ.

Παιχνίδι με δίδυμα 3+ ετών

Από την ηλικία των 3 ετών, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα παιδιά σας θέλουν να ασχοληθούν με τις δουλειές που κάνετε στο σπίτι, όπως η προετοιμασία του φαγητού ή το πλύσιμο του αυτοκινήτου. Εναλλακτικά, τι θα λέγατε για το ψήσιμο με τα παιδιά σας, υπάρχουν πολλά διαφορετικά έτοιμα μείγματα που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά!

Διαβάστε επίσης:

Χατζησάββα Εριφύλη

Λογοπαθολόγος

Ειδική Παιδαγωγός, MSc

Η Εριφύλη Χατζησάββα είναι Λογοπαθολόγος/Λογοθεραπεύτρια και Ειδική Παιδαγωγός, MSc. Η επαγγελματική της εμπειρία ξεκινάει από το 2015 παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικών θεραπειών και παράλληλης στήριξης σε παιδιά στο σχολικό πλαίσιο. Από το 2021 είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Παιδιατρικού Θεραπευτικού Κέντρου «ΛογοΠλανήτης». Στα πλαίσια της δια βίου επιμόρφωσης της έχει λάβει πλήθος εκπαιδεύσεων μεταξύ των οποίων: Intensive Interaction, Marte Meo, Feeding Therapy, TEACCH, PECS, MAKATON, More – Στόμα, Gravity, Palin ParentChild Interaction (PCI), Mini Kids.

Περισσότερα άρθρα