

Οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί αποτελούν μια οικογένεια ιών που συνήθως προκαλεί ασθένειες του τύπου του κοινού κρυολογήματος. Σχεδόν όλοι προσβαλλόμαστε σε κάποιο στάδιο της ζωής μας από τέτοιους ιούς. Οι ιώσεις αυτές έχουν συνήθως πολύ μικρή διάρκεια.
Ο νέος κορωνοϊός COVID-19 ανακαλύφθηκε το Δεκέμβριο του 2019 και μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όσο περισσότερο εξαπλώνεται, τόσο παρατηρούμε κάποιους ανθρώπους να νοσούν ελαφρά, κάποιους να νοσούν βαριά και κάποιους να πεθαίνουν.
Ένας από τους λόγους για τον οποίο ανησυχούν οι υγιειονομικοί υπεύθυνοι είναι διότι ο ιός είναι καινούριος, γεγονός που κάνει δύσκολη την πρόβλεψη του πώς και για πόσο θα συνεχίζει να επηρεάζει τους ανθρώπους. Οι ερευνητές και οι ιατροί συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα κάθε ημέρα για το νέο κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένου του πώς μεταδίδεται και εξαπλώνεται και κυρίως ποιος βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σύμφωνα με τους οργανισμούς επιδημιολογικής επιτήρησης (CDC, ECDC, ΕΟΔΥ), τα παιδιά δεν παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19.
Ωστόσο, μερικές κατηγορίες ανθρώπων όπως οι μεγαλύτεροι ενήλικες και οι άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως, στεφανιαία νόσο και λοιπά καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή πνευμονική ίνωση και ανοσοκατασταλμένοι συντρέχουν καίριο κίνδυνο από πιθανή νόσηση.
2. Μειώνουμε ή και διακόπτουμε τελείως τις κοινωνικές επαφές. Αυτό σημαίνει να μένουμε σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και να αποφεύγουμε τα δημόσια μέρη όπου είναι πιθανή η πολυκοσμία.
3. Κρατάμε τα παιδιά στο σπίτι εάν είναι άρρωστα.
4. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά να βήχουν και να φταρνίζονται σε χαρτομάντιλο το οποίο πρέπει να απορρίπτουν αμέσως σε κλειστό κάδο ή να βήχουν και να φταρνίζονται στον αγκώνα ή το μανίκι τους και ποτέ στα χέρια τους.
5. Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε το σπίτι μας με τα συνήθη καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε, κάνοντας καλό αερισμό των χώρων.
6. Πλένουμε τα λούτρινα/πάνινα παιχνίδια σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους με όσο το δυνατό πιο ζεστό νερό μπορούμε και τα στεγνώνουμε τελείως.
7. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας και διδάσκουμε και στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο.
8. Αποφεύγουμε τα ταξίδια
Εάν κάποιο άτομο της οικογένειάς μας προσβληθεί από τον ιό και νοσεί ήπια, συνήθως καλείται από τις υπηρεσίες υγείας να απομονωθεί στο σπίτι για 14 ημέρες και να ενημερώσει για πιθανή επιδείνωση της υγείας του.
2. Αποφυγή κοντινής επαφής με κατοικίδια των μελών της οικογένειας
3. Τηλεφωνική επικοινωνία με το γιατρό πριν την επίσκεψη στο ιατρείο του. Αυτό θα επιτρέψει στον γιατρό να οργανώσει την επίσκεψη ώστε να προστατευθεί ο ίδιος, το προσωπικό του και άλλοι άνθρωποι
4. Εφαρμογή μάσκας προσώπου για τους ασθενείς με COVID-19 και για τα μέλη της οικογένειάς του
5. Αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων στο σπίτι όπως πιάτων, ποτηριών, μαχαιροπήρουνων, πετσετών, κλινοσκεπασμάτων
6. Επιπρόσθετος καθαρισμός συχνά χρησιμοποιούμενων και πολυαγγιζόμενων επιφανειών μέσα στο σπίτι. Τέτοια αντικείμενα και επιφάνειες είναι τραπέζια, πόμολα, κρεμάστρες μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, tablets, κομοδίνα, όπως και οτιδήποτε μπορεί να έχει μολυνθεί με αίμα, σάλιο και άλλα βιολογικά υγρά
Καθώς το κράτος λαμβάνει όλο και πιο αυστηρά μέτρα για τη συγκράτηση του επιδημικού κύματος, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής των σχολικών μαθημάτων, τα παιδιά πρέπει να περνούν όλο και περισσότερες ώρες στο σπίτι. Εμείς ως γονείς θα πρέπει να προσπαθούμε όσο μπορούμε να διατηρούμε μια υποτυπώδη ρουτίνα για τα παιδιά διότι θα τους εμπνεύσει ασφάλεια και αισιοδοξία.
2. Δημιουργούμε χώρο και χρόνο για ενεργητικό παιχνίδι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Δίνουμε τουβλάκια, μπάλες, σχοινάκια, κουβαδάκια, κορίνες bowling και εφευρίσκουμε και νέα παιχνίδια με τα παιδιά μας. Τα μεγαλύτερα παιδιά τα ενθαρρύνουμε να φτιάξουν κάτι δικό τους για παράδειγμα ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής ή χορού για να τα κρατήσουμε σε κίνηση
3. Προσέχουμε το χρόνο οθόνης. Ωστόσο οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολλές δυνατότητες επικοινωνίας και παιχνιδιού με τους φίλους των παιδιών
Από την άλλη μεριά ο καταιγισμός ειδήσεων από τα ΜΜΕ και τα διαδικτυακά μέσα είναι επιβαρυντικός για την ψυχολογία των γονέων και εκφοβιστικός για τα παιδιά. Είναι λοιπόν απαραίτητο το φιλτράρισμα των πληροφοριών που θα δέχονται τα παιδιά, ανάλογα και με το αναπτυξιακό τους επίπεδο.
2. Τους δίνουμε τον έλεγχο με το να τους υπενθυμίζουμε τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν και πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στην καταπολέμηση της πανδημίας όπως με το να πλένουν τα χέρια τους, να βήχουν στο χαρτομάντιλο και να προσέχουν τον εαυτό τους για να παραμένουν υγιείς
3. Παρακολουθούμε για σημάδια ανησυχίας, καθώς πολλές φορές τα παιδιά δεν εκφράζουν με λόγια αυτό που τους συμβαίνει. Για το λόγο αυτό, μπορεί να είναι ευερέθιστα, αφηρημένα, υπερκινητικά, με προβλήματα ύπνου κλπ. Τα καθησυχάζουμε και εγκαθιστούμε υγιείς ρουτίνες
4. Προσπαθούμε να μην εκτίθενται σε βίαιες ή τρομακτικές εικόνες στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο και με τα μεγαλύτερα παιδιά συζητάμε κριτικά τις πληροφορίες, σχετικά με την πιθανότητα δημοσιογραφικών υπερβολών ή ψευδών ειδήσεων
5. Δεν δημιουργούμε στίγμα ή διαχωρισμό των ανθρώπων που νοσούν και παραμένουμε σωστά πρότυπα για τα παιδιά δείχνοντας ενσυναίσθηση στους γύρω μας
Πηγές:
-American Academy of Pediatrics
-CDC
Παιδίατρος, Κλινική Γενετίστρια, ΜD, PhD