3+1 Δραστηριότητες Κινητικής Εκτόνωσης: Εσείς θα τις δοκιμάσετε;

Η κινητική εκτόνωση των παιδιών είναι μια ανάγκη που χρειάζεται να πραγματοποιείται καθημερινά. Μέσα από παιχνίδια, αθλήματα και δραστηριότητες, αυτό γίνεται εφικτό και μάλιστα αποτελεί κι έναν τρόπο ευχάριστης εκπαίδευσης, αλλά και εναλλακτική πρόταση σε παιχνίδια που εμπεριέχουν οθόνες.

Παρακάτω σας προτείνουμε Δραστηριότητες Κινητικής Εκτόνωσης με αντικείμενα που ήδη έχετε στο σπίτι:

Δραστηριότητα Κινητικής Εκτόνωσης 1: Σούμο

 Ένα παλιό, αλλά αγαπημένο παιχνίδι. Παίζεται με δύο άτομα. Για τον κάθε παίκτη θα χρειαστείτε από μια μπλούζα όσο το δυνατόν μεγάλου μεγέθους, από ένα μαξιλάρι και από μία ζώνη.

 Ο κάθε παίκτης φοράει τη μπλούζα του και από μέσα βάζει ένα μαξιλάρι. Στη συνέχεια, δένει γύρω από τη μέση του την ζώνη του και είναι έτοιμος να “παλέψει”. Φροντίζουμε να ορίσουμε τον ασφαλή χώρο μέσα στον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί το παιχνίδι και τοποθετούμε τριγύρω μαξιλάρια και οτιδήποτε θα μπορεί να προστατεύσει ένα παιδί αν πέσει.

Οι δύο παίκτες είναι έτοιμοι για μάχη! 3,2,1 και ο αγώνας ξεκινάει! Ο κάθε παίκτης προσπαθεί να ρίξει κάτω τον αντίπαλό του, με τη βοήθεια του όγκου που του δίνει το μαξιλάρι του. Νικητής του κάθε γύρου είναι ο παίκτης που καταφέρνει να παραμείνει όρθιος μέχρι το τέλος.

Είναι ένα παιχνίδι που σίγουρα εκτονώνει κινητικά τους παίκτες. Χρειάζεται ωστόσο επίβλεψη και να έχει εξασφαλισθεί η ασφάλεια του περιβάλλοντα χώρου.

Δραστηριότητα Κινητικής Εκτόνωσης 2: Ο αγώνας των τριών ποδιών

Το παιχνίδι αυτό παίζεται από δύο παίκτες ή ομάδες των δύο παικτών. Η κάθε ομάδα θα χρειαστεί από ένα καλσόν, μια μικρή μπαλίτσα και ίσο αριθμό διαφόρων αντικειμένων σε μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο της μπαλίτσας

Κάθε ομάδα στήνει μερικά αντικείμενα σε ευθεία και στέκεται στην αρχή αυτής της ευθείας. Τα δύο παιδιά ανά ομάδα, δένουν μεταξύ τους, γύρω από τη μέση τους το ένα παντζάκι του καλσόν, αφού πρώτα έχουν τοποθετήσει στην άκρη του άλλου, από την εσωτερική μεριά, την μπαλίτσα. Έτσι η κάθε ομάδα έχει “δεμένα” τα μέλη της μεταξύ τους και αυτά πρέπει να συνεργαστούν, ώστε το “τρίτο πόδι” της ομάδας που είναι το καλσόν με τη μπάλα μέσα του, να καταφέρει να ρίξει όλα τα αντικείμενα που θα βρεθούν στη διαδρομή της ομάδας. Νικητήρια είναι η ομάδα που θα καταφέρει να ρίξει πρώτη όλα τα εμπόδια που θα βρεθούν στη διαδρομή της.

Η παραπάνω δραστηριότητα, πέραν της κοινωνικής εκτόνωσης, είναι και ένας βιωματικός τρόπος να διδαχθούν τα παιδιά την αξία της συνεργασίας και της ομαδικότητας.

Δραστηριότητα Κινητικής Εκτόνωσης 3: Αγώνες δρόμου με σάκους

Ένα ακόμη κλασσικό παιχνίδι, που προσφέρει αρκετή εκτόνωση και γέλιο. Τα μόνα που χρειάζονται είναι από μια μαξιλαροθήκη για τον κάθε παίκτη  κι ένα κομμάτι χαρτοταινία.

Διαβάστε επίσης

Κολλάμε την χαρτοταινία στο πάτωμα, στο σημείο που θέλουμε να σημάνουμε τον τερματισμό. Ο κάθε παίκτης μπαίνει με τα πόδια μέσα στη μαξιλαροθήκη του και ο αγώνας ξεκινά! Οι παίκτες προσπαθούν να φτάσουν χοροπηδώντας με τη μαξιλαροθήκη τους, προς τον τερματισμό. Νικητής είναι ο παίκτης που θα τερματίσει πρώτος.

Το παιχνίδι αυτό υπόσχεται τόσο κινητική εκτόνωση, όσο και αρκετό γέλιο!

Δραστηριότητα Κινητικής Εκτόνωσης 4: Το μπόουλινγκ... αλλιώς!

Το παιχνίδι αυτό συνδυάζει τη λογική του μπόουλινγκ με την κίνηση του χούλα χουπ. Μπορεί να παιχτεί από ένα παιδί ή και περισσότερα, με τη μορφή διαγωνισμού. Για τον κάθε παίκτη χρειάζεται ένα καλσόν, ένα μπαλάκι του τένις ή εναλλακτικά ένα μήλο και έξι πλαστικά η χάρτινα ποτηράκια.

Μέσα στο ένα ποδαράκι του καλσόν, βάζουμε το  μπαλάκι ή το μήλο για βάρος και το δένουμε γύρω από τη μέση του παιδιού, με το ποδαράκι που έχει μέσα το βάρος, να κρέμεται. Στη συνέχεια τοποθετούμε γύρω από το κάθε παιδί έξι ποτηράκια. Ο κάθε παίκτης, χωρίς να μετκινηθεί από τη θέση του, προσπαθεί να ρίξει τα ποτηράκια με το βάρος που υπάρχει μέσα στο καλσόν, κουνώντας τους γοφούς του γύρω γύρω.

Για έναν παίκτη, προτείνεται να δίνεται συγκεκριμένος χρόνος, ώστε να ρίξει όλα τα ποτηράκια. Η μουσική θα ήταν μια ευχάριστη προσθήκη στο παιχνίδι αυτό.

Διαβάστε επίσης

Τα κινητικά παιχνίδια συνήθως τραβούν έντονα το ενδιαφέρον των παιδιών και αποτελούν μια πολύ ευχάριστη ευκαιρία για εκτόνωση, η οποία είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Η συμμετοχή σας σε αυτά θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για σύνδεση με το παιδί, αλλά και αρκετό γέλιο.

Κομνηνού Γεωργία

Καθηγήτρια αγγλικών- Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

e-mail: tzokomninou@gmail.com

τηλ: 6972019725

Η Γεωργία Κομνηνού είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου και συνεχή επιμόρφωση στους τομείς της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης. Έχει εργασθεί ως καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κι έχει πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία αγγλικών σε παιδιά τυπικής και μη, ανάπτυξης. Επιπλέον, εργάζεται στον τομέα της Ειδικής Αγωγής σε ατομικά και ομαδικά πλαίσια. Οραματίζεται να συνδυάσει την Εκπαιδευτική Ρομποτική με την Ειδική Αγωγή, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον και την αγάπη της για την ξενόγλωσση διδασκαλία.

Περισσότερα άρθρα