Διακοπές με τα παιδιά; Μάθε τι δεν πρέπει να ξεχάσεις στο σπίτι

Το ερώτημα «Τι να πάρω μαζί μας στις διακοπές με τα παιδιά» βασανίζει πολλούς γονείς καθώς προετοιμάζουν την βαλίτσα των διακοπών. Προκειμένου να μην καταλήξετε να πάρετε μια βαλίτσα γεμάτη με αντικείμενα. Συνήθως, με πράγματα που τελικά δεν θα σας χρειαστούν και να απολαύσετε τις διακοπές σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Προετοιμάστε τα παιδιά για το ταξίδι & τις διακοπές

Είναι σημαντικό τις τελευταίες μέρες πριν τις διακοπές να προετοιμάσετε τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία. Για το ταξίδι, για την περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης ή του πλοίου. Με φωτογραφίες με το μέρος που θα πάτε, χάρτη με το που βρίσκεται αυτό το μέρος και να τους εξηγήσετε τι θα δείτε εκεί.

Αφήστε στα παιδιά το περιθώριο επιλογής

Καθώς προετοιμάζετε την βαλίτσα με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα, δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να επιλέξουν τα παιχνίδια που θα πάρουν. Προσοχή όμως! Τονίστε ότι μπορούν να πάρουν έναν συγκεκριμένο αριθμό παιχνιδιών.

 

Επίσης, μπορούν να επιλέξουν 3-4 παραμύθια που θα τους συντροφεύουν στις διακοπές και την τσάντα που θα περιέχει τα παιχνίδια. Αυτό το μικρό περιθώριο επιλογών κάνει τα παιδιά να νιώθουν συμμέτοχοι στην οργάνωση του ταξιδιού. Τα βοηθά να διαλέγουν και να παίρνουν αποφάσεις.

 

Επιπλέον, θα πρέπει να συμπεριλάβετε στα πράγματά τους, πλαστελίνη, ψαλίδι, μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρους. Τέλος, καλό θα ήταν η συγκεκριμένη τσάντα να έχει το μέγεθος μιας τσάντας νηπιαγωγείου, ώστε να μπορούν τα ίδια τα παιδιά να τη κουβαλήσουν. Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να μάθουν να είναι κύριοι των πραγμάτων τους.

Διαβάστε επίσης:

Για τα μικρότερα παιδιά

Για τα πιο μικρά παιδιά και τα βρέφη είναι καλό να πάρετε τα παιχνίδια με τα οποία παίζουν περισσότερο και αντικείμενα με τα οποία είναι δεμένα. Ειδικά αν αυτή τη περίοδο βιώνετε ένα άλμα ανάπτυξης, τότε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν αντικείμενα που το παιδί σας δεν τα αποχωρίζεται ποτέ. Αυτά τα αντικείμενα δίνουν στα παιδιά το αίσθημα ασφάλειας, που έχουν τόσο ανάγκη αυτή τη μεταβατική για εκείνα περίοδο.

Marcus & Marcus Amusemat, Δίσκος Φαγητού Διασκέδασης Μωρών, Σουπλά Δραστηριοτήτων Σιλικόνης, FDA 6m+
Marcus & Marcus Amusemat: Δίσκος Φαγητού Διασκέδασης Μωρών, Σουπλά Δραστηριοτήτων Σιλικόνης, FDA, 6m+

Το περιεχόμενο της βαλίτσας

Αναφορικά με τα υπόλοιπα πράγματα που πρέπει να περιέχει η βαλίτσα, θα πρέπει να περιέχει σε ξεχωριστό τσαντάκι τα «κουβαδάκια», τα μαγιό των παιδιών και μια σακούλα για τα βρεγμένα. Σχετικά με τα ρούχα εξαρτάται και από την διάρκεια των διακοπών. Επίσης, θα πρέπει να πρέπει να έχετε 2 μπλούζες για κάθε μέρα και κάποια πρόχειρα μπλουζάκια για την παραλία. Όσον αφορά τα παπούτσια, θα πρέπει να έχετε ένα σετ για την παραλία και ένα σετ για τις υπόλοιπες ώρες της μέρας. Τέλος, θα πρέπει να φροντίσετε να πάρετε όλα εκείνα τα αντικείμενα που το παιδί χρησιμοποιεί καθημερινά, όπως μπιμπερό, πιπίλα, πάνες κτλ.

Αναφορικά με το φαρμακείο στις διακοπές

Το φαρμακείο που θα έχετε μαζί σας στις διακοπές θα πρέπει να περιέχει το βιβλιάριο του παιδιού. Αντιπυρετικά φάρμακα, ορούς, αντιαλλεργική κρέμα για τα τσιμπήματα των κουνουπιών, αντιβιοτική κρέμα σε περίπτωση εμφάνισης δερματικών μολύνσεων και αντισηπτικό διάλυμα. Επίσης, βαμβάκι, επιδέσμους, γάζες, εντομοαπωθητικά και ένα θερμόμετρο. Αν το παιδί σας ακολουθεί κάποια ειδική αγωγή, όπως για το άσθμα τότε θα πρέπει να την πάρετε μαζί σας.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τον εξοπλισμό του φαρμακείου.

Hansaplast Junior Kit Παιδικό Σετ Περιποίησης Πληγών με Spray, Κρέμα Επούπωσης & 20 Επιθέματα
Hansaplast Junior Kit Παιδικό Σετ Περιποίησης Πληγών με Spray, Κρέμα Επούπωσης & 20 Επιθέματα

Διαβάστε επίσης

Μην ξεχνάτε ότι για να περάσετε καλά στις διακοπές δεν χρειάζεται να πάρετε πολλά πράγματα μαζί σας, αλλά μόνο τα απαραίτητα. Επίσης, κατά τη διάρκεια των διακοπών δίνετε στο παιδί μικρές επιλογές για τις δραστηριότητες, όσο είναι εφικτό (μέχρι 2) όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Οι επιλογές δίνουν στα παιδιά αυτοπεποίθηση και τους δημιουργούν το αίσθημα του ανήκειν.

Διακοπές σε φιλικό σπίτι

Εάν φιλοξενηθείτε στις διακοπές σε φιλικό σπίτι, ενημερώστε εκ των προτέρων για τις συνήθειες που ακολουθείτε στην διατροφή. Αλλά και γενικότερα, φροντίστε να διασφαλίσετε μέρος της ρουτίνας σας και στις διακοπές.  Ο λόγος είναι ότι το πρόγραμμα και η ρουτίνα κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια. 

Τέλος, φροντίστε να απολαύσετε τις στιγμές σαν οικογένεια και την ομορφιά του τόπου που θα επισκεφθείτε, μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές. Οι διακοπές είναι μια ευκαιρία για σύνδεση μεταξύ των μελών της οικογένειας. Ας την εκμεταλλευτούμε…

Πάτησε τώρα εδώ και βρες όλα τα παιχνίδια παραλίας που χρειάζεσαι για να κάνεις τις οικογενειακές διακοπές αξέχαστες!

Ελίνα Μαυροπούλου

Νηπιαγωγός

elisvasimav@gmail.com

Instagram: thekids.society

Η Μαυροπούλου Ελίνα είναι νηπιαγωγός, αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2019. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Π.Μ.Σ «Επιστήμες της Αγωγής & της Δια Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση & Ηγεσία» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παράλληλα συνεχίζει να επιμορφώνεται σε θέματα που άπτονται της παιδαγωγικής επιστήμης και επικοινωνεί την αγάπη της για τα παιδιά και για το επάγγελμα της μέσω του προφίλ της στο Instagram.

Περισσότερα άρθρα