7+1 Δραστηριότητες στο σπίτι με ποτηράκια & μπαλόνια

Γονείς, εκπαιδευτικοί και φροντιστές παιδιών, καθημερινά αναζητούμε νέους τρόπους απασχόλησης των παιδιών μας στο σπίτι, ώστε εκείνα να ψυχαγωγούνται και παράλληλα να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, να ξετυλίγουν τη φαντασία τους και να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας απλά, καθημερινά υλικά, και με αρκετή φαντασία και διάθεση, μπορούμε να περάσουμε δημιουργικό κι ευχάριστο χρόνο με τους μικρούς μας φίλους.

Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι πλαστικά ή χάρτινα ποτηράκια και μπαλόνια! Και το παιχνίδι αρχίζει!

Προτάσεις για δραστηριότητες:

1. Ποτήρι -Ταρζάν

Το παιχνίδι αυτό μπορεί να παιχτεί από όσους παίχτες θέλουμε. Τα μόνα που χρειαζόμαστε είναι ένα ποτηράκι, ένα μπαλόνι, έναν μακρύ σπάγκο για κάθε παίκτη και λίγη φαντασία.

Πώς παίζεται:

Αρχικά, ανοίγουμε μία τρύπα στον πάτο του ποτηριού και περνάμε από μέσα τον σπάγκο.

Στη συνέχεια, δένουμε τον σπάγκο σε δύο ψηλά σημεία από τις άκρες του με το ποτήρι να κρέμεται στην μία άκρη.

Το ποτήρι – Ταρζάν είναι έτοιμο να περάσει απέναντι, ενώ «κρατιέται» από το σχοινί.

Για να σπρώξουμε το ποτήρι – Ταρζάν χρειάζεται να φουσκώσουμε ένα μπαλόνι και να αφήσουμε την άκρη του, στοχεύοντας πάνω σε αυτό, ώστε να το κινήσει ο αέρας που βγαίνει από το μπαλόνι.

Το παιχνίδι λήγει με τον “Ταρζάν” να έχει φτάσει απέναντι.

Εναλλακτικά, στη θέση του μπαλονιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νεροπίστολο. Τα παιδιά θα το λατρέψουν και το πιο πιθανό είναι το παιχνίδι να συνεχιστεί με μπουγέλο και πολλά γέλια.

Για το παιχνίδι αυτό, χρειάζεται ανοιχτός χώρος και ιδανικά υπαίθριος, ώστε τα παιδιά να το απολαύσουν περισσότερο. Εξασκεί  δεξιότητες συγκέντρωσης και συντονισμού, ταχύτητα, οπτικο-κινητικό συντονισμό, λεπτή και αδρή κινητικότητα και φαντασία.

2. Ποτήρια στο διάστημα

Αυτό το παιχνίδι μπορούμε να το παίξουμε μαζί με το παιδί μας, με περισσότερα παιδία ή και όλη την οικογένεια. Ο κάθε παίκτης χρειάζεται να έχει από ένα μπαλόνι κι ένα ποτηράκι.

Πώς παίζεται:

Όλοι οι παίκτες πρέπει να φουσκώσουμε το μπαλόνι μας, όσο περισσότερο γίνεται. Κρατώντας την άκρη του μπαλονιού, προς τα πάνω, τοποθετούμε το ποτηράκι ανάποδα, ακριβώς πάνω από το στόμιο του μπαλονιού. 3,2,1…. και… εκτόξευση!  Αφήνουμε όλοι το στόμιο του μπαλονιού μας, κρατώντας το σταθερό, ώστε με τον αέρα που βγάζει να ωθήσει το ποτηράκι-πύραυλο προς τα πάνω.

Νικητής είναι αυτός που θα εκτοξεύσει τον πύραυλό του πιο ψηλά.

Μια ωραία ιδέα είναι να ξεκινήσουμε, λέγοντας μια ιστορία, ότι ετοιμαζόμαστε να ταξιδέψουμε στο διάστημα με τον πύραυλό μας ή οτιδήποτε σχετικό, ώστε να ενεργοποιήσουμε την φαντασία των παιδιών. Παράλληλα, τα παιδιά ψυχαγωγούνται και εξασκούν δεξιότητες όπως οπτικο-κινητικό συντονισμό, συγκέντρωση και περιέχει στοματοπροσωπικές ασκήσεις.

Διαβάστε επίσης

3. Ποτηρό - Σκοποβολή

Για το παιχνίδι αυτό χρειαζόμαστε ένα ποτηράκι, ένα μπαλόνι, ψαλίδι, κολλητική ταινία, ένα μικρό, ελαφρύ μπαλάκι και μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια.

Πώς παίζεται:

Αρχικά, δένουμε κόμπο στο στόμιο του μπαλονιού, χωρίς να το φουσκώσουμε και το κόβουμε στη μέση με ένα ψαλίδι.

Έπειτα, κόβουμε με το ψαλίδι τον πάτο του ποτηριού. Χρησιμοποιούμε το κομμάτι του μπαλονιού με τον κόμπο για να το προσαρμόσουμε στο ποτήρι, στο σημείο όπου αφαιρέσαμε τον πάτο και το κολλάμε σε αυτό με κολλητική ταινία τριγύρω. Το μπαλόνι πρέπει να είναι τεντωμένο και ο κόμπος του, στο κέντρο του κενού πάτου.

Σε μια επιφάνεια, βάζουμε στην σειρά τα μπουκάλια. Βάζουμε το μπαλάκι μέσα στο ποτήρι, τραβάμε τον κόμπο του μπαλονιού και τον αφήνουμε, ώστε να εκτοξεύσει το μπαλάκι. Στοχεύουμε προς τα μπουκάλια.

Το παιχνίδι τελειώνει όταν ρίξουμε όλα τα μπουκάλια με το μπαλάκι, εκτοξεύοντάς το. Μπορούμε να παίξουμε μαζί με το παιδί μας, το ίδιο το παιδί μόνο του ή και περισσότερα παιδάκια μαζί. Είναι αρκετά διασκεδαστικό κι εξασκεί την ευρηματικότητα, τον στόχο, την λεπτή κινητικότητα, τον οπτικο-κινητικό συντονισμό και την συγκέντρωση.

4. Μπαλονο - πυραμίδα

Αυτό το παιχνίδι παίζεται με δύο ή και περισσότερους παίκτες. Με ένα μπαλόνι και πέντε ποτηράκια για τον κάθε παίκτη, μπορούμε να φτιάξουμε μια μπαλονο-πυραμίδα.

Πώς παίζεται:

Αρχικά, ο κάθε παίκτης τοποθετεί τα ποτηράκια του όρθια, μπροστά του.

Μετρώντας μέχρι το τρία, όλοι οι παίκτες ξεκινούν ταυτόχρονα να φουσκώνουν το μπαλόνι τους μέσα σε ένα ποτήρι, μέχρι το σημείο που αυτό χωράει στα τοιχώματα του ποτηριού. Κρατώντας το μπαλόνι στο στόμα τους, χωρίς να το αφήσουν να ξεφουσκώσει, προσπαθούν να σηκώσουν το ποτήρι και να το μεταφέρουν λίγο παραδίπλα, στο σημείο όπου θα χτίσουν την πυραμίδα τους. Όταν το τοποθετήσουν στο επιθυμητό σημείο, αφήνουν το μπαλόνι να ξεφουσκώσει και επιστρέφουν στο σημείο που έχουν τα υπόλοιπα ποτήρια τους.

Ακολουθούν την ίδια διαδικασία, τοποθετώντας τρία ποτήρια, το ένα δίπλα στο άλλο. Στη συνέχεια βάζουν από πάνω από αυτά άλλα δύο και τέλος ένα στην κορυφή της πυραμίδας.

Ο παίκτης που θα χτίσει πρώτος την πυραμίδα του με αυτόν τον τρόπο είναι ο νικητής.

Είναι ένα παιχνίδι ευρηματικό κι ευχάριστο κι εξασκεί δεξιότητες συγκέντρωσης και συντονισμού, ταχύτητα, οπτικο-κινητικό συντονισμό, ακρίβεια, λεπτή και αδρή κινητικότητα και περιέχει στοματοπροσωπικές ασκήσεις.

5. Ποτηράκια σε αγώνα

Ένα εύκολο και διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορεί το παιδί να παίξει μαζί μας ή με κάποιο άλλο παιδάκι, είναι τα «ποτηράκια σε αγώνα», ακολουθώντας τα εξής βήματα:

 • Τοποθετούμε τρία ποτηράκια (ή ποτηράκια μονού αριθμού) στη μέση ενός τραπεζιού.
 • Οι δύο παίκτες στέκονται σε δύο απέναντι πλευρές του τραπεζιού, κρατώντας από ένα μπαλόνι.
 • Και οι δύο παίκτες φουσκώνουν το μπαλόνι τους, κρατώντας το από την άκρη του, ώστε να μην ξεφουσκώνει.
 • 3,2,1 και…. ο αγώνας ξεκινάει!
 • Οι δύο παίκτες αφήνουν την άκρη του μπαλονιού, ώστε να απελευθερώνεται ο αέρας που έχει μέσα, προσπαθώντας έτσι, να φυσήξουν τα ποτήρια προς την μεριά του συμπαίκτη τους.
 • Ο παίκτης που θα φτάσει τα περισσότερα ποτήρια στον απέναντι, μέχρι να ξεφουσκώσουν τα μπαλόνια, είναι ο νικητής!

Εναλλακτικά, αυτό το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί χωρίς μπαλόνι, και το παιδί να φυσάει τα ποτηράκια με το στόμα του ή με καλαμάκι, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό δυσκολίας και δουλεύοντας στοματοπροσωπικές ασκήσεις.

Είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και τα παιδιά θα το απολαύσουν, ενώ ταυτόχρονα θα εξασκηθούν σε δεξιότητες συγκέντρωσης και συντονισμού, στόχο, ταχύτητα, αλλά και θα εξοικειωθούν με την ιδέα ότι θα κερδίσουν και θα χάσουν και είναι εντάξει να συμβαίνουν και τα δύο.

Διαβάστε επίσης

6. Γκρεμίζοντας το τείχος

Σε αυτό το παιχνίδι, το παιδί μπορεί να παίξει μόνο του, με μόνη ανάγκη για την παρουσία μας, να του το εξηγήσουμε ή να πάρουμε τον  ρόλο του παρατηρητή – κριτή, προαιρετικά.

Πώς παίζεται:

 • Καλούμε το παιδί να τοποθετήσει ποτηράκια στη σειρά σε μία ακριανή πλευρά του τραπεζίου.
 • Δίνουμε στο παιδί ένα μπαλόνι και το προτρέπουμε να το φουσκώσει το ίδιο. Αφού το φουσκώσει, χρειάζεται να το κρατήσει από την άκρη του, συγκρατώντας έτσι τον αέρα στο εσωτερικό του μπαλονιού.
 • Το παιδί αφήνει την άκρη του μπαλονιού, σημαδεύοντας προς το τείχος από τα ποτήρια, προσπαθώντας να τα ρίξει όλα, πριν ξεφουσκώσει τελείως το μπαλόνι.

Εναλλακτικά, αυτό το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί χωρίς μπαλόνι, και το παιδί να φυσάει τα ποτηράκια με το στόμα του ή με καλαμάκι, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό δυσκολίας και δουλεύοντας στοματοπροσωπικές ασκήσεις.

Γρήγορο, εύκολο και με απλά υλικά, μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να απασχοληθεί ευχάριστα, βοηθώντας το μάλιστα να αντιληφθεί ότι υπάρχουν τρόποι να παίξει και να περάσει όμορφα και από μόνο του. Επίσης θα εξασκηθεί σε δεξιότητες συγκέντρωσης και συντονισμού, στον στόχο και στην ταχύτητα.

7. Ρίξε τον πύργο

Για το παιχνίδι αυτό, χρειαζόμαστε δεκαπέντε ποτηράκια κι ένα μπαλόνι. Είναι ένα ατομικό παιχνίδι, ωστόσο μπορεί το παιδί να χρειαστεί βοήθεια στο στήσιμό του, ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας που διαθέτει.

Πώς παίζεται:

 • Χτίζουμε έναν πύργο τοποθετώντας τα ποτηράκια πάνω σε μια σταθερή επιφάνεια. Ξεκινάμε βάζοντας πέντε ποτηράκια στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο. Συνεχίζουμε τοποθετώντας πάνω από αυτά άλλα τέσσερα ποτηράκια. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, τοποθετώντας από πάνω άλλα τρία, στη συνέχεια δύο και τέλος ένα στην κορυφή.
 • Δίνουμε στο παιδί ένα μπαλόνι και το προτρέπουμε να το φουσκώσει το ίδιο. Αφού το φουσκώσει, χρειάζεται να το κρατήσει από την άκρη του, συγκρατώντας έτσι τον αέρα στο εσωτερικό του μπαλονιού.
 • Το παιδί αφήνει ελεύθερο το μπαλόνι και προσπαθεί να αποδομήσει τον πύργο, πιέζοντας τα ποτηράκια προς τα κάτω, ώστε το ένα να μπαίνει μέσα στο άλλο, πριν ξεφουσκώσει τελείως το μπαλόνι.

Εναλλακτικά, αυτό το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και από δύο ή περισσότερους παίχτες και ο νικητής να είναι αυτός που θα ολοκληρώσει την διαδικασία πρώτος και μέχρι να ξεφουσκώσει το μπαλόνι.

Ένα παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί αρκετές φορές κι ευχάριστα. Εξασκεί  δεξιότητες συγκέντρωσης και συντονισμού, ταχύτητα, οπτικο-κινητικό συντονισμό και λεπτή κινητικότητα.

8. Το πήρε ο αέρας

Για την δραστηριότητα αυτήν χρειαζόμαστε ένα ποτηράκι, ένα μπαλόνι και χαρτοταινία.

Πώς παίζεται:

 • Σε συνεργασία με το παιδί, δημιουργούμε μια διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσει το ποτηράκι, κολλώντας στο πάτωμα την χαρτοταινία, αντίστοιχα.
 • Δίνουμε στο παιδί ένα μπαλόνι και το προτρέπουμε να το φουσκώσει το ίδιο. Αφού το φουσκώσει, χρειάζεται να το κρατήσει από την άκρη του, συγκρατώντας έτσι τον αέρα στο εσωτερικό του μπαλονιού.
 • Το παιδί αφήνει την άκρη του μπαλονιού, σημαδεύοντας προς το ποτηράκι, ώστε να το ωθήσει να ακολουθήσει την διαδρομή που δείχνει η χαρτοταινία, με τον αέρα που βγάζει το μπαλόνι, μέχρι να φτάσει στο τέλος της διαδρομής.

Εναλλακτικά, αυτό το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και από δύο ή περισσότερους παίχτες όπου ο καθένας θα έχει το δικό του ποτήρι και αντίστοιχα την δική του πίστα διαδρομής. Νικητής θα είναι αυτός που θα τερματίσει πρώτος.

Άλλη μία παραλλαγή που προτείνεται είναι αντί για μπαλόνι, το παιδί να φυσάει το ποτηράκι με καλαμάκι, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό δυσκολίας και δουλεύοντας στοματοπροσωπικές ασκήσεις.

Είναι αρκετά διασκεδαστικό, είτε για ένα παιδί, είτε με τη μορφή αγώνα για περισσότερα παιδιά είτε για να εμάς τους ίδιους που θέλουμε να περάσουμε ευχάριστο χρόνο με τα παιδιά μας. Παράλληλα το παιδί εξασκείται σε δεξιότητες συγκέντρωσης και συντονισμού, στον στόχο και στην ταχύτητα.

Ελπίζουμε να απολαύσετε παιχνίδι μικροί και μεγάλοί! Καλή διασκέδαση!

Κομνηνού Γεωργία

Μηχανικός Αυτοματισμού- Καθηγήτρια αγγλικών- Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

e-mail: tzokomninou@gmail.com

τηλ: 6972019725

Η Γεωργία Κομνηνού είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου και συνεχή επιμόρφωση στους τομείς της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης. Έχει εργασθεί ως καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κι έχει πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία αγγλικών σε παιδιά τυπικής και μη, ανάπτυξης. Επιπλέον, εργάζεται στον τομέα της Ειδικής Αγωγής σε ατομικά και ομαδικά πλαίσια. Οραματίζεται να συνδυάσει την Εκπαιδευτική Ρομποτική με την Ειδική Αγωγή, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον και την αγάπη της για την ξενόγλωσση διδασκαλία.

Περισσότερα άρθρα