λεπτή κινητικότητα

3+1 Δραστηριότητες για να ενισχυθεί η λεπτή κινητικότητα των παιδιών

Η λεπτή κινητικότητα, είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται υπομονή και συγκέντρωση. Πολλές από τις δραστηριότητες που την ενισχύουν, βελτιώνουν ταυτόχρονα και τον οπτικοκινητικό συντονισμό. Η ενίσχυση της μέσω δραστηριοτήτων λοιπόν, δείχνει να έχει πολλαπλά οφέλη. Μερικές απλές κι ευχάριστες δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι οι εξής:

1. Κουμπάκια

Για την δραστηριότητα αυτή θα χρειαστείτε μεγάλα κουμπιά, που η χρησιμότητα τους είναι για εκπαιδευτικά παιχνίδια, για τα πιο μικρά παιδάκια ή κανονικά κουμπιά για τα λίγο πιο μεγάλα, και ένα κορδόνι ή κλωστή αντίστοιχα. Δέστε έναν κόμπο στο τελείωμα του κορδονιού ή της κλωστής και προσκαλέστε το παιδί να περάσει σε αυτά, τα κουμπιά. Το παιδί θα χρειαστεί να συγκεντρωθεί και να διατηρήσει την προσοχή του, ενώ παράλληλα θα εξασκείται στον οπτικοκινητικό συντονισμό και θα δουλέψει πάνω στην δεξιότητα της λεπτής κινητικότητας, ώστε να καταφέρει να πιάσει το κορδόνι στο σωστό σημείο και να το περάσει από τις τρύπες που έχει το κάθε κουμπί.

2. Σουβλάκια δημητριακών

Για την δραστηριότητα αυτή θα χρειαστείτε ένα κομμάτι πλαστελίνη, μερικά ξύλινα σουβλάκια και δημητριακά σε σχήμα κρίκου. Φτιάξτε μια σταθερή βάση από την πλαστελίνη και στηρίξτε πάνω της τα σουβλάκια. Δώστε στο παιδί μερικά δημητριακά και προσκαλέστε το να τα περάσει μέσα στα σουβλάκια. Επιτηρήστε το, βοηθήστε το σε περίπτωση που χρειαστεί και επιβραβεύστε το για την προσπάθεια του.

3. Παιχνίδι με όσπρια

Θα χρειαστείτε τουλάχιστον δυο ειδών όσπρια. ( όσο περισσότερα είδη οσπρίων χρησιμοποιήσετε, τόσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας.) Όσα είδη οσπρίων χρησιμοποιείτε, τόσα δοχεία θα χρειαστείτε. Σε ένα ταψάκι, αναμείξτε τα όσπρια και ζητήστε από το παιδί να τα διαχωρίσει, βάζοντας το κάθε είδος οσπρίων σε άλλο δοχείο. Πείτε του ότι χρειάζεται να απαιτεί προσοχή και υπομονή. Στο τέλος επιβραβεύστε και ευχαριστήστε το για την βοήθειά του.

Διαβάστε επίσης

4. Ψάρεμα

Για το παιχνίδι αυτό χρειάζεστε ένα δοχείο ( ταψί, λεκάνη, πυρέξ), μερικά λαστιχάκια μαλλιών στο πιο μικρό μέγεθος και τόσα καλαμάκια όσα και τα παιδιά που θα συμμετέχουν.

Γεμίστε το δοχείο με νερό και ρίξτε μέσα τα λαστιχάκια. Προσκαλέστε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα καλαμάκια ως καλάμια ψαρέματος και να ψαρέψουν τα λαστιχάκια από το νερό. Ο παίκτης που θα ψαρέψει τα περισσότερα κερδίζει.

Τα παιδιά που θα παίξουν θα χρειαστεί να εξασκήσουν τη λεπτή τους κινητικότητα, ώστε  να καταφέρουν να περάσουν το καλαμάκι μέσα από κάθε λαστιχάκι και να το βγάλουν από το νερό.

Διαβάστε επίσης

Η λεπτή κινητικότητα είναι σημαντικό να εξασκείται με διάφορους τρόπους και σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Τα παιχνίδια είναι σίγουρα ένας από τους πιο ευχάριστους και στοχευμένους τρόπους γι’ αυτό, καθώς μέσω αυτών, τα παιδιά περνούν το χρόνο τους ευχάριστα, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται.

Κομνηνού Γεωργία

Καθηγήτρια αγγλικών- Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

e-mail: tzokomninou@gmail.com

τηλ: 6972019725

Η Γεωργία Κομνηνού είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου και συνεχή επιμόρφωση στους τομείς της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης. Έχει εργασθεί ως καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κι έχει πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία αγγλικών σε παιδιά τυπικής και μη, ανάπτυξης. Επιπλέον, εργάζεται στον τομέα της Ειδικής Αγωγής σε ατομικά και ομαδικά πλαίσια. Οραματίζεται να συνδυάσει την Εκπαιδευτική Ρομποτική με την Ειδική Αγωγή, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον και την αγάπη της για την ξενόγλωσση διδασκαλία.

Περισσότερα άρθρα