3+1 Δραστηριότητες ανάπτυξης της Αδρής Κινητικότητας

Πολύ συχνά, μπορεί να έχουμε τη διάθεση να παίξουμε με τα παιδιά μας μέσα στο σπίτι. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με το παιδί και να το ενισχύσουμε να αναπτύξει τις δεξιότητές του. Υπάρχουν, ωστόσο, φορές που ίσως νιώθουμε ότι στερεύουμε από ιδέες. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές ιδέες για δραστηριότητες που τα παιδιά θα απολαύσουν και παράλληλα θα εξασκήσουν την ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας τους.

1. Αυτοσχέδιο μίνι γκολφ

Για την δραστηριότητα αυτή θα χρειαστείτε ένα χάρτινο κουτί, χρώματα, ψαλίδι, μερικά μπαλάκια σε μέγεθος αντίστοιχο με αυτά του πινκ πονκ και για μπαστούνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκούπα ή οτιδήποτε άλλο έχετε που να έχει αντίστοιχο σχήμα. 

Δώστε στο παιδί το ψαλίδι, υπό επίβλεψη, και ζητήστε του με αυτό να δημιουργήσει τέσσερα μικρά ανοίγματα, ώστε να χωράνε να περάσουν τα μπαλάκια από μέσα. Στη συνέχεια, προσκαλέστε το να βάψει το κάθε άνοιγμα από αυτά, περιμετρικά, με διαφορετικά χρώματα, της επιλογής του. Με την σκούπα ή ότι έχετε επιλέξει για μπαστούνι, το παιδί προσπαθεί να σπρώξει το κάθε μπαλάκι, ώστε αυτό να περάσει από κάποιο άνοιγμα, μέσα στο κουτί. Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε διαφόρων μεγεθών ανοίγματα, ώστε να αλλάξετε τον βαθμό δυσκολίας αναλόγως.

Ένα παιχνίδι με ελάχιστο κόστος, κατάλληλο και για μικρούς χώρους, που σίγουρα τα παιδιά θα απολαύσουν, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν εξασκηθεί στην αδρή κινητικότητα, συντονίζοντας όλο το σώμα τους, ώστε να πετύχουν το στόχο.

2. Τοίχος με δρομάκια

Για να κατασκευάσετε αυτό το παιχνίδι, θα χρειαστείτε, ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι, μερικούς χάρτινους κυλίνδρους από ρολά, κόλλα, χρώματα, πινέλο, κόλλα ένα κουτί και μερικά καπάκια από πλαστικά μπουκάλια.

Σε συνεργασία με το παιδί, κολλήστε τους κυλίνδρους πάνω στο χαρτόνι, σε συνέχεια τον ένα με τον άλλον ξεκινώντας από τις δυο πάνω γωνίες, σχηματίζοντας δυο γραμμές που διασταυρώνονται σαν Χ. Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε άλλες διαδρομές, αρκεί, με τη βοήθεια της βαρύτητας, τα καπάκια από την αρχή που μπαίνουν στο τούνελ να φτάνουν ως το τέλος χωρίς να χρειαστεί να παρέμβετε. Έπειτα, χρησιμοποιήστε τα πινέλα και τα χρώματα για να βάψετε την κατασκευή όπως σας αρέσει. Δώστε στο παιδί το κουτί και τα καπάκια και αφήστε το να πειραματιστεί, ρίχνοντας τα καπάκια μέσα στο τούνελ, παρατηρώντας έτσι πως δρα η βαρύτητα.

Διαβάστε επίσης

Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεργαστείτε και ο ένας από εσάς να ρίχνει καπάκια μέσα στο τούνελ, ενώ ο άλλος να προσπαθεί να τοποθετήσει το κουτί κάτω από το σωστό τούνελ εγκαίρως και να προλάβει τα καπάκια πριν πέσουν κάτω.

3. Ο λαβύρινθος της μπάλας

Με μια μπάλα ότι μεγέθους προτιμάει το παιδί και μια χαρτοταινία, μπορείτε να φτιάξετε έναν υπέροχο λαβύρινθο αδρής κινητικότητας. Χρησιμοποιήστε την χαρτοταινία για να σχηματίσετε τη διαδρομή για τον λαβύρινθο. Αν δεν έχετε χαρτοταινία κάντε το με αντικείμενα που το παιδί θα πρέπει να περάσει ανάμεσα με την μπάλα χωρίς ή μπάλα να χτυπήσει δεξιά ή αριστερά στα αντικείμενα.

4. Πετυχαίνοντας τα ποτηράκια

Με έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα παιχνίδι που τα παιδιά όλων των ηλικιών θα αγαπήσουν. Θα χρειαστούμε απλά υλικά, όπως ένα χαρτόκουτο, μερικά πλαστικά ποτηράκια, μια μπάλα και λίγο σπάγκο. Ανοίγουμε στη μια μεριά του κουτιού μερικές τρύπες και σε κάθε μια από αυτές περνάμε σπάγκο. Στο τέλος του σπάγκου, κρεμάμε ένα πλαστικό ποτηράκι που έχουμε τρυπήσει στο κάτω μέρος του, για να περάσει ο σπάγκος. Έτσι, φτιάχνουμε ένα κουτί από το οποίο κρέμονται ποτηράκια. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι με μια μπάλα να πετύχουμε τα ποτηράκια.

Διαβάστε επίσης

Οι παραπάνω ιδέες είναι κάποιοι έξυπνοι κι εύκολοι τρόποι να παίξουμε στο σπίτι με τα παιδιά μας, ενώ παράλληλα αυτά να εξασκούνται στην αδρή τους κινητικότητα. Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι να απολαύσουμε τόσο εμείς, όσο κι εκείνα, το χρόνο που περνάμε μαζί, δημιουργικά.

Κομνηνού Γεωργία

Καθηγήτρια αγγλικών- Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

e-mail: tzokomninou@gmail.com

τηλ: 6972019725

Η Γεωργία Κομνηνού είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου και συνεχή επιμόρφωση στους τομείς της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης. Έχει εργασθεί ως καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κι έχει πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία αγγλικών σε παιδιά τυπικής και μη, ανάπτυξης. Επιπλέον, εργάζεται στον τομέα της Ειδικής Αγωγής σε ατομικά και ομαδικά πλαίσια. Οραματίζεται να συνδυάσει την Εκπαιδευτική Ρομποτική με την Ειδική Αγωγή, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον και την αγάπη της για την ξενόγλωσση διδασκαλία.

Περισσότερα άρθρα