3+1 Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για παιδιά & μεγάλους!

Οι γιορτές πλησιάζουν! Το εορταστικό κλίμα έρχεται και κατακλύζει μικρούς και μεγάλους. Οι ημέρες των διακοπών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας παίζοντας και δημιουργώντας, απολαμβάνοντας έτσι τον χρόνο που έχουμε μαζί. Τι θα ήταν πιο ιδανικό γι’ αυτό, από χριστουγεννιάτικες κατασκευές και χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες;

Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις με χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες και χειροτεχνίες που θα απολαύσουν τόσο τα παιδιά όσο κι εσείς και θα σας βάλουν ακόμη περισσότερο στο πνεύμα των γιορτών.

1.Χριστουγεννιάτικα στολίδια με από γλωσσοπίεστρα

Για να κατασκευάσετε χριστουγεννιάτικα στολίδια με από γλωσσοπίεστρα θα χρειαστείτε:

– γλωσσοπίεστρα

– μπογιές

-πινέλα

-κόλλα ή πιστόλι σιλικόνης

– βαμπάκι, κορδέλες, γλίτερ, χάντρες ή οτιδήποτε άλλο προτιμάτε για την διακόσμιση

Τοποθετείτε μπροστά στο παιδί ένα γλωσσοπίεστρο, τα πινέλα τα χρώματα και ότι άλλα υλικά έχετε επιλέξει. Μπορείτε να πείτε μαζί κάποιες ιδέες για το τι μπορείτε να φτιάξτε, όπως για παράδειγμα έναν Άγιο Βασίλη ή έναν τάρανδο. Εμπνεύστε το παιδί να φανταστεί αυτό που θέλει να φτιάξει και να το ζωγραφίσει. Στη συνέχεια, αφήστε το γλωσσοπίεστρο να στεγνώσει και μετά μπορείτε να το στολίσετε, κολλώντας διακοσμητικά, βαμβάκι ή ότι επιλέξει το παιδί. Βοηθήστε αν χρειαστεί με το πιστόλι σιλικόνης ή άμα το ζητήσει το παιδί. Στη συνέχεια μπορείτε να κολλήσετε στο πάνω, πίσω μέρος μια κορδέλα σαν θηλιά και να το κάνετε ένα κρεμαστό στολίδι.

2.Χριστουγεννιάτικα μανταλάκια διακοσμητικά

 Για την χειροτεχνία αυτή θα χρειαστείτε:

– μανταλάκια σε ότι μέγεθος και υλικό επιθυμείτε

– μπογιές

-πινέλα

-ψαλίδι

-χρωματιστά χαρτόνια ή τσόχα σε διάφορα χρώματα ή φύλλα φελλού

-κόλλα ή πιστόλι σιλικόνης

– υλικά της επιλογής σας για διακόσμηση (pom pom, γκλίτερ, ματάκια, χάντρες, πούλιες, κορδέλες, αυτοκόλλητα κ. α.)

Επιλέγετε με το παιδί τι σχέδιο θέλετε να φτιάξετε και το σχεδιάζει το παιδί, είτε μόνο του, είτε με τη βοήθειά σας πάνω στο υλικό που έχετε επιλέξει, όπως για παράδειγμα στο φελλό. Στη συνέχεια το παιδί κόβει με το ψαλίδι το σχέδιο. Μπορείτε να επιλέξετε μαζί τα χρώματα με τα οποία θέλετε να το βάψετε και να κολλήσετε μαζί τα στολίδια που προτιμάτε. Τέλος, το παιδί κολλάει πάνω στο μανταλάκι το σχέδιο με κόλλα ή με σιλικόνη. Σε αυτό το σημείο είναι πιθανό να χρειαστεί να το επιβλέπετε ή και να το βοηθήσετε.

Το αφήνετε να στεγνώσει και μετά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν στολίδι πάνω στο δέντρο, σα σελιδοδείκτη ή ακόμη και για στολισμό σε συσκευασία δώρου.

3.Θες να φτιάξουμε χιονάνθρωπο;

Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από ένα εώς και όσα ατόμα θελετε.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε (για κάθε παίκτη):

-ένα μπουκάλι διάφανο

-ανεξίτηλο μαρκαδόρο

-ματάκια για χειροτεχνίες

-ένα σύρμα χειροτεχνίας πίπας σε ότι χρώμα επιλέγετε και άλλο ένα πορτοκαλί

-πιστόλι σιλικόνης ή κόλλα

-τρία μικρά κουμπάκια

-λαβίδα ή τσιμπιδάκι

-βαμβάκι σε μπαλίτσες ή λευκά pom pom

Με το πιστόλι σιλικόνης ή την κόλλα, κολλήστε τα ματάκια στο πάνω μισό του μπουκαλιού. Στη συνέχεια κόψτε ένα μικρό κομμάτι από το πορτοκαλί σύρμα και κολλήστε το κι αυτό λίγο πιο κάτω από τα ματάκια, για να φτιάξετε τη μύτη του χιονανθρώπου. Χρησιμοποιείστε το άλλο συρματάκι για να το τυλίξετε στη μέση του μπουκαλιού, ως κασκόλ του χιονανθρώπου. Συνεχίστε κολλώντας τα κουμπάκια κάτω από το κασκόλ, το ένα κάτω από το άλλο.

Διαβάστε επίσης

Με τον μαρκαδόρο σχεδιάστε το στόμα του χιονανθρώπου ή εναλλακτικά αντικαταστήστε κάποιο υλικό με το να το ζωγραφίσετε. Την διαδικασία αυτή μπορείτε να την κάνετε παρέα με το παιδί και ο ένας να βοηθάει τον άλλον. Τοποθετήστε μπροστά στο παιδί τη λαβίδα ή το τσιμπιδάκι, τις μπαλίτσες από βαμβάκι και τον χιονάνθρωπο. Θα πρέπει να βάλει μέσα στον χιονάνθρωπό όλες τις μπαλίτσες με την λαβίδα, μέχρι να γεμίσει και να γίνει κατάλευκος. Αν παίζουν περισσότερα από ένα παιδάκια μπορεί να γίνει με τη μορφή διαγωνισμού και νικητής να είναι αυτός που τελειώσει πρώτος όλες τις μπαλίτσες.

Το παιχνίδι αυτό, πέραν του ότι είναι ευχάριστο, μπορεί να εξασκήσει δεξιότητες ταχύτητας, δημιουργικότητας, λεπτής κινητικότητας και οπτικo-κινητικού συντονισμού.

4.Τα φωτάκια των Χριστουγέννων

 Για την δραστηριότητα αυτή θα χρειαστείτε:

-χαρτί ζωγραφικής με το μέτρο

-μερικές πατάτες

-ένα μαχαίρι

-πινέλο και μπογιές

Με το πινέλο σχεδιάστε πάνω στο χαρτί μια γραμμή. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ευθεία. Μπορεί να είναι κυματιστή και ακαθόριστη. σε διάφορα σημεία της, κάντε μικρές πινελιές σαν εξογκώματα. Η γραμμή αυτή θα αποτελεί το καλώδιο για τα λαμπάκια, και τα εξογκώματα, τις βάσεις τους. Κόψτε τις πατάτες στη μέση και με το μαχαίρι χαράξτε γραμμές και σχέδια που εσείς επιθυμείτε, στις κομμένες πλευρές. Την παραπάνω προετοιμασία καλύτερα να την κάνετε χωρίς τη βοήθεια του παιδιού, εκτός αν είναι πιο μεγάλο και το εμπιστεύεστε στον χειρισμό μαχαιριού.

Διαβάστε επίσης

Με το πινέλο και τις μπογιές, βάψτε με τα παιδιά τις χαραγμένες μεριές από τις πατάτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα στα διαφορετικά σχέδια που έχετε χαράξει σε κάθε πατάτα. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις πατάτες σαν  σφραγίδες για να γεμίσουν με φωτάκια την κάθε βάση του καλωδίου.

Όπως και αν επιλέξετε να περάσετε το χρόνο με τα παιδιά σας, σας ευχόμαστε να δημιουργήσετε όμορφες στιγμές και να τις απολαύσετε μαζί.

Ευχές για καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο νέο έτος!

Κομνηνού Γεωργία

Καθηγήτρια αγγλικών- Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

e-mail: tzokomninou@gmail.com

τηλ: 6972019725

Η Γεωργία Κομνηνού είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου και συνεχή επιμόρφωση στους τομείς της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης. Έχει εργασθεί ως καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κι έχει πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία αγγλικών σε παιδιά τυπικής και μη, ανάπτυξης. Επιπλέον, εργάζεται στον τομέα της Ειδικής Αγωγής σε ατομικά και ομαδικά πλαίσια. Οραματίζεται να συνδυάσει την Εκπαιδευτική Ρομποτική με την Ειδική Αγωγή, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον και την αγάπη της για την ξενόγλωσση διδασκαλία.

Περισσότερα άρθρα