Υγιεινή διατροφή το καλοκαίρι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το παιδί & την οικογένεια

Η υγιεινή διατροφή το καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά είναι εκτός σχολείου και οι ρουτίνες πολλών οικογενειών διακόπτονται. Οι μέρα είναι μεγαλύτερη, δεν υπάρχει η υποχρέωση του σχολείου και οι καλοκαιρινές δραστηριότητες κάνουν τις μέρες διασκεδαστικές, μπορεί όμως παράλληλα να δυσκολέψουν την τήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες που χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η δυσκολία, όσον αφορά τη τήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, έγκειται κυρίως στο να μπορέσουν τα παιδιά και ολόκληρη η οικογένεια να διατηρήσουν τις συνήθειες που έχουν θεσπίσει τον υπόλοιπο χρόνο και να συνεχίσουν καλύπτουν τις ανάγκες τους με ισορροπημένο τρόπο.

Μερικά σημεία αναφοράς για τη διατροφή το καλοκαίρι είναι:

1. ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα είναι δύο από τους παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τις ανάγκες για πρόσληψη υγρών και μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Τα παιδιά πολλές φορές δεν αναζητούν τα υγρά σε επαρκή βαθμό, οπότε οι γονείς θα πρέπει να το έχετε υπόψιν και να τους παρέχεχετε υγρά τακτικά κατά τη διάρκεια της μέρας.

2. ΝΕΡΟ vs. ΑΛΛΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες. Πολλές φορές όμως τα παιδιά θα προτιμήσουν κάποιο άλλο ρόφημα, έναντι του νερού για να ενυδατωθούν. Όπως και του υπόλοιπους μήνες του χρόνου καλό είναι να αποφεύγονται τα ζαχαρούχα ροφήματα, π.χ. τσάι με ζάχαρη, ενεργειακά ποτά, συμπυκνωμένοι χυμοί και άλλα. Ο βασικός τρόπος ενυδάτωσης συστήνεται να είναι το νερό. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι και τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συμβάλουν καθώς περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες νερού.

3. ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του καλοκαιριού είναι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άφθονα και πολύ νόστιμα. Μπορούν λοιπόν να επιλέγονται οι εποχιακές τροφές είτε αυτό αφορά τη σαλάτα και τα σνακ είτε το μαγείρεμα και πιο σύνθετες συνταγές.

4. ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών πιθανώς να επισκεφθείτε το τόπο καταγωγής σας ή να επιλέξτε κάποιο άλλο προορισμό. Σε κάθε περίπτωση επιλεξτε τοπικά προϊόντα και παροτρύνετε και τα παιδιά σας να «τιμήσετε» τις γεύσεις και τις παραδόσεις του τόπου. Είναι μία εξαιρετική αφορμή για τη δοκιμή νέων γεύσεων που πιθανότητα μπορούν να προστεθούν στο διαιτολόγιο της οικογένειας πιο συστηματικά. Μην ξεχνάτε ότι εσείς οι ίδιοι ως γονείς αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας.   

5. ΣΝΑΚ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

Το μπάνιο στη θάλασσα αποτελεί μία εξαιρετική δραστηριότητα, η οποία πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε μια ανθυγιεινή εκδρομή. Σε πολλές παραλίες υπάρχουν περίπτερα και καντίνες που συνήθως παρέχουν τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπος. Μπορείτε να προετοιμάσετε σνακ από το σπίτι, ώστε να εξασφαλίσετε υγιεινά, νόστιμα και ισορροπημένα σνακ αλλά και να είστε ενεργητικοί για μια διασκεδαστική μέρα.

6. ΠΑΓΩΤΟ

Ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα, μικρών και μεγάλων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι το παγωτό. Λόγω της θερμοκρασίας του και της γλυκιάς του γεύσης είναι ένα σνακ το οποίο αναζητούν τα παιδιά πολύ συχνά. Καλό είναι να αποφεύγονται τα τυποποιημένα παγωτά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη, κορεμένα λιπαρά και συντηρητικά. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλές υγιεινές συνταγές για τη παρασκευή σπιτικού παγωτού αλλά και άλλων παρόμοιων γλυκλων και δροσιστικών σνακ. Η περίοδος αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για νέες δοκιμές αλλά και για να «μπουν» τα παιδιά στη κουζίνα και να βοηθήσουν στην παρασκευή του αγαπημένου τους γλυκού.

7. ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΡΟΦΩΝ

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι πολύ εύκολο και πιθανό όταν μεταφέρονται τροφές εκτός σπιτιού να αλλοιωθουν. Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη συντήρηση και αποθήκευση των τροφών. Μεγάλη προσοχή απαιτείται επίσης κατά τη προμήθεια τροφών που πιθανώς να μην έχουν συντηρηθεί καταλλήλως. Όσον αφορά τα σνακ στη παραλία, προτιμήστε τροφές που μπορούν να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση μέχρι  να καταναλωθούν. Σε αυτή τη περίπτωση, ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φορητό ψυγειάκι ή μια ισοθερμική τσάντα, ώστε μετά από 2 με 3 ώρες, ακόμη και αν είναι υψηλή η θερμοκρασία, να μην έχουν αλλοιωθεί.

Διαβάστε επίσης

Ηλιάνα Ευαγγέλου

M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Κιν: 6946279958

Email: iliana.evgl@gmail.com

Business Site: ilianaevangeloudietitian.business.site

Η Ηλιάνα Ευαγγέλου έχει κατακτήσει το πτυχίο «Διατροφής και Διαιτολογίας» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με βαθμό «Άριστα». Στη συνέχεια οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστίασαν στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή, στον τομέα της Κλινικής Διατροφής. Παράλληλα, το ερευνητικό της ενδιαφέρον και δραστηριότητα είναι έντονα. Παρακολουθεί και συμμετέχει  σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο της διατροφής. Το μότο της είναι «to eat is a necessity, to eat intelligently is an art».

Περισσότερα άρθρα