25 Οκτ Τροφική Αλλεργία & Δυσανεξία: Τι είναι, που οφείλονται, πώς αντιμετωπίζονται
Πολλές φορές, σε μικρούς και μεγάλους, η κατανάλωση ορισμένων τροφών συνδυάζεται με δυσάρεστες αντιδράσεις στο σώμα μας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απομάκρυνση αυτών των τροφών από τη διατροφή με σκοπό να αποφευχθούν οι όποιες σχετικές αντιδράσεις. Ορισμένες φορές όμως ενοχοποιούνται και τροφές οι οποίες δεν ευθύνονται για το όποιο σύμπτωμα και απλά έτυχε να καταναλωθούν στο ίδιο γεύμα. Ιδιαιτέρως όταν αναφερόμαστε σε βρέφη και παιδιά αυτό είναι ακόμη πιο εύκολο να συμβεί.
Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι το ίδιο σημαντικές και επικίνδυνες για την υγεία του ατόμου όλες οι αντιδράσεις. Υπάρχουν δύο τύποι αντιδράσεων στην τροφή, oι αλλεργικές αντιδράσεις ή αντιδράσεις υπερευαισθησίας και οι δυσανεξίες στη λήψη τροφής.
ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Όσον αφορά την αλλεργική αντίδραση, προκύπτει από υπερδραστηριότητα του ανοσολογικού συστήματος κατά συστατικών της τροφής. Αποτέλεσμα της αλλεργικής αντίδρασης είναι η εμφάνιση αντικειμενικών και σταθερά αναπαραγόμενων συμπτωμάτων.
Τροφική Αλλεργία & Αίτια
Μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να οφείλεται στο οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, αλλά ταυτόχρονα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να ρυθμίζουν την εκδήλωση της.
Διαβάστε επίσης
Τροφική Αλλεργία & Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση μίας τροφικής αλλεργίας συνίσταται κατά βάση η ολοκληρωτική αποφυγή των υπεύθυνων αλλεργιογόνων από τη τροφή. Παράλληλα, απαιτείται ενημέρωση για την παρουσία «κρυμμένων» αλλεργιογόνων σε ορισμένα τρόφιμα αλλά και διερεύνηση εναλλακτικών τροφών και γευμάτων με αντικατάσταση των αλλεργιογόνων τροφών.
Τροφική Αλλεργία & Διατροφικές Πηγές
Τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι τα το αυγό, η σόγια, τα ψάρια, η μουστάρδα, οι ξηροί καρποί, το σέλινο, το γάλα και τα οστρακοειδή.
ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ
Αναφορικά με την τροφική δυσανεξία, ο όρος αναφέρεται σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη λήψη τροφής, λόγω τοξικών, φαρμακολογικών, μεταβολικών ή ιδιοσυγκρασιακών αντιδράσεων στα συστατικά της τροφής.
Τροφική Δυσανεξία & Αίτια
Οι τοξικές αντιδράσεις προκαλούνται από μικροβιακή επιμόλυνση τροφίμων. Οι φαρμακολογικές αντιδράσεις προκαλούνται από παρουσία φαρμακευτικών προϊόντων στα τρόφιμα (π.χ. ισταμίνη σε επεξεργασμένα τυριά). Οι μεταβολικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από ελλείψεις ενζύμων στο οργανισμό, γεγονός που οδηγεί σε ανικανότητα πέψης ενός τροφίμου ή συστατικού τροφίμου και την ακόλουθη πρόκληση ανεπιθύμητων αντιδράσεων (π.χ. δυσανεξία στη λακτόζη). Οι ιδιοσυγκρασιακές αντιδράσεις αναφέρονται σε δυσανεξίες έναντι συστατικών τροφίμων, με άγνωστο μηχανισμό.
Τροφική Δυσανεξία & Αντιμετώπιση
Η τροφική δυσανεξία δεν είναι απειλητική για τη ζωή, όπως η τροφική αλλεργία, όμως είναι μία κατάσταση που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν καθώς μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες και να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή του ζωή.
Τροφική Δυσανεξία & Διατροφικές Πηγές
Οι πιο συχνά απαντώμενες δυσανεξίες είναι αυτή στη λακτόζη και στη γλουτένη.
Ηλιάνα Ευαγγέλου
M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Αγία Παρασκευή, Αθήνα
Κιν: 6946279958
Email: iliana.evgl@gmail.com
Business Site: ilianaevangeloudietitian.business.site
Η Ηλιάνα Ευαγγέλου έχει κατακτήσει το πτυχίο «Διατροφής και Διαιτολογίας» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με βαθμό «Άριστα». Στη συνέχεια οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστίασαν στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή, στον τομέα της Κλινικής Διατροφής. Παράλληλα, το ερευνητικό της ενδιαφέρον και δραστηριότητα είναι έντονα. Παρακολουθεί και συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο της διατροφής. Το μότο της είναι «to eat is a necessity, to eat intelligently is an art».