τι προκαλεί η ζάχαρη στα παιδιά

Τι προκαλεί η ζάχαρη στα παιδιά;

Οι πρώτες 1000 ημέρες της ζωής του ανθρώπου είναι πραγματικά πολύ σημαντικές για την εξασφάλιση της ανάπτυξης των οργανικών συστημάτων. Για τα παιδιά, τα θρεπτικά συστατικά και η ποιότητα της διατροφής τους δεν υποστηρίζει μόνο την αύξηση της οστικής, μυϊκής μάζας και των ιστών τους.

Είναι σημαντική για να μπορέσουν να αναπτυχθούν πλήρως και τα μεταβολικά όργανα, ο γαστρεντερικός σωλήνας, το ανοσοποιητικό σύστημα, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το καρδιο-αναπνευστικό σύστημα και τα νεφρά. Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα πρώτα χρόνια ζωής, να έχουν μέγιστο βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Σκεφτείτε λοιπόν, ότι στους 12 μήνες ο εγκέφαλος του εμβρύου θα έχει διπλασιαστεί και μέχρι τους 36 μήνες θα έχει τριπλασιαστεί σε όγκο και θα είναι κοντά στο 85% συγκριτικά με τις διαστάσεις που θα είχε ως ενήλικας. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, η σίτιση έχει καίριο ρόλο.

Οι αισθητηριακές και κινητικές εμπειρίες σχετίζονται με τη σίτιση, τον τύπο, το είδος, την ποικιλία και το χρόνο εισαγωγής των τροφίμων, συμβάλλοντας όλα αυτά μαζί στην γνωσιακή, κοινωνική και συναισθηματική ωρίμανση.

Ο κίνδυνος των πρόσθετων/ ελεύθερων σακχάρων

Τα παιδιά έχουν μια έμφυτη προτίμηση στις γλυκιές γεύσεις, η οποία ενισχύεται από την εισαγωγή των στερεών τροφίμων περίπου στους 6 μήνες. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων εκτιμάται ότι είναι περίπου 25% στους 6 – 12 μήνες και 50% στους 12 – 24 μήνες.

 

Για παιδιά μικρότερα των 2 χρόνων δεν υπάρχουν συστάσεις για τα πρόσθετα σάκχαρα, καλό είναι να αποφεύγονται πλήρως. Για παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών ο επιθυμητός στόχος είναι να αποτελούν λιγότερο από το 5% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

H κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, για καρδιαγγειακού κινδύνου, παχυσαρκία και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι η τερηδόνα.

 

Ο όρος ελεύθερα σάκχαρα περιλαμβάνει όλα τους μονοσακχαρίτες/δισακχαρίτες που προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα από τη βιομηχανία/στο μαγείρεμα και επιπλέον σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα σάκχαρα που υπάρχουν στο μέλι/στα σιρόπια και στους χυμούς. Εξαίρεση αποτελούν τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στην ολόκληρη μορφή των φρούτων και η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης

Πολύ σημαντικό είναι να εισάγεις πολλές διαφορετικές γεύσεις, αρώματα, υφές και γευστικούς συνδυασμούς και από τις 5 ομάδες τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά προϊόντα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα και πηγές πρωτεΐνης.

Αν γίνουν όλα αυτά συνδυαστικά με την παράλληλη παροχή μητρικού γάλακτος ή της φόρμουλας, τότε σίγουρα θα υπάρχει πολύ λίγος χώρος για πρόσθετα σάκχαρα. Παράλληλα, τα ελεύθερα σάκχαρα στην υγρή μορφή καλό είναι να αντικαθίστανται με νερό ή με γάλα χωρίς ζάχαρη.

Καίριο σκέλος παραμένει και η ενίσχυση της αποδοχής τροφίμων. Τα παιδιά συνηθίζουν να προτιμούν τα οικεία τους τρόφιμα. Η αντίσταση στη δοκιμή νέων γεύσεων και υφών – νεοφοβία – αναπαριστά το χαρακτήρα του βρέφους και την ευαισθησία του στην αντίληψη της πικρής γεύσης.

Ο αριθμός της έκθεσης για να αρχίζει η αποδοχή ενός νέου τροφίμου μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ή 15 φορές. Εδώ θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας και όλες τις δημιουργικές σας δυνατότητες.

Επίσης, η στρατηγική συνδυασμού γλυκών και πικρών γεύσεων μπορεί να φανεί ως ένα βαθμό βοηθητική. Το δίπολο γλυκών και πικρών γεύσεων είναι καθοριστικό για την επιτυχή συμπληρωματική σίτιση. Όταν «παντρεύουμε» αυτές τις δύο γεύσεις, η μία γεύση βοηθά την άλλη.

Η βιβλιογραφική ανασκόπηση έχει δείξει ότι οι γευστικές προτιμήσεις που θα αναπτύξει ένα παιδί στα πρώτα του χρόνια, το ακολουθούν και ως ενήλικα.

Με τα στατιστικά της παχυσαρκίας ολοένα και να χειροτερεύουν, καλό είναι οι φροντιστές των παιδιών να χρησιμοποιούν τα πρόσθετα σάκχαρα με σύνεση, στις κατάλληλες περιόδους και όχι συχνά.

 

Παράλληλα, όσο το παιδί μεγαλώνει οι φροντιστές του παιδιού καλό είναι να επενδύσουν στη διατροφική εκπαίδευση του παιδιού, για να μπορεί να αντεπεξέρχεται και σε περιστάσεις όπως είναι το κυλικείο που δεν είστε παρόντες. Αντιθέτως, εστιάστε στο να κάνετε τη σίτιση μια ευχάριστη διαδικασία, χωρίς να έχετε ανάγκη τη βοήθεια των πρόσθετων σακχάρων για αυτό.

Διαβάστε επίσης

Μαρία Μεντζέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με M.Sc.
Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP
(Πανεπιστήμιου Αιγαίου)
6984515475
maria.mentzelou@hotmail.com

Ονομάζομαι Μαρία Μεντζέλου και το επαγγελματικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα με την αποφοίτηση μου από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με βαθμό πτυχίου 8,34. Το ταξίδι στη γνώση συνεχίστηκε και το 2018 με την ολοκλήρωση με άριστα του μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή, μιας και προτεραιότητα μου είναι να σε βοηθήσω προσφέροντας τα μέγιστα ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής σου, ανεξαρτήτως προβλημάτων υγείας.

 

Όμως, το ταξίδι στην γνώση είναι αδιάκοπο με τις αναζητήσεις μου σχετικά με τη σφαιρική αντιμετώπιση και τον αδιαμφισβήτητο ρόλο που έχει η ψυχολογία να με οδηγεί να παρακολουθήσω το ετήσιο πρόγραμμα: «Coaching με στοιχεία συμβουλευτικής» και το πρόγραμμα: «Βασικές Δεξιότητες στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πολύ σημαντικές εμπειρίες και γνώση απέκτησα από την πρακτική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ”Σωτηρία” και στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μ.Τ.Σ, όπως σε διαιτολογικό γραφείο καθώς και σε χώρο μαζικής εστίασης.

 

Η επαγγελματική μου εμπειρία αφορά την απασχόληση μου ως υπεύθυνη διαιτολόγος σε εργομετρικό, διαγνωστικό και διατροφολογικό κέντρο, όπως και σε ενδοκρινολογικό ιατρείο, σε πολυδύναμο κέντρο αισθητικής.

Περισσότερα άρθρα